marhuľové koláčiky s mandľami
marhuľové koláčiky s mandľami
Marhuľové koláčiky sa dajú piecť po celý rok. V sezóne z čerstvých marhúľ, mimo sezóny zo zaváraných alebo mrazených. Keď máme chuť, upečieme si ich vo forme malých koláčikov do ruky, keď máme chuť, cesto vylejeme na plech a upečieme ho vo forme koláča. V každom prípade nám budú veľmi chutiť. A nezabudnime ani na...

Marhuľové koláčiky sa dajú piecť po celý rok. V sezóne z čerstvých marhúľ, mimo sezóny zo zaváraných alebo mrazených. Keď máme chuť, upečieme si ich vo forme malých koláčikov do ruky, keď máme chuť, cesto vylejeme na plech a upečieme ho vo forme koláča. V každom prípade nám budú veľmi chutiť. A nezabudnime ani na praktickú stránku. Toto je recept, v ktorom sa konečne zbavíme tých prebytočných bielkov, ktoré nám ostali v chladničke z iného pečenia.

Marhuľové koláčiky s mandľami od Sisters Bakery

 

Ingrediencie:

  • 150 g mletých blanšírovaných mandlí
  • 80 g práškového cukru a trochu na posypanie
  • 100 g masla
  • 50 g hladkej múky (môže byť aj ryžová, resp. iná bezlepková)
  • 5 bielkov
  • Za hrsť nasekaných mandlí
  • 16-18 polovičiek marhúľ (čerstvých alebo zaváraných)
  • 1 vanilkový cukor
  • Štipka soli

 

Ako na to?

  • Najprv si v malom kastróliku roztopíme maslo a necháme ho vychladnúť.
  • Potom si pripravíme formičky (na briošky, tarty alebo mafiny) tak, že vytrieme tenkou vrstvou masla a vysypeme múkou.
  • Vaječné bielky metličkou premiešame spolu s preosiatym práškovým cukrom, kým sa cukor nerozpustí. Nešľaháme, iba miešame.
  • Preosiatu hladkú múku zmiešame s mletými mandľami, soľou a vanilkovým cukrom.
  • Do sypkej zmesi potom prilejeme bielky s cukrom a vychladnuté maslo a metličkou vymiešame dohladka.
  • Cesto nalejeme do formičiek asi do polovice, resp. ¾ ich objemu. Na povrch cesta uložíme polovičku marhule rezom smerom nadol. Posypeme nasekanými mandľami.
  • Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňoch asi pol hodinu, kým sa cesto nezačne sfarbovať do zlatohneda.
  • Po dopečení necháme marhuľové koláčiky asi 10-15 minút chladnúť vo formičkách, potom ich opatrne vyberieme a necháme úplne vychladnúť na mriežke. Podávame ich posypané práškovým cukrom.

Recepty, v ktorých spotrebujeme prebytočné bielky

Poznáte to aj vy? Upečiete niečo dobré, kysnuté a v chladničke sa vám začnú zbierať bielky. Aj keď vaječné bielky vydržia v chlade pomerne dlho, netreba to preháňať a radšej ich spotrebujme do nejakého dobrého koláča. Ja som pre vás spomedzi našich receptov vytiahla tie, do ktorých idú len bielky.

A pripomínam, že praktické recepty tohto typu nájdete aj v mojej knihe Takmer zabudnuté recepty 2 – klenoty rakúsko-uhorskej kuchyne.

Recepty s bielkami:

Staroviedenské orechové rezy s čokoládou

Minipavlova s jahodami

Jednoduchý orechový koláč (aj v bezlepkovej verzii)

Penové cukríky marshmellows

Staroviedenské orechové rezy
Staroviedenské orechové rezy

Leave a Reply