čerešňové minitortičky
čerešňové minitortičky
čerešňové minitortičky
čerešňové minitortičky
Lepšiu vec s čerešňami som si ani vysnívať nemohla. Čerešňové minitortičky s parížskou šľahačkou pôsobia veľmi vznešene a pritom ide o celkom jednoduchý recept. Ak nebudete šetriť na surovinách, verte, že na konci vášho snaženia bude dezert hodný majstra cukrára. Poďte sa pozrieť na môj recept, ktorý stojí za vyskúšanie. Čerešňové minitortičky s parížskou šľahačkou...

Lepšiu vec s čerešňami som si ani vysnívať nemohla. Čerešňové minitortičky s parížskou šľahačkou pôsobia veľmi vznešene a pritom ide o celkom jednoduchý recept. Ak nebudete šetriť na surovinách, verte, že na konci vášho snaženia bude dezert hodný majstra cukrára. Poďte sa pozrieť na môj recept, ktorý stojí za vyskúšanie.

Čerešňové minitortičky s parížskou šľahačkou od Sisters Bakery

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 130 g hladkej múky Penam
  • 100 g práškového cukru
  • Rovnako 100 g masla
  • 100 g mliečnej čokolády
  • 100 g kryštálového cukru
  • 5 vajec

 

Na čerešňovú plnku:

  • Asi 500 g čerešní (čerstvé, mrazené alebo zavárané)
  • 75 g kryštálového cukru
  • 2 ČL kukuričného škrobu
  • 50 ml vody

 

Na parížsku šľahačku:

  • 500 ml šľahačky
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 2 kopcovité PL kakaa

 

Zopár čerstvých čerešní na ozdobenie.

 

Ako na to?

Na čerešňové minitortičky s parížskou šľahačkou si najprv pripravíme základ na parížsku šľahačku.

V menšom kastróliku premiešame šľahačku, kakao a cukor a začneme za občasného miešania  variť. Keď sa tekutina začne zahrievať, kakao a cukor sa pekne rozpustia. Akonáhle dosiahne šľahačka bod varu, odstavíme ju, necháme prikrytú vychladnúť a hneď ju dáme potom do chladničky. Ideálne si tento krok pripravíme aj deň vopred. Šľahačka musí byť totižto veľmi vychladnutá, keď ju budeme chcieť neskôr šľahať.

V ďalšom kroku si pripravíme korpus. V miske varechou vymiešame mäkké maslo s práškovým cukrom a potom do tejto zmesi zamiešame žĺtky. Všetko spolu vymiešame do hladka. Mliečnu čokoládu roztopíme nad parou a tekutú ju pridáme do vajíčkovej zmesi. Na toto všetko preosejeme hladkú múku a varechou zamiešame do hustejšieho cesta. Bielky s kryštálovým cukrom vyšľaháme do tuha a v poslednom kruku ich pridáme do čokoládovej zmesi.

Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie (použila som menší plech s rozmerom 25*35 cm), uhladíme povrch a cesto na čerešňové minitortičky pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňoch asi 20-25 minút.

Kým sa cesto pečie, pripravíme si ešte čerešňovú plnku. Odkôstkované čerešne dáme do kastrólika a zasypeme ich cukrom. Krátko ich varíme, kým nepustia šťavu a nezmäknú. V malej miske rozmiešame kukuričný škrob s vodou a vlejeme ho do vriacich čerešní. Povaríme, kým zmes nezhustne ako puding. Odstavíme a necháme vychladnúť.

Dokončenie a servírovanie

A ideme dokončiť čerešňové minitortičky. Z cesta okrúhlou formičkou vykrajujeme kolieska s priemerom asi 5 cm. Vychladnutú parížsku šľahačku vyšľaháme, naplníme do ozdobného vrecka a po obvode koliesok z korpusu nanesieme kruh plnky. Do jeho stredu potom malou lyžičkou nadávkujeme čerešňovú plnku a zvyškom parížskej šľahačky uzatvoríme čerešňovú plnku v čokoládovej.

Čerešňové tortičky skladujeme v chladničke, ideálne ich skonzumujeme čo najskôr, kým šľahačka drží tvar. Podávame ich ozdobené čerešničkou.

Čerešňové recepty

Ako vždy, aj dnes mám pre vás výber ďalších receptov, ktoré sa točia okolo čerešní. Poďte si ich pozrieť a vyberajte, čo napečiete najbližšie.

Čerešňový koláč s mandľami

Čerešňová torta pre náročných 

Čerešňový tart na perníkovom korpuse

Švarcvaldská čerešňová torta

Cisárska kysnutá bábovka s čerešňami

Leave a Reply