plnené piškóty
plnené piškóty
Plnené piškóty poznáme všetci z obchodu. U nás doma ich máme radi, veď zas kto by nemal rád piškót s ovocnou plnkou a čokoládovou polevou? A vedeli ste, že plnené piškóty si môžete jednoducho napiecť aj doma? Ja sa dnes s vami podelím o môj recept, ktorý u nás raz za čas oprášime a upečieme si tieto maškrty. Plnené piškóty s čokoládovou polevou od...

Plnené piškóty poznáme všetci z obchodu. U nás doma ich máme radi, veď zas kto by nemal rád piškót s ovocnou plnkou a čokoládovou polevou? A vedeli ste, že plnené piškóty si môžete jednoducho napiecť aj doma? Ja sa dnes s vami podelím o môj recept, ktorý u nás raz za čas oprášime a upečieme si tieto maškrty.

Plnené piškóty s čokoládovou polevou od Sisters Bakery

Ingrediencie:

Cesto:

  • 4 vajcia
  • 4 PL kryštálového cukru
  • 8 PL polohrubej múky
  • 1 ČL salajky (ak nemáme, môžeme nahradiť kypriacim práškom)
  • 1 ČL vanilkového cukru alebo vanilky

 

Plnka:

  • Čerešňový lekvár (alebo čerešňová plnka)

 

Poleva:

  • 200 g bielej čokoládovej polevy
  • 2 PL oleja
  • 50 g horkej čokolády

 

Ako na to?

Najprv si pripravíme piškótové mini korpusy. Do misy dáme celé vajcia, cukor a vanilkový cukor a na vysokých otáčkach dlhšie šľaháme až kým nám hmota nenarastie do bledej peny, ktorá drží tvar. Potom na túto zmes preosejeme tretinu múky (ktorú sme vopred premiešali so salajkou alebo kypriacim práškom) a opatrne ju zapracujeme gumenou varechou. Postupne takto pokračujeme aj s druhou a treťou tretinou múky . Na plech vystlaný papierom na pečenie nanášame pomocou zdobiaceho vrecka s väčšou okrúhlou špičkou okrúhle tvary (piškóty) s priemerom asi 5-6 cm. Pečieme ich vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňoch teplovzdušných (vrtuľa) asi 8-10 minút do zlatista. Necháme ich úplne vychladnúť.

Piškóty si môžeme upiecť aj deň-dva vopred (a skladovať ich napríklad v uzavretej sklenenej nádobe).

Na každý piškót potom nanesieme hladký čerešňový lekvár alebo čerešňovú plnku – ja som si pomohla tiež ozdobným vreckom. Je dobré, aby plnka držala tvar a neroztekala sa. Takto pripravené piškóty s ovocnou plnkou dáme do chladničky. Napokon si pripravíme polevu. Bielu čokoládu roztopíme nad parou, dobre ju rozmiešame s olejom, aby bola tekutá, ale nie úplne priesvitná. Vychladené piškóty dáme na mriežku a každý oblejeme čokoládovou polevou. Necháme polevu stuhnúť (ja som si opäť pomohla chladničkou) a medzitým si roztopíme ešte horkú čokoládu. S horkou čokoládou potom na bielu polevu nanášame tenké fŕkance na ozdobu.

Plnené piškóty majú kratšiu trvanlivosť ako neplnené, ale z vlastných skúseností viem, že si netreba robiť s týmto ťažkú hlavu – lebo sa hneď zjedia. Také sú dobré 😊.

Môj tip na čerešňovú plnku

Ak máte dobrú úrodu čerešní, vyskúšajte si z nich spraviť chutnú, jednoduchú a univerzálnu čerešňovú plnku, ktorú využijete na plnenie rôznych dezertov, ale aj na palacinky, na nepečené letné dezerty alebo k zmrzline.

Budeme potrebovať: 700 g odkôstkovaných čerešní, 70 g kryštálového cukru (resp.podľa chuti), 1 vanilkový lusk, šťava z polovice citróna, 50 ml vody, 2 PL kuuričného škrobu.

Čerešne, cukor, vanilku (semiačka z lusku) a citrónovú šťavu dáme do hrnca. Kukuričný škrob rozmiešame vo vode a prilejeme ho k čerešniam. Zmes za stáleho miešania privedieme do varu a krátko povaríme, kým sa nám nevytvorí konzistencia podobná pudingu. Odstavíme, naplníme do zaváraninových pohárov a uzavrieme. Vychaldnuté potom skladujeme v chladničke, kde plnka vydrží asi 2-3 týždne.

Túto plnku môžeme použiť aj na piškóty – vtedy ale odporúčam čersšne pred varením rozmixovať.

Leave a Reply