Ovocná torta na leto? Nemôže byť nič lepšie. Najmä ak sa rozprávame o našej nektarínkovej ovocnej torte. Je totižto jednoduchá na prípravu a ako sa na leto patrí, je veľmi ľahká. Na mäkučkom piškótovom ceste si sedí ovocná nektarínová plnka. Raz dva je hotová, len treba čakať, kým plnka stuhne. Oplatí sa ju preto pripravovať deň vopred.
Ovocná torta z nektaríniek na leto od Sisters Bakery
Ingrediencie:
Na cesto:
- 5 PL preosiatej hladkej múky
- 2 PL zemiakového škrobu
- 5 PL kryštálového cukru
- 5 vajec
- 1 vanilka
Na plnku:
- Asi 8 ks zrelých nektaríniek (môžeme použiť aj broskyne, mango a pod.)
- 1 šľahačka
- 5 PL hustého bieleho jogurtu
- 1 PL citrónovej šťavy
- Cukor podľa chuti a zrelosti ovocia (niekedy ani netreba)
- 8 plátkov želatíny
Na polevu:
- 2-3 zrelé nektaríny
- 1 plátok želatíny
Ako na to?
- Na piškótové cesto vymiešame celé vajcia s cukrom a vanilkou do bledej nadýchanej peny, ktorá drží tvar. Môže to trvať aj 10 minút.
- Do peny potom v dvoch-troch krokoch preosejeme múku so škrobom a pomocou gumenej varechy ju zľahka, ale dôkladne vmiešame. Cieľom je udržať nadýchaný objem ale zároveň múku rovnomerne vmiešať do cesta.
- Cesto nalejeme do tortovej formy (my sme použili priemer 25 cm) a pečieme na 160 stupňoch asi 20 minút až pol hodinu do zlatohneda, kým cesto na povrchu nepruží. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť vo forme.
- Kým sa cesto pečie a potom chladne, pripravíme si plnku. Nektaríny ošúpeme, zbavíme kôstky a ponorným mixérom ich rozmixujeme do hladka. Ovocné pyré môžeme aj prepasírovať cez jemné sitko.
- Plátky želatíny namočíme do misky zo studenou vodou a necháme ich aspoň 5-8 minút napučať.
- Šľahačku vyšľaháme do tuha.
- Z ovocného pyré odoberieme pár lyžíc a v malom hrnčeku ich zohrejeme (neprevárame) a ešte do zohriateho ovocia rozpustíme vyžmýkané plátky želatíny. Odložíme bokom a necháme chladnúť.
- Keď ovocie so želatínou vychladne, vlejeme ho späť do zvyšku rozmixovaného ovocia, riadne premiešame, primiešame jogurt a potom gumenou varechou zľahka vmiešame šľahačku.
- Celú zmes opatrne nalejeme na upečený korpus a dáme do chladničky stuhnúť. Ideálne cez noc, aby plnka dobre stuhla a dala sa krájať.
- Na druhý deň hotový koláč dozdobíme poslednou vrstvou – polevou, na ktorú si očistíme dve nektaríny, rozmixujeme ich a prepasírujeme jemným sitom. Plátok želatíny necháme napučať v miske so studenou vodou. Z rozmixovaných nektarín odoberieme dve lyžice, ktoré opäť prihrejeme, rozmiešame a rozpustíme v nich vyžmýkanú napučanú želatínu a necháme vychladnúť.
- Vychladnutou zmesou potom potrieme povrch torty a necháme ešte chvíľu odpočinúť v chlade.
Nech sa páči, pozrite si aj ďalšie naše letné tortičky:
Čerešňová torta pre Adama
Maková torta s malinovou vrstvou
Tvarohová jahodová torta
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.