jednoduchý štrúdľový koláč
jednoduchý štrúdľový koláč
jednoduchý štrúdľový koláč
Máte radi štrúdľu? Potom sa vám recept na jednoduchý štrúdľový koláč určite bude páčiť. Trochu sme si v ňom pomohli hotovým štrúdľovým (alebo filo) cestom, aby sme nemuseli miesiť a ťahať vlastné. Ale ak máte chuť, pokojne si pripravte cesto vlastné. Hotové nám však ušetrí čas a ten vieme v lete stráviť napríklad niekde v...

Máte radi štrúdľu? Potom sa vám recept na jednoduchý štrúdľový koláč určite bude páčiť. Trochu sme si v ňom pomohli hotovým štrúdľovým (alebo filo) cestom, aby sme nemuseli miesiť a ťahať vlastné. Ale ak máte chuť, pokojne si pripravte cesto vlastné. Hotové nám však ušetrí čas a ten vieme v lete stráviť napríklad niekde v prírode. Náš štrúdľový koláč sme naplnili marhuľami a vznikol tak osviežujúci sladko-kyslý letný dezert. Nech sa páči, recept na vás už čaká.

Jednoduchý štrúdľový koláč od Sisters Bakery

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 1 balík hotového štrúdľového cesta (alebo filo cesto) – budeme potrebovať asi 7 plátov.

 

Na plnku:

  • 200 g marhúľ
  • Asi 3 hrste jemnej strúhanky
  • 150 g masla
  • Za hrsť nasekaných mandlí (môžu byť aj iné orechy)
  • Za hrsť mletých mandlí alebo iných orechov
  • Asi 3 hrste kryštálového cukru (prípadne aj viac, závisí od kyslosti ovocia)
  • 2 ČL mletej škorice

 

 

Ako na to?

  • Tortovú formu s priemerom 20 cm vystelieme papierom na pečenie.
  • Štrúdľové alebo filo cesto opatrne rozprestrieme a naporcujeme ho na väčšie štvorce. Prvý plát cesta vložíme na dno tortovej formy a dlaňami ho uhladíme na dne formy. Okraje cesta po bokoch necháme prečnievať cez formu.
  • Plát cesta potrieme roztopeným maslom, posypeme strúhankou a prikryjeme druhým plátom cesta.
  • Ten upravíme podobne ako prvý plát, potom ho potrieme maslom, posypeme strúhankou a trochou mletých mandlí či orechov a opäť ho prikryjeme ďalším plátom cesta. Týmto spôsobom navrstvíme 5 vrstiev cesta.
  • Na poslednú piatu potrieme roztopené maslo, posypeme ju strúhankou a naukladáme na mesiačiky nakrájané marhule. Posypeme ich cukrom podľa chuti, mletou škoricou a nasekanými mandľami a prikryjeme šiestym plátom cesta, aby sme vrstvy cesta a plnku uzavreli.
  • Potrieme maslom, posypeme strúhankou a napokon pridáme aj poslednú, siedmu vrstvu cesta. Teraz štrúdľové cesto vo forme upravíme tak, aby sme prečnievajúce kúsky cesta preložili dovnútra a vznikol nám tak „balíček“ vo forme torty.
  • Povrch potrieme roztopeným maslom a štrúdľový koláč dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 180 stupňov na približne pol hodinu, kým sa cesto na povrchu nesfarbí do zlatohneda.
  • Po dopečení necháme štrúdľový koláč vychladnúť a pred podávaním ho posypeme práškovým cukrom. Krájame ho na trojuholníky ako tortu.

Domáca štrúdľa

Štrúdľa (najlepšie jablkovo-škoricová) je mojim najobľúbenejším koláčom. Najlepšiu robievala moja babka, ktorá ma stihla ešte naučiť, ako si vyťahať poctivé domáce štrúdľové cesto. Do roka ju zvyknem piecť niekoľkokrát. Celý postup prípravy štrúdľového cesta aj pečenia štrúdle som podrobne zdokumentovala v mojej prvej knihe Takmer zabudnuté recepty, kde nájdete aj foto postup, aby ste si lepšie vedeli predstaviť jednotlivé kroky prípravy štrúdle.

Naplniť ju potom môžete čímkoľvek:

  • jablkami, strúhankou a škoricou
  • makom a slivkami
  • čerešňami, škoricou a strúhankou
  • marhuľami a tvarohom
  • dokonca aj dusenou kapustou na sladko či slano

A ak ste úplným začiatočníkom, ale plánujete sa do štrúdle pustiť, potom odporúčame, aby ste si klikni na náš recept a článok Ťahaná štrúdľa a všetko, čo o nej vieme.

Leave a Reply