Marhuľové koláčiky sa dajú piecť po celý rok. V sezóne z čerstvých marhúľ, mimo sezóny zo zaváraných alebo mrazených. Keď máme chuť, upečieme si ich vo forme malých koláčikov do ruky, keď máme chuť, cesto vylejeme na plech a upečieme ho vo forme koláča. V každom prípade nám budú veľmi chutiť. A nezabudnime ani na praktickú stránku. Toto je recept, v ktorom sa konečne zbavíme tých prebytočných bielkov, ktoré nám ostali v chladničke z iného pečenia.
Marhuľové koláčiky s mandľami od Sisters Bakery
Ingrediencie:
- 150 g mletých blanšírovaných mandlí
- 80 g práškového cukru a trochu na posypanie
- 100 g masla
- 50 g hladkej múky (môže byť aj ryžová, resp. iná bezlepková)
- 5 bielkov
- Za hrsť nasekaných mandlí
- 16-18 polovičiek marhúľ (čerstvých alebo zaváraných)
- 1 vanilkový cukor
- Štipka soli
Ako na to?
- Najprv si v malom kastróliku roztopíme maslo a necháme ho vychladnúť.
- Potom si pripravíme formičky (na briošky, tarty alebo mafiny) tak, že vytrieme tenkou vrstvou masla a vysypeme múkou.
- Vaječné bielky metličkou premiešame spolu s preosiatym práškovým cukrom, kým sa cukor nerozpustí. Nešľaháme, iba miešame.
- Preosiatu hladkú múku zmiešame s mletými mandľami, soľou a vanilkovým cukrom.
- Do sypkej zmesi potom prilejeme bielky s cukrom a vychladnuté maslo a metličkou vymiešame dohladka.
- Cesto nalejeme do formičiek asi do polovice, resp. ¾ ich objemu. Na povrch cesta uložíme polovičku marhule rezom smerom nadol. Posypeme nasekanými mandľami.
- Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňoch asi pol hodinu, kým sa cesto nezačne sfarbovať do zlatohneda.
- Po dopečení necháme marhuľové koláčiky asi 10-15 minút chladnúť vo formičkách, potom ich opatrne vyberieme a necháme úplne vychladnúť na mriežke. Podávame ich posypané práškovým cukrom.
Recepty, v ktorých spotrebujeme prebytočné bielky
Poznáte to aj vy? Upečiete niečo dobré, kysnuté a v chladničke sa vám začnú zbierať bielky. Aj keď vaječné bielky vydržia v chlade pomerne dlho, netreba to preháňať a radšej ich spotrebujme do nejakého dobrého koláča. Ja som pre vás spomedzi našich receptov vytiahla tie, do ktorých idú len bielky.
A pripomínam, že praktické recepty tohto typu nájdete aj v mojej knihe Takmer zabudnuté recepty 2 – klenoty rakúsko-uhorskej kuchyne.
Recepty s bielkami:
Staroviedenské orechové rezy s čokoládou
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.