Karamelové veterníky nie sú jednoduchá vec, otvorene hovoríme. Skúšali sme viacero alternatív, kým sme si povedali, že áno, toto sú tie pravé veterníky. Postup je viackrokový a treba si ho dobre načasovať, verte nám však, že ten výsledok stojí za všetku námahu. Keď sa zahryznete do kombinácie hriešnych chutí – odpaľovaného cesta, vanilkovej plnky, karamelovej šľahačky a odpaľovaného klobúčika s karamelovou polevou (a podotýkame, že všetko doma vyrobené) – tak si poviete, že aký je ten život krásny. Ak si chcete upiecť karamelové veterníky ako z cukrárne, pečte podľa nášho receptu.
Karamelové veterníky ako z cukrárne od Sisters Bakery
Ingrediencie:
- 200 g hladkej múky
- 200 g masla alebo rastlinného tuku
- 400 ml vody
- 6 vajec
Na vanilkovú plnku:
- 500 ml mlieka
- 50 g kukuričného škrobu
- 3 žĺtky
- 4-5 PL kryštálového cukru
- 1 vanilkový lusk
- 100 g masla
Na karamelovú šľahačku:
- 3 PL kryštálového cukru
- 250 ml šľahačky (min.33%)
Na polevu:
- 2 PL karamelu (použijeme zo surovín na prípravu karamelovej šľahačky)
- 150 g práškového cukru
- 1-2 PL horúcej vody
Ako na to?
Prípravu karamelových veterníkov odporúčame rozdeliť na dva dni. V prvý deň si napečieme veterníky z odpaľovaného cesta a pripravíme si karamelovú šľahačku. Na druhý deň veterníky naplníme a oblejeme polevou. Táto dávka vystačí asi na 25-30 ks stredne veľkých veterníkov.
- Na odpaľované cesto si dáme do hrnca vodu a maslo a zohrievame, kým sa maslo neroztopí. Keď zmes začne vrieť, stíšime oheň na slabo, alebo odtiahneme hrniec bokom, pridáme múku a varechou rýchlo miešame cesto. Vznikne nám lepkavá „guľa“ cesta. Hrniec na chvíľu vrátime späť na oheň a ešte chvíľu za stáleho miešania povaríme.
- Necháme úplne vychladnúť a potom do vychladnutej zmesi po jednom mixérom vmiešame celé vajcia.
- Cesto naplníme do zdobiaceho vrecka s ozdobnou špičkou a na plech vystlaný papierom tvarujeme venčeky (prípadne kľudne iné tvary).
- Pečieme na 200 stupňoch v dobre rozohriatej rúre asi 25 minút do zlatohneda. Venčeky necháme úplne vychladnúť.
- Na karamelovú šľahačku dáme do malého kastrólika 3 PL kryštálového cukru. Cukor necháme (ideálne bez miešania) skaramelizovať do zlatohneda. Pozor, najprv sa vám môže zdať, že sa nič nedeje, ale keď sa cukor začne topiť, ide to rýchlo a môže prihorieť.
- Keď je celý cukor roztopený a nadobudne krásnu jantárovú farbu, odtiahneme hrniec z ohňa a nalejeme doň šľahačku. Ideálne, ak je teplá, aby čo najmenej prskala. V momente, kedy nalejeme šľahačku do skaramelizovaného cukru, cukor sa „zrazí“ a stvrdne. Premiešame, vrátime späť na oheň a miešame, kým sa cukor úplne nerozpustí.
- Takto pripravenú karamelovú šľahačku necháme vychladnúť a potom ju dáme na noc do chladničky – tento krok odporúčame určite dodržať, my sme karamelovú šľahačku vyrábali na trikrát J. Ak nebude riadne odstatá a vychladená, nebude sa dať vyšľahať, ani keď použijete šľahačku s 33% tuku a stužovač k tomu.
- Na druhý deň si spravíme vanilkový krém. Žĺtky, cukor a škrob s troškou mlieka vymiešame mixérom do krémova. Zvyšné mlieko a rozpolený vanilkový lusk dáme variť. Keď mlieko zovrie, vyberieme vanilkový lusk, mlieko vlejeme do žĺtkovej zmesi, premiešame a vrátime späť povariť asi 2 minúty do zhustnutia. Necháme úplne vychladnúť. Potom doňho všľaháme zmäknuté maslo.
- Na polevu odoberieme z karamelovej šľahačky (tekutej) 2 PL, zmiešame ich so 150 g práškového cukru a teplou vodou, vymiešame do hladka.
- Venčeky prekrojíme a horné polovice namáčame v karamelovej poleve. Necháme zaschnúť.
- Posledným krokom je príprava karamelovej šľahačky. Cez noc vychladenú zmes vyberieme z chladničky, necháme ju asi 20 minút odstáť pri izbovej teplote a mixérom ju šľaháme ako šľahačku.
- Plnenie: na spodnú časť veterníka najprv ozdobným vreckom nanesiemne vanilkovú plnku, potom na ňu karamelovú šľahačku a prikryjeme vrchnou časťou veterníka s polevou.
Spravte si doma svoju domácu cukráreň s našimi receptami:
Laskonky
Kokosky
Vanilkové venčeky
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.