medový koláč medovik
medový koláč medovik
medový koláč medovik
medový koláč medovik
medový koláč medovik
Medovik je ukrajinský medový koláč alebo medová torta, ktorú u mňa piekla moja kamarátka Svetlana. Pozvala som ju jedného dňa, že spolu niečo napečieme a navaríme. Kým ona piekla, ja som navarila na obed perkelt. Spravili sme si tak pekný gurmánsky deň a obom nnám chutilo. Svetlanin recept je jednoduchý a výsledok? Úžasne mäkký a...

Medovik je ukrajinský medový koláč alebo medová torta, ktorú u mňa piekla moja kamarátka Svetlana. Pozvala som ju jedného dňa, že spolu niečo napečieme a navaríme. Kým ona piekla, ja som navarila na obed perkelt. Spravili sme si tak pekný gurmánsky deň a obom nnám chutilo. Svetlanin recept je jednoduchý a výsledok? Úžasne mäkký a šťavnatý medový koláč, ktorý určite napečiem aj na Vianoce.

Medový koláč medovik od Svetlany a od Sisters bakery

 

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 350 g hladkej múky
  • 200 g medu
  • 200 g masla
  • 150 g kryštálový cukor
  • 4 vajcia
  • 1,5 ČL sódy bikarbóny
  • Štipka soli

 

Na plnku:

  • 300 g šľahačky
  • 450 g kyslej smotany
  • 150 g práškového cukru

 

Ako na to?

Upiecť si tento medový koláč nie je vôbec zložité. Aj keď tento konkrétny piekla Svetlana, ja som ju pozorovala a pozorne som si zapisovala celý postup. Kým naše medové koláče pripravujeme vaľkaním medového cesta – čo býva občas pracné a náročné, tento medový koláč sa pripravuje z kašovitého cesta, ktoré jednoducho natrieme na papier na pečenie a rýchlo upečieme. Celý “zázrak” sa stane počas odpočívania medoviku v chladničke, kedy sa chuť medového cesta prepojí so šťavnatosťou smotanovej plnky a vznikne tak naozaj dokonalý dezert.

Prípravu medoviku začneme na sporáku. Do hrnca dáme med, maslo a cukor, štipku soli a za stáleho miešania ich na strednom ohni varíme. Keď začne zmes vrieť, pridáme sódu. V tomto momente celá zmes narastie, preto je lepšie použiť radšej väčší hrniec. Dobre zamiešame a potom odstavíme z ohňa.

V osobitnej väčšej miske rozmiešame metličkou celé vajcia a do nich potom vlievame medovú zmes, ktorá medzitým trochu odstála. Neprestávame metličkou miešať. Vznikne nám krémová zmes krásnej karamelovej farby. Do nej teraz prisypeme múku a metličkou vymiešame dohladka, aby neostali hrudky.

Pripravíme si plechy s papierom na pečenie – my sme z cesta spravili celkom 6 vrstiev o veľkosti asi formátu A4. Na každý plech s papierom nanesieme asi 1-2 malé naberačky cesta a špachtľou ich rozotrieme na papieri na pečenie na spomínaný formát. Cesto musí ostať tenučké.

Takto pripravené ho dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 180 stupňov asi na 7 minút, kým je upečené do zlatohneda a na povrchu pružné. Vyberieme z rúry, stiahneme aj s papierom z plechu a necháme vychladnúť. Takto postupne upečieme všetky pláty cesta.

Upečené pláty cesta stiahneme z papiera na pečenie, naukladáme ich na seba a ostrým nožom zarovnáme hrany. Zvyšky cesta vrátime na jeden plech s papierom a ešte ich zopár minút pečieme / sušíme do chrumkava. Necháme úplne vychladnúť.

Krém a dokončenie medoviku

Na krém len jednoducho šľahačom vyšľaháme všetky tri prísady do krémova.

Na každú vrstvu cesta natrieme krém a prikryjeme ďalším cestom a pokračujeme, až kým neminieme všetky vrstvy cesta. Zvyšným krémom potrieme povrch a boky obdĺžnikovej torty. Usušené kúsky cesta namrvíme a obložíme nimi boky a povrch torty.

Medovik dáme do chladničky aspoň na 4-5 hodín odstáť, aby cesto presiaklo krémom.  Ja som ho nechala v chladničke cez noc. Servírujeme ho nakrájaný a vychladnutý. Vyskúšajte ho aj vy. Je to lahodný dezert, ktorý sa – podľa mňa – dokonale hodí na jeseň ale aj na Vianoce.

Nech vám s nami chutí!

 

A nezabudnite vyskúšať aj ďalšie medové recepty:

Medový rez

Medová torta s kávovou plnkou

Medový krémeš

Medový koláč so šľahačkou a mandľami

 

Leave a Reply