ovocný koláč s morušami
ovocný koláč s morušami
ovocný koláč s morušami
Receptov na dobrý ovocný koláč nikdy nie je dosť. Dnes mám pre vás jeden výnimočný. Upečte si ovocný koláč z krehkého cesta, plnený morušami. Toto neobvyklé ovocie, ktoré dozrieva koncom júna, ľudia častokrát nevedia použiť. Ja mám pre vás dnešný recept a na jeho konci aj ďalší nápad, čo vytvoriť zo sladkých moruší. Ovocný koláč...

Receptov na dobrý ovocný koláč nikdy nie je dosť. Dnes mám pre vás jeden výnimočný. Upečte si ovocný koláč z krehkého cesta, plnený morušami. Toto neobvyklé ovocie, ktoré dozrieva koncom júna, ľudia častokrát nevedia použiť. Ja mám pre vás dnešný recept a na jeho konci aj ďalší nápad, čo vytvoriť zo sladkých moruší.

Ovocný koláč s morušami od Sisters Bakery

Ingrediencie:

Cesto:

  • 320 g hladkej múky
  • 250 g studeého masla
  • 1 PL cukru
  • 7 PL ľadovej vody
  • ½ ČL soli

 

Morušová plnka:

  • 500 g čiernych moruší (alebo iného ovocia)
  • Šťava z 1 citróna a 1 pomaranča
  • 2 PL cukru (alebo podľa chuti)
  • 1 a pol PL kukuričného škrobu
  • Trochu vody

 

1 vajce na potieranie

Trochu práškového cukru na posypanie

 

Ako na to?

Na morušový krehký koláč si najprv pripravíme cesto. Toto cesto patrí medzi základné cukrárenské cestá a možno ho použiť na rôzne iné druhy ovocných koláčov alebo tartov, alebo aj slaných dobrôt.

Pri príprave tohto cesta pracujeme rýchlo a cesto minimálne miesime, chceme totižto, aby ostalo studené a maslo sa nezačalo topiť. Do misky preosejeme hladkú múku, primiešame soľ a cukor, pridáme na kocky nakrájané studené maslo a vareškou premiešame, aby suché prísady obalili maslo. Potom rukami rýchlo začneme spracovávať cesto a postupne pridávame ľadovú vodu. Cesto spracovávame len do momentu, kedy nám vznikne guľa (nehomogénna, s kúskami masla) a hneď ho zabalíme do potravinárskej fólie a dáme do chladničky aspoň na hodinu-dve.

Kým cesto odpočíva, pripravíme si plnku. Ja som si vybrala morušovú, lebo som si u susedky na záhrade bola práve naoberať čierne moruše. Výborne sa k tomuto cestu hodí akákoľvek ovocná plnka, ktorú si pripravíte rovnakým spôsobom, ako morušovú.

Očistené moruše dáme do hrnca, pridáme cukor, šťavu z citróna a pomaranča a začneme variť. Varíme, kým sa ovocie nerozvarí. V malej miske rozmiešame kukuričný škrob a vodu a potom túto zmes vlejeme do variacich sa moruší. Krátko povaríme, kým to celé nezhustne a odstavíme. Necháme vychladnúť.

Plnenie a pečenie

Medzitým odpočinuté cesto rozvaľkáme na ľahko pomúčenej doske asi na hrúbku 4-5 mm. Z cesta vykrojíme kruh o čosi väčší ako obvod tartovej formy. Ja som použila formu s priemerom 22 cm. Cesto do nej vložíme a upravíme ho tak, aby sa po boku vytvoril vyšší okraj. Na chvíľu ho dáme do chladničky. Zvyšné cesto rýchlo premiesime do gule a opäť ho vyvaľkáme, aby sme z neho vykrojili druhý okrúhly plát, ktorým potom prikryjeme plnku. Môžeme ho ešte ozdobne povykrajovať (ja som napr. spravila okrúhle otvory rôznej veľkosti).

Na vychladnuté cesto vo forme nanesieme plnku a prikryjeme ju druhým plátom cesta. Postláčame okraje po celom obvode, aby plnka počas pečenia nevytiekla. Povrch cesta potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 200 stupňov. Morušový krehký koláč pečieme asi 25 minút do zlatohneda.

Po dopečení ho necháme vychladnúť a pred podávaním ho ešte posypeme práškovým cukrom. Je to výborný letný koláč, ktorý je menej sladký a preto chutí aj v horúcich dňoch 😊.

Ďalší námet na použite moruší v kuchyni

Aj keď sú moruše menej bežné ovocie, dajú sa použiť nielen do koláčov (ako som vám dnes predstavila ovocný koláč s morušovou plnkou, upečený z krehkého cesta), ale aj do bublaniny, na prípravu lekvárov, sirupov a ja som dokonca v minulosti z čiernych moruší vyrobila skvelý a osviežujúci domáci sorbet. Keď skombinujeme výnimočnú chuť tohto ovocia s citrónom alebo štipkou škorice, výsledok je úžasný.

Vyskúšajte teda aj môj recept na morušový sorbet, verte, že ním ohúrite.

Morušový osviežujúci domáci sorbet

Leave a Reply