Osie hniezda s marcipánovou polevou
Osie hniezda s marcipánovou polevou
Osie hniezda s marcipánovou polevou

Kto by nemal rád osie hniezda? Škoricové, orechové alebo len potreté cukrovou polevou. A čo takto malá netradičná obmena. Osie hniezda s marcipánovou polevou? Ak ešte stále váhate, prečítajte si nás recept, pozrite si obrázky a možno vás presvedčíme, že sa niekedy oplatí experimentovať aj pri tradičných veciach.

Osie hniezda s marcipánovou polevou od Sisters Bakery

Ingrediencie: 

Cesto:

  • 500 g hladkej múky
  • 120 g nastrúhaného marcipánu
  • 100 g masla
  • 250 ml mlieka
  • 1 kocka droždia
  • 1 ČL vailkového extraktu
  • 3 žĺtky

 

Plnka:

  • 100 g nastrúhaného marcipánu
  • 100 g nastrúhanej horkej čokolády
  • 50 g roztopeného masla
  • Za hrsť kryštálového cukru

 

Poleva:

  • 100 g nastrúhaného marcipánu
  • 100 g bielej čokolády
  • 100 ml šľahačky

 

Ako na to?

  • Do vlažného alebo teplého mlieka rozdrobíme droždie, pridáme malú lyžičku cukru, premiešame a necháme nakysnúť.
  • Medzitým si v malom kastróliku zmiešame nastrúhaný marcipán a maslo a na jemnom ohni ich za stáleho miešania roztápame.
  • Do veľkej misy dáme múku, pridáme nakysnutý kvások, roztopené maslo s marcipánom, ďalej žĺtky a vypracujeme cesto. Miesime asi 10 minút mixérom. Cesto po domiesení premiesime ešte ručne na pomúčenej doske, dáme ho do väčšej misky, ktorú sme vysypali múkou, prikryjeme utierkou alebo potravinovou fóliou a necháme v teple vykysnúť na dvojnásobok objemu.
  • Vykysnuté cesto rozvaľkáme asi na 0.5 cm hrúbku, potrieme ho roztopeným maslom, posypeme cukrom, strúhaným marcipánom a čokoládou a zrolujeme.
  • Zrolované cesto nakrájame asi na 1 cm hrubé kolieska, ktoré uhladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Nechávame dostatok miesta, lebo koláče ešte riadne podkysnú.
  • Pred pečením ich potrieme roztopeným maslom alebo rozšľahaným žĺtkom s vodou.
  • Pečieme v rozohriatej rúre na 200 stupňoch asi 15-17 minút do zlatohneda.
  • Kým sa koláče pečú, pripravíme si polevu. Marcipán, bielu čokoládu a šľahačku dáme do malého kastrólika a na miernom ohni zahrievame, neprestávame miešať, až kým sa zmes úplne nerozpustí a jednotlivé prísady sa pekne prepoja.
  • Teplou polevou polievame, alebo natierame upečené koláče a necháme zaschnúť. Poleva ostáva aj po zaschnutí trochu lepkavá.

Z tejto dávky sme napiekli 18 ks hniezd s priemerom asi 10 cm, piekli sme ich na dvoch plechoch. Vyskúšajte aj ďalšie variácie osích hniezd:

Vanilkové osie hniezda

Klasické škoricové osie hniezda

Leave a Reply