Aj takú klasiku ako mriežkový koláč si vieme trochu vylepšiť. Stačí, ak si doňho pripravíme netradičnú plnku, pridáme obľúbené ovocie a hotovo. Chutný, šťavnatý, presne to pravé orechové ku káve. Alebo mandľové? Chutí za každých okolností a s akýmkoľvek ovocím. V zime si do koláča môžete pridať napríklad mrazené čučoriedky, v lete ríbezle a na jeseň napríklad modré hrozno. Dostali ste práve naň chuť? Tak sa začítajte do nášho receptu.
Mriežkový koláč s čučoriedkami a mandľami od Sisters Bakery
Ingrediencie:
Cesto:
- 150 g hladkej múky
- 100 g masla
- 1 PL kyslej smotany
- 1 žĺtok
- Štipka soli
- 1 žĺtok na potretie
Plnka:
- 2 bielky
- 150 g kryštálového cukru
- 120 g mletých mandlí
- 200 g čučoriedok (môže byť napríklad aj hrozno)
- Kôra z 1 citróna
Ako na to?
- Všetky prísady na cesto spracujeme a vymiesime kompaktné cesto, ktoré necháme bokom odpočinúť pri izbovej teplote, kým si pripravíme plnku.
- Na plnku šľaháme bielky, keď sa tekutina zmení na mäkkú penu, pridáme polovicu kryštálového cukru a šľaháme ďalej, až kým sa vytvorí tuhý sneh, ktorý zanecháva pevnú špičku.
- Do snehu pridáme mandle, premiešame, ďalej pridáme citrónovú kôru a zvyšok cukru, premiešame a napokon vmiešame zľahka čučoriedky (alebo ríbezle či tmavé hrozno).
- ¾ cesta natlačíme na dno formy (použili sme formu s priemerom 20 cm), na cesto nanesieme plnku a uhladíme povrch a na povrch plnky zo zvyšného cesta porobíme pásiky a vytvoríme mriežku alebo iný tvar. Mriežku pred pečením potrieme rozšľahaným žĺtkom.
- Mriežkový koláč pečieme v dobre rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi 30-35 minút.
- Po dopečení necháme úplne vychladnúť, pred podávaním môžeme posypať práškovým cukrom.
Máte aj vy svoj obľúbený recept na mriežkový koláč? My ich máme hneď viacero. Vyskúšajte napríklad
Čerešňový koláč na chlebovom ceste
Linecká torta
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.