Slivkový koláč sa dá piecť po celý rok. Minimálne my máme mimo sezónu prísun sliviek z mrazničky, kde uchovávame letnú úrodu. Tento je navyše veľmi jednoduchý a chutný, v kombinácii s mandľami si ho určite obľúbite. Jemné cesto s kyslou smotanou a citrónovou kôrou môžete kľudne použiť ako základ na akýkoľvek dobrý ovocný koláč.
Jednoduchý slivkový koláč s mandľami od Sisters Bakery
Ingrediencie:
- 100 g mletých mandlí
- 125 g mäkkého masla
- 100 g práškového cukru
- 200 g hladkej múky
- 120 g kyslej smotany
- 3 vajcia
- Štipka soli
- Kôra z 1 citróna
- Pol balíčka kypriaceho prášku
- Asi 10-15 sliviek, umytých a prepolených
- Trochu kryštálového cukru a mandľové lupienky na posypanie
Ako na to?
- Predhrejeme si rúru na 180 stupňov, okrúhlu formu (priemer 25 cm) vymastíme jemnou vrstvou masla a vysypeme asi tretinou mletých mandlí.
- Do misy dáme mäkké maslo, práškový cukor a spolu ich vymiešame do krémova. Postupne pridávame vajcia a riadne ich zašľaháme do maslovej zmesi. Pridáme štipku soli a citrónovú kôru a vymiešame.
- Múku s kypriacim práškom preosejeme, zmiešame so zvyškom mletých mandlí a gumenou varechou ich riadne zapracujeme do maslovej zmesi.
- Nakoniec primiešame kyslú smotanu, aby nám vznikla hladká a krémová konistencia.
- Cesto nalejeme do formy, naukladáme naň polovičky sliviek a celé to posypeme kryštálovým cukrom a mandľovými lupienkami.
- Pečieme asi 40 minút, kým nie je cesto pekne zlatohnedé.
Ak je slivková sezóna v plnom prúde a vy slivky proste milujete, tak si určite pozrite naše ďalšie recepty so slivkami alebo slivkovým lekvárom:
Maková roláda so slivkovým lekvárom a mascarpone krémom
Slivkové perníky s čokoládovou polevou
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.