Linecké koláčiky
Linecké koláčiky
U nás doma na Vianoce nesmú chýbať linecké koláčiky. Nepoznám jednoduchší recept, ktorý by bol zároveň tak dobrý ako práve linecké koláčiky. V podstate ide o krehké maslové cesto, ktoré odležaním jemne zmäkne a nasaje trochu chuti z lekváru, ktorým ho naplníme. Naša maminka zvykla robiť okrem klasických lekvárových aj čokoládové. Túto variáciu receptu nájdete...

U nás doma na Vianoce nesmú chýbať linecké koláčiky. Nepoznám jednoduchší recept, ktorý by bol zároveň tak dobrý ako práve linecké koláčiky. V podstate ide o krehké maslové cesto, ktoré odležaním jemne zmäkne a nasaje trochu chuti z lekváru, ktorým ho naplníme. Naša maminka zvykla robiť okrem klasických lekvárových aj čokoládové. Túto variáciu receptu nájdete tiež v tomto príspevku.

Linecké koláčiky na Vianoce od Sisters Bakery

Ingrediencie:

  • 300 g hladkej múky
  • 200 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • 1 žĺtok
  • nejaký dobrý lekvár (ideálne kyslý, napr. ríbezľový) na naplnenie
  • trocha práškového cukru na posýpanie

Ako na to?

  • Hladkú múku spolu s práškovým cukrom preosejeme do misy. Pridáme žĺtok a na kocky nakrájané zmäknuté maslo. Všetko spolu ručne vymiesime do kompaktného a hladkého cesta. Zabalené do potravinárskej fólie ho uložíme aspoň na hodinu do chladničky.
  • Potom cesto vyberieme, necháme ho krátko pri izbovej teplote popustiť a na slabo pomúčenej doske ho rozvaľkáme asi na pol centimetra. Vykrajujeme kolieska alebo hviezdičky, prípadne iné tvary. Do polovice tvarov spravíme v strede otvor, cez ktorý potom bude vidieť lekvár.
  • Koláčiky pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňoch na plechu vystlanom papierom na pečenie. Pečieme ich asi 8-10 minút, koláčiky sa snažíme vybrať z rúry skôr, než sa začnú sfarbovať do zlatista.
  • Necháme ich vychladnúť na mriežke. Potom nanesieme na plné linecké koláčiky lekvár, koláčiky s otvorom posypeme najprv práškovým cukrom a potom nimi prikryjeme lekvárové polovice.
  • Najlepšie chutia na druhý deň.

Vianočný darček pre milovníkov sladkého a slaného pečenia

Klasika je klasika a my nedáme dopustiť na staré, rokmi overené recepty. Vyskúšalo ich nespočetne veľa gazdiniek a ich rodín a tie najlepšie z nich sa prenášali z rodiny na rodinu, z mesta do mesta, z krajiny do krajiny.

Uchovali sa v starých kuchárskych knihách alebo možno len v pamätiach našich starých rodičov.

Aby sa jedného dňa úplne nevytratili, tie najlepšie sme zozbierali, vyskúšali, napiekli a “zachránili” v podobe knižky, ktorá by nemala chýbať v žiadnej rodine, kde majú radi pečené. Ak máte radi poctivé koláčiky, ak poznáte niekoho, kto rád pečie alebo ak len oceníte príjemné čítanie o tom, ako sa kedysi pieklo, kto vymyslel žemle Kaiserky, prečo majú rožky taký tvar aký majú alebo aký milostný príbeh sa skrýva za maďarským hriešnym dezertom Rigó Jancsi, tak potom neváhajte a kúpte si našu knihu Takmer zabudnuté recepty 2 – klenoty rakúsko-uhorskej kuchyne.

Objednať si ju môžete ešte dnes TU. Na uvedenom odkaze si môžete o knihe prečítať trochu viac alebo si pozrieť zoznam receptov.

Takmer zabudnuté recepty 2
Takmer zabudnuté recepty 2

Ďakujeme vám za vašu priazeň a podporu a prajeme vám, nech vám s nami chutí.

Segry Michaela a Katarína

Leave a Reply