PotomTorta della nonna – v preklade babkin koláč – je tradičný taliansky koláč pochádzajúci z oblasti Toskánska. Na oko jednoduché a obyčajné prísady, ktoré ale v správnej kombinácii vytvoria dokonalú súhru chutí. Tento koláč je vytvorený z krehkého maslového cesta a jeho dominantou je žĺtkový krém dochutený pravou vanilkou a citrónovou kôrou – bez nej by to nebolo ono. Tradičná torta della nonna sa zdobí na povrchu píniovými orieškami, ja som ale siahla po malej obmene a povrch koláča som posypala mandľovými lupienkami.
Talianska torta della nonna od Sisters Bakery
Ingrediencie:
Cesto:
- 300 g hladkej múky
- 130 g práškového cukru
- 130 g mäkkého masla
- 1 celé vajce a 1 žĺtok
- 1 ČL kypriaceho prášku
- 1 vanilkový lusk (do cesta použijeme semiačka)
- Kôra z polovice citróna
Plnka:
- 500 ml mlieka
- 50 g hladkej múky
- 100 g práškového cukru
- Zvyšok vanilkového lusku
- 4 žĺtky
- Kôra z polovice citróna
Na ozdobenie:
- 50-70 g píniových orieškov alebo mandľových lupienkov
- Práškový cukor na posypanie
- 1 bielok na potieranie
Ako na to?
Najprv si pripravíme krehké cesto – to potrebuje chvíľu odpočívať v chlade, čiže si ho môžeme pripraviť pokojne aj deň vopred. Potom dáme do misy sypké prísady, potom k nim pridáme citrónovú kôru, semiačka z vanilky, vajíčka a zmäknuté maslo a najprv varechou a potom rukou spracujeme na kompaktné hladké cesto. To zabalíme do potravinárskej fólie a necháme ho v chladničke aspoň pol hodinu odpočívať.
V ďalšom kroku si pripravíme vanilkovú plnku. V menšej miske rozmiešame žĺtky s hladkou múkou, cukrom a trochou z odmeraného množstva mlieka. Zvyšné mlieko a vanilkový lusk dáme na sporák a začneme ho zahrievať. Určite nenecháme mlieko v tomto bode ešte zovrieť. Keď je mlieko teplé (nie horúce), vyberieme vanikové lusky von, odlejeme z mlieka do misky s vaječnou zmesou, dobre rozmiešame a všetko vlejeme späť do hrnca so zvyšným mliekom a privedieme za občasného miešania do varu. Takto minimalizujeme riziko veľkých hrudiek a zrazenia vajíčok. Potom celú zmes krátko za stáleho miešania povaríme, až nám vznikne puding. Prelejeme ho cez sito, aby sme sa zbavili prípadných hrudiek, prikryjeme potravinárskou fóliou tak, aby sa dotýkala povrchu pudingu a necháme úplne vychladnúť. Pretože bez fólie na povrchu by sa na pudingu vytvorila neželateľná kôrka.
Torta della nonna – poskladanie a pečenie
Keď sú všetky ingrediencie na dokončenie koláča pripravené, dáme rozohriať rúru na 180 stupňov. Pripravíme si formu na okrúhly koláč (tortovú alebo ešte lepšie tartovú). Na jemne pomúčenej pracovnej doske vyvaľkáme polovicu cesta na hrúbku asi pol centimetra a vložíme ho do formy. Aby koláč pekne vyzeral, dlaňami cesto upravíme tak, aby pekne vyplnilo dno a boky formy a nožom orežeme prečnievajúce cesto po okrajoch. Teraz na cesto nanesieme vychladnutú pudingovú plnku, rozotrieme ju rovnomerne po celej ploche a uhladíme povrch.
Ďalej si vyvaľkáme aj druhú časť cesta a prikryjeme ňou pudingovú plnku. Okraje cesta upravíme tak, aby sa spojili so spodnou časťou cesta. Predtým, než dáme koláč piecť, povrch koláča popicháme alebo trochu narežeme nožom, aby počas pečenia nepraskol. Následne ho potrieme bielkom a posypeme píniovými orieškami alebo mandľovými lupienkami.
Koláč pečieme asi 40-50 minút, kým je na povrchu na dotyk upečený a netrasie sa.
Po dopečení ho necháme vychladnúť. Napokon môžeme tortu rozkrájať a podávať. Torta della nonna sa podáva posypaná práškovým cukrom.
Dobroty medzinárodnej kuchyne
Ak radi podnikáte gastornomické výpravy do zahraničia – či už vo forme cestovania alebo ochutnávania zahraničných dobrôt, potom vám určite dobre padne tento môj malý výber toho, čo som napiekla inšpirovaná cestami po svete alebo mám recepty od zahraničných kamarátov. Aj keď necestujete fyzicky, môžete si cez chute zacestovať aspoň virtuálne.
USA
Key Lime Pie – limetkový koláč

FRANCÚZSKO
Korzický koláč bez múky – Fiadone

UKRAJINA

ŠKANDINÁVIA

ČECHY

NEMECKO

KANADA
Pekanové taštičky s javorovým sirupom

GRÉCKO
Kváskový pita chlieb na letnú grilovačku

RAKÚSKO
Hrnčekový jogurtový koláč s lesným ovocím

POĽSKO

Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.