torta della nonna
torta della nonna
torta della nonna
torta della nonna
PotomTorta della nonna – v preklade babkin koláč – je tradičný taliansky koláč pochádzajúci z oblasti Toskánska. Na oko jednoduché a obyčajné prísady, ktoré ale v správnej kombinácii vytvoria dokonalú súhru chutí. Tento koláč je vytvorený z krehkého maslového cesta a jeho dominantou je žĺtkový krém dochutený pravou vanilkou a citrónovou kôrou – bez nej...

PotomTorta della nonna – v preklade babkin koláč – je tradičný taliansky koláč pochádzajúci z oblasti Toskánska. Na oko jednoduché a obyčajné prísady, ktoré ale v správnej kombinácii vytvoria dokonalú súhru chutí. Tento koláč je vytvorený z krehkého maslového cesta a jeho dominantou je žĺtkový krém dochutený pravou vanilkou a citrónovou kôrou – bez nej by to nebolo ono. Tradičná torta della nonna sa zdobí na povrchu píniovými orieškami, ja som ale siahla po malej obmene a povrch koláča som posypala mandľovými lupienkami.

Talianska torta della nonna od Sisters Bakery

Ingrediencie:

Cesto:

  • 300 g hladkej múky
  • 130 g práškového cukru
  • 130 g mäkkého masla
  • 1 celé vajce a 1 žĺtok
  • 1 ČL kypriaceho prášku
  • 1 vanilkový lusk (do cesta použijeme semiačka)
  • Kôra z polovice citróna

 

Plnka:

  • 500 ml mlieka
  • 50 g hladkej múky
  • 100 g práškového cukru
  • Zvyšok vanilkového lusku
  • 4 žĺtky
  • Kôra z polovice citróna

 

Na ozdobenie:

  • 50-70 g píniových orieškov alebo mandľových lupienkov
  • Práškový cukor na posypanie
  • 1 bielok na potieranie

 

 

Ako na to?

Najprv si pripravíme krehké cesto – to potrebuje chvíľu odpočívať v chlade, čiže si ho môžeme pripraviť pokojne aj deň vopred. Potom dáme do misy sypké prísady, potom k nim pridáme citrónovú kôru, semiačka z vanilky, vajíčka a zmäknuté maslo a najprv varechou a potom rukou spracujeme na kompaktné hladké cesto. To zabalíme do potravinárskej fólie a necháme ho v chladničke aspoň pol hodinu odpočívať.

V ďalšom kroku si pripravíme vanilkovú plnku. V menšej miske rozmiešame žĺtky s hladkou múkou, cukrom a trochou z odmeraného množstva mlieka. Zvyšné mlieko a vanilkový lusk dáme na sporák a začneme ho zahrievať. Určite nenecháme mlieko v tomto bode ešte zovrieť. Keď je mlieko teplé (nie horúce), vyberieme vanikové lusky von, odlejeme z mlieka do misky s vaječnou zmesou, dobre rozmiešame a všetko vlejeme späť do hrnca so zvyšným mliekom a privedieme za občasného miešania do varu. Takto minimalizujeme riziko veľkých hrudiek a zrazenia vajíčok. Potom celú zmes krátko za stáleho miešania povaríme, až nám vznikne puding. Prelejeme ho cez sito, aby sme sa zbavili prípadných hrudiek, prikryjeme potravinárskou fóliou tak, aby sa dotýkala povrchu pudingu a necháme úplne vychladnúť. Pretože bez fólie na povrchu by sa na pudingu vytvorila neželateľná kôrka.

Torta della nonna – poskladanie a pečenie

Keď sú všetky ingrediencie na dokončenie koláča pripravené, dáme rozohriať rúru na 180 stupňov. Pripravíme si formu na okrúhly koláč (tortovú alebo ešte lepšie tartovú). Na jemne pomúčenej pracovnej doske vyvaľkáme polovicu cesta na hrúbku asi pol centimetra a vložíme ho do formy. Aby koláč pekne vyzeral, dlaňami cesto upravíme tak, aby pekne vyplnilo dno a boky formy a nožom orežeme prečnievajúce cesto po okrajoch. Teraz na cesto nanesieme vychladnutú pudingovú plnku, rozotrieme ju rovnomerne po celej ploche a uhladíme povrch.

Ďalej si vyvaľkáme aj druhú časť cesta a prikryjeme ňou pudingovú plnku. Okraje cesta upravíme tak, aby sa spojili so spodnou časťou cesta. Predtým, než dáme koláč piecť, povrch koláča popicháme alebo trochu narežeme nožom, aby počas pečenia nepraskol. Následne ho potrieme bielkom a posypeme píniovými orieškami alebo mandľovými lupienkami.

Koláč pečieme asi 40-50 minút, kým je na povrchu na dotyk upečený a netrasie sa.

Po dopečení ho necháme vychladnúť. Napokon môžeme tortu rozkrájať a podávať. Torta della nonna sa podáva posypaná práškovým cukrom.

Dobroty medzinárodnej kuchyne

Ak radi podnikáte gastornomické výpravy do zahraničia – či už vo forme cestovania alebo ochutnávania zahraničných dobrôt, potom vám určite dobre padne tento môj malý výber toho, čo som napiekla inšpirovaná cestami po svete alebo mám recepty od zahraničných kamarátov. Aj keď necestujete fyzicky, môžete si cez chute zacestovať aspoň virtuálne.

USA

Cookies na newyorský spôsob

Domáce bagle

Citrónový krém lemon curd

Zázvorové keksíky

Key Lime Pie – limetkový koláč

Tekvicový koláč pumpkin pie

dokonalý bagel
dokonalý bagel

FRANCÚZSKO

Madlenky

Citrónový lekvár

Korzický koláč bez múky – Fiadone

Mentonský citrónový koláč

Tarte Tropezienne

Fougasse

Brioška

Paris Brest

Alsaský osúch

citrónový koláč
citrónový koláč

UKRAJINA

Medový koláč medovik

medový koláč medovik
medový koláč medovik

ŠKANDINÁVIA

Kardamómové uzly

Škoricový chlieb s brusnicami

kardamómové škoricové uzly
kardamómové škoricové uzly

ČECHY

Hruškové frgále

Svadobné koláčiky s tvarohom

Dalmánky – ražné žemličky

hruškový frgál
hruškový frgál

NEMECKO

Bavorské praclíky

Vianočná škoricová štóla

Bavorsé pečivo so semiačkami

Medový koláč so šľahačkou

praclíky
praclíky

KANADA

Pekanové taštičky s javorovým sirupom

pekanové taštičky
pekanové taštičky

GRÉCKO

Šišky loukumades

Kváskový pita chlieb na letnú grilovačku

Slané rožky s plnkou z fety

Kváskový pita chlieb
Kváskový pita chlieb

RAKÚSKO

Hrnčekový jogurtový koláč s lesným ovocím

Viedenský perník

Kardinálové rezy 

Trasený ražný chlieb

Išelské tortičky

Cisárska bábovka

Sacherova torta

Sacherova torta
Sacherova torta

POĽSKO

Karpatka

karpatka
karpatka

Leave a Reply