Parížske rožky sú vážne, ale vážne jedným z top dezertov. Nerobievame ich často, aby sme sa ich neobjedli, ale pri špeciálnych príležitostiach vyťahujeme náš recept a pečieme. Máme odskúšanú aj bezlepkovú verziu a rozdiel takmer nespoznáte. Bez ďalších zbytočných slov, prejdime rovno k receptu. Parížske rožky od Sisters Bakery Ingrediencie:  Na cesto : 4 bielky...

Parížske rožky sú vážne, ale vážne jedným z top dezertov. Nerobievame ich často, aby sme sa ich neobjedli, ale pri špeciálnych príležitostiach vyťahujeme náš recept a pečieme. Máme odskúšanú aj bezlepkovú verziu a rozdiel takmer nespoznáte. Bez ďalších zbytočných slov, prejdime rovno k receptu.

Parížske rožky od Sisters Bakery

Ingrediencie: 

Na cesto :

  • 4 bielky
  • 300 g práškového cukru
  • 250 g mletých orechov
  • 3 PL hrubej múky (pre bezlepkovú verziu môžete nahradiť ryžovou múkou)
  • Štipka kypriaceho prášku

 

Na plnku:

  • 4 žĺtky
  • 250 g práškového cukru
  • 2 kopcovité PL horkého kakaa
  • 300 g masla

 

Na polevu a ozdobenie:

  • 200 g horkej čokolády
  • Asi 50 g tuku na polevu (napr. kokosového)

 

Ako na to?

  • Bielky a práškový cukor šľaháme vo vodnom kúpeli – nad parou do veľmi tuhej zmesi (na tuhú špičku). Mixérom to bude trvať asi 10 minút.
  • Po došľahaní gumenou varechou vmiešame orechy zmiešané s múkou a kypriacim práškom a premiešame tak, aby sme mali homogénnu zmes bez kúskov snehovej peny.
  • Zmes naplníme do zdobiaceho vrecka s hladkou špičkou (ak nemáme, použijeme väčší igelitový sáčok, ktorému ustrihneme jeden roh, aby sme mali asi 1 cm otvor) a na plech vystlaný papierom na pečenie nanášame tyčinky asi 6-7 cm dlhé a 1.5 -2 cm hrubé.
  • Pečieme na 160 stupňoch teplovzdušných asi 30 minút, kým sa tyčinky nevysušia. Odporúčame odskúšať si na prvom plechu dĺžku pečenia, môže sa stať, že budete potrebovať pridať čas. Tyčinky by mali byť na povrchu chrumkavé, vo vnútri trochu žuvavé. Táto dávka nám vystačila na 2- 3 plechy tyčiniek (závisí od veľkosti).
  • Na plnku šľaháme nad parou žĺtky a cukor tak dlho, kým nám nevznikne bledá nadýchaná ale hustá zmes. Mixérom to môže trvať tiež aspoň 10 minút.
  • Odstavíme z pary a necháme ho trochu vychladnúť.
  • V mise metličkami rozmiešame zmäknuté maslo, primiešame kakao a postupne doň pridávame po lyžiciach žĺtkový krém.
  • Krém naplníme do zdobiaceho vrecka s hviezdicovou špičkou a vlnovkovito nanášame na upečené orieškové tyčinky.
  • Dáme do chladničky a nechám krém úplne stuhnúť.
  • Na polevu si nad parou roztopíme čokoládu s tukom, poriadne premiešame a do čokolády ponárame stuhnuté koláčiky. Necháme na chladnom mieste zaschnúť.

Pre všetkých milovníkov pečenia

Ešte mám pre vás ďalšie zaujímavé informácie. Ak radi pečiete, potom dávam do vašej pozornosti moje knihy. Takmer zabudnuté recepty a Takmer zabudnuté recepty 2. Sú to zbierky tých najlepších klasických receptov na sladké a slané pečnie. Receptov, ktoré poznali už aj naše babky či prababky, receptov, ktoré máme všetci radi, len sme možno na ne trocha pozabudli.

Ak ťa zaujíma, aké recepty sú v knižke, klikni na odkaz a pozri si register receptov alebo ukážku receptov.

Toto sú knižky, ktoré by nemali chýbať v žiadnej domácnosti, kde majú radi poctivé domáce koláče, zákusky a iné dobroty.

A ešte jeden BONUS navyše, ak si knižku objednáte a kúpite teraz na mojej stránke, pribalím vám k nej ZADARMO receptár Kváskové recepty 2 od Sisters Bakery, v ktorom nájdete 12 receptov na sladké a slané kváskovanie.

Neváhajte a objednávajte ešte dnes. 

Takmer zabudnuté recepty
Takmer zabudnuté recepty

A keby vám teda nestačil recept na parížske rožky, máme aj iné, neodolateľné dobroty:

Opitý Izidor

Košíčky s pralinkovým krémom

Košíčky s gaštanovou plnkou

 

Leave a Reply