Karamelové veterníky
Karamelové veterníky
Karamelové veterníky
Karamelové veterníky
Karamelové veterníky

Karamelové veterníky nie sú jednoduchá vec, otvorene hovoríme. Skúšali sme viacero alternatív, kým sme si povedali, že áno, toto sú tie pravé veterníky. Postup je viackrokový a treba si ho dobre načasovať, verte nám však, že ten výsledok stojí za všetku námahu. Keď sa zahryznete do kombinácie hriešnych chutí – odpaľovaného cesta, vanilkovej plnky, karamelovej šľahačky a odpaľovaného klobúčika s karamelovou polevou (a podotýkame, že všetko doma vyrobené) –  tak si poviete, že aký je ten život krásny. Ak si chcete upiecť karamelové veterníky ako z cukrárne, pečte podľa nášho receptu.

Karamelové veterníky ako z cukrárne od Sisters Bakery

Ingrediencie: 

  • 200 g hladkej múky
  • 200 g masla alebo rastlinného tuku
  • 400 ml vody
  • 6 vajec

Na vanilkovú plnku:

  • 500 ml mlieka
  • 50 g kukuričného škrobu
  • 3 žĺtky
  • 4-5 PL kryštálového cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • 100 g masla

Na karamelovú šľahačku:

  • 3 PL kryštálového cukru
  • 250 ml šľahačky (min.33%)

Na polevu:

  • 2 PL karamelu (použijeme zo surovín na prípravu karamelovej šľahačky)
  • 150 g práškového cukru
  • 1-2 PL horúcej vody

 

Ako na to?

 Prípravu karamelových veterníkov odporúčame rozdeliť na dva dni. V prvý deň si napečieme veterníky z odpaľovaného cesta a pripravíme si karamelovú šľahačku. Na druhý deň veterníky naplníme a oblejeme polevou. Táto dávka vystačí asi na 25-30 ks stredne veľkých veterníkov.

  •  Na odpaľované cesto si dáme do hrnca vodu a maslo a zohrievame, kým sa maslo neroztopí. Keď zmes začne vrieť, stíšime oheň na slabo, alebo odtiahneme hrniec bokom, pridáme múku a varechou rýchlo miešame cesto. Vznikne nám lepkavá „guľa“ cesta. Hrniec na chvíľu vrátime späť na oheň a ešte chvíľu za stáleho miešania povaríme.
  • Necháme úplne vychladnúť a potom do vychladnutej zmesi po jednom mixérom vmiešame celé vajcia.
  • Cesto naplníme do zdobiaceho vrecka s ozdobnou špičkou a na plech vystlaný papierom tvarujeme venčeky (prípadne kľudne iné tvary).
  • Pečieme na 200 stupňoch v dobre rozohriatej rúre asi 25 minút do zlatohneda. Venčeky necháme úplne vychladnúť.
  • Na karamelovú šľahačku dáme do malého kastrólika 3 PL kryštálového cukru. Cukor necháme (ideálne bez miešania) skaramelizovať do zlatohneda. Pozor, najprv sa vám môže zdať, že sa nič nedeje, ale keď sa cukor začne topiť, ide to rýchlo a môže prihorieť.
  • Keď je celý cukor roztopený a nadobudne krásnu jantárovú farbu, odtiahneme hrniec z ohňa a nalejeme doň šľahačku. Ideálne, ak je teplá, aby čo najmenej prskala. V momente, kedy nalejeme šľahačku do skaramelizovaného cukru, cukor sa „zrazí“ a stvrdne. Premiešame, vrátime späť na oheň a miešame, kým sa cukor úplne nerozpustí.
  • Takto pripravenú karamelovú šľahačku necháme vychladnúť a potom ju dáme na noc do chladničky – tento krok odporúčame určite dodržať, my sme karamelovú šľahačku vyrábali na trikrát J. Ak nebude riadne odstatá a vychladená, nebude sa dať vyšľahať, ani keď použijete šľahačku s 33% tuku a stužovač k tomu.
  • Na druhý deň si spravíme vanilkový krém. Žĺtky, cukor a škrob s troškou mlieka vymiešame mixérom do krémova. Zvyšné mlieko a rozpolený vanilkový lusk dáme variť. Keď mlieko zovrie, vyberieme vanilkový lusk, mlieko vlejeme do žĺtkovej zmesi, premiešame a vrátime späť povariť asi 2 minúty do zhustnutia. Necháme úplne vychladnúť. Potom doňho všľaháme zmäknuté maslo.
  • Na polevu odoberieme z karamelovej šľahačky (tekutej) 2 PL, zmiešame ich so 150 g práškového cukru a teplou vodou, vymiešame do hladka.
  • Venčeky prekrojíme a horné polovice namáčame v karamelovej poleve. Necháme zaschnúť.
  • Posledným krokom je príprava karamelovej šľahačky. Cez noc vychladenú zmes vyberieme z chladničky, necháme ju asi 20 minút odstáť pri izbovej teplote a mixérom ju šľaháme ako šľahačku.
  • Plnenie: na spodnú časť veterníka najprv ozdobným vreckom nanesiemne vanilkovú plnku, potom na ňu karamelovú šľahačku a prikryjeme vrchnou časťou veterníka s polevou.

Spravte si doma svoju domácu cukráreň s našimi receptami:

Laskonky

Kokosky

Vanilkové venčeky

 

Leave a Reply