Keď sme so segrou – ako každý rok – oslavovali narodeniny, namiesto torty sa podávala orechová bábovka. Nikto sa nad tým nepozastavil, nikto sa nečudoval, nikomu nechýbala torta. Pretože táto orechová bábovka bola niečo výnimočné. Správna kombinácia chutí spravila svoje. Mleté a pražené lieskovce, smotanové cesto, silné espresso a mletá škorica – tomu sa nedá odolať. Podávaná s čerstvo vyšľahanou šľahačkou bola rovnako slávnostným dezertom ako by bola torta.
Orechová bábovka s kávou a škoricou od Sisters Bakery
Ingrediencie:
250 g hladkej múky
220 g kryštálového cukru (môže byť aj trstinový)
150 g mletých lieskovcov
150 g (nie ml) oleja
100 g kyslej smotany
50 ml silnej kávy – espressa
5 vajec
1 vanilkový cukor
1 kypriaci prášok
1 ČL mletej škorice
štipka soli
Ako na to?
Mleté lieskovce zľahka opražíme na suchej panvici. Dávame pozor, aby sa nepripiekli, ale tento krok sa oplatí nevynechať. Oriešky totižto opražením uvoľnia olej, ktorý zvýrazní ich nádhernú arómu.
Celé vajcia spolu s cukrom, vanilkou a soľou miešame na vysokých obrátkach do nadýchanej bledej peny. Potom prilejeme olej a premiešame. Napokon gumenou varechou vmiešame najprv opražené vychladnuté lieskovce, potom smotanu, kávu a napokon preosiatu múku s kypriacim práškom a mletou škoricou.
Zmes nalejeme do vymastenej a mletými orechami alebo strúhankou vysypanej bábovkovej formy. Namiesto bábovkovej formy môžeme použiť pokojne aj iný druh formy, tortovú, chlebovú a pod.
Bábovku pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi hodinu, prípadne trochu viac. Pomocou špajle odskúšame, či je bábovka prepečená aj vo vnútri, potom ju vyberieme a necháme vychladnúť.
Opatrne ju vyklopíme. Podávame s kopčekom čerstvo vyšľahanej šľahačky, prípadne ju posypeme nasekanými a opraženými lieskovcami.
Bábovka je klasika.
Ak sa vám páčila táto orechová bábovka, neodchádzajte ešte a prelistujte si aj ďalšie naše bábovkové recepty. A mimochodom, dva bábovkové recepty nájdete aj v našej knižke Takmer zabudnuté recepty.
Citrónová bábovka z maslového cesta
Hrnčeková bábovka s makom a marhuľami
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.