Domáce piškóty
Domáce piškóty
Domáce piškóty
Domáce piškóty
Domáce piškóty

Piškóty si môžeme jednoducho kúpiť v obchode, alebo si upiecť ich lepšiu, domácu verziu, v ktorej nebudeme šetriť dobrými surovinami, napríklad vajíčkami. Recept na naše domáce piškóty diktuje 5 vajec a veru sa to aj odrazí na výslednej kvalite. Piškóty budú mäkké a veľmi chutné. Či už ich necháte len tak, alebo ich naplníte dobrým lekvárom, je na vás.

Domáce vaječné piškótky od Sisters Bakery

 

Ingrediencie: 

  • 60 g hladkej múky
  • 60 g zemiakového škrobu
  • 5 vajec
  • 60 g práškového cukru
  • 30 g kryštálového cukru
  • Prípadne práškový cukor na posypanie a jahodový lekvár

  

Ako na to? 

  • Predhrejeme rúru na 170 stupňov. Oddelíme žĺtky od bielok.
  • V jednej mise vyšľaháme do tuha bielky a 30 g kryštálového cukru a v druhej mise vyšľaháme do penista žĺtky s práškovým cukrom.
  • Do žĺtkovej zmesi gumenou varechou opatrne ale dôkladne vmiešame bielky tak, aby sme ich čo najmenej porušili. Snažíme sa zachovať vzduch, ktorý sme vhanli do bielok šľahaním.
  • Múku zmiešame so škrobom a preosejeme ju v troch dávkach na vajíčkovú zmes. Každú tretinu najprv zľahka, ale dôkladne vmiešame, až potom pridávame ďalšiu tretinu. Gumenou varechou primiešavame múku so škrobom ľahkými pohybmi až na dno misy, aby nám v zmesi neostali hrudky múky.
  • Cestom naplníme zdobiace vrecko s okrúhlou špičkou s priemerom asi 1 cm (alebo jednoducho väčší igelitový sáčok, na ktorom sme odstrihli kúsok špičky) a na plech vystlaný papierom na pečenie nanášame piškótky. Veľkosť a tvar necháme na vás, len to treba zohľadniť pri čase pečenia potom. My sme robili podlhovasté piškótky asi 10 cm dlhé.
  • Cesto na plech nanášajme tak, že ho viac-menej necháme len zvoľna vytekať zo zdobiaceho vrecka, snažíme sa nevytláčať ho silou, aby sme neporušili nadýchanosť zmesi.
  • Pečieme asi 15 minút – pri väčších piškótach pridajte dve-tri minútky. Po tomto čase budú piškótky mäkké, ak chcete chrumkavé a tvrdšie, pečte ich asi o 5 minút dlhšie (opäť, dĺžka pečenia závisí od veľkosti piškôt).
  • Necháme úplne vychladnúť na plechu. Hotové piškóty rovno jeme, alebo ich vždy po dve spájame lekvárom a posypeme cukrom.

Ešte máme aj iné dobré recepty pre detičky:

Plnené piškótky

Nutelové pečivká

Tekvicové kysnuté pečivká

 

 

Leave a Reply