laskonky
laskonky

Laskonky, jedna z najobľúbenejších cukrárenských klasík, delí ľudí na dva tábory. Na tých, ktorí majú radi arašidové laskonky a tých, ktorí majú radi kokosové. Iní neexistujú :-). My sme tábor prvý, najradšej máme arašidové laskonky s arašidovou plnkou. Presne také, o akých je tento recept. Čo tam po tvare, čo tam po tom, že nie sú krásne ako z cukrárne. Chutia skvelo, hádam aj lepšie ako kúpené. Upečiete si?

Laskonky – aj v bezlepkovej verzii od Sisters Bakery

 

Ingrediencie:  

  • 6 bielok
  • 300 g kryštálového cukru
  • 100 g práškového cukru
  • 2 PL polohrubej múky (môže sa vynechať, resp.nahradiť orechami, bielou ryžovou múkou a pod)
  • 160 g mletých nesolených arašidov (môžeme nahradiť vlašskými orechmi)

 

Na plnku:

  • 200 ml mlieka
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 2 PL kukuričného škrobu
  • 100 g masla
  • 150 g arašídového masla (alebo na kašu rozomletých nesolených arašidov, návod v popise nižšie) – pri vlašskoorechovej verzii arašidové maslo vynecháme a do krému vmiešame zo dve lyžice mletých vlašských orechov
  • 2-3 PL práškového cukru

 

Ako na to?

  • Bielky s kryštálovým cukrom dáme do misy, ktorú položíme na hrniec s trochou vody. Hrniec dáme na sporák a vodu zohrievame. Bielky s cukrom šľaháme nad parou do tuha, kým sa nám nespraví pevná špička.
  • Keď bielovo-cukrový sneh trochu vychladne, primiešame doň preosiaty práškový cukor a najemno pomleté arašídy. Ak pridávate múku, tiež ju preosejte a pridajte do cesta.
  • Na papier na pečenie si zo spodnej strany nakreslíme kruhy asi o priemere 5 cm. Lyžicou nanesieme na každý kruh rovnaké množstvo cesta a nožom namáčaným v teplej vode zarovnáme povrch, aby tie laskonky nejako vyzerali J.
  • Pečieme na teplovzdušnom režime na 100 stupňoch asi 30-40 minút. Asi v polovici pečenia odchýlime dvierka na rúre a strčíme do nich varechu, nech môže para unikaťa laskonky sa budú lepšie sušiť.
  • Dĺžka pečnia závisí od veľkosti a hrúbky laskoniek, odporúčam vám po 30 minútach skúsiť na jednej laskonke, či je vysušená a prípadne ďalej dopekať.
  • Na krém si najprv uvaríme puding (dáme variť 150 ml mlieka s kryštálovým cukrom, po zovretí doň nalejeme škrob rozmiešaný v zvyšnom mlieku) a povaríme asi 3 minúty do úplného zhustnutia. Za obšasnéo premiešania necháme úplne vychladnúť.
  • Medzitým si rozmiešame maslo, práškový cukor a arašídové maslo do krémova. (Ak nemáte arašídové maslo, nasypte 150 g arašídov do mixéra, pridajte asi 1 PL rastlinnéo oleja neutrálnej chuti a mixujte pár minút, kým sa nespraví kaša. Ide to aj ponorným mixérom.)
  • Do maslovej zmesi postupne pridávame vychladnutý puding a miešame. Ak sa nám zdá krém príliš riedky, stačí ho dať na pár minút do chaldničky.
  • Krémom plníme vždy dve a dve laskonky.
  • Najlepšie chutia, keď ich necháte odležať cez noc (alebo aspoň pár hodín) v chladničke.

Chystáte sa na laskonky? Možno vás budú zaujímať aj ďalšie dobroty:

Mini Pavlova so šľahačkou (bezlepková)

Kokosky

Dvojitý rýchly krémeš

Opitý Izidor

 

 

Leave a Reply