Slané rožky na grécky spôsob sú jedným z mnohých receptov, ktoré sme sa naučili od našej jaji Navsiky. Je to svokra jednej z nás, pochádza z Grécka a vie výborne variť. Vždy, keď príde na návštevu, pripravuje nám grécke špeciality a aj keď je vonku sychravo, vďaka tej chuti sa cítime ako cez prázdniny pri mori. Kysnuté cesto, kde tukovú zložku tvorí, ako ináč, olivový olej, plnené výraznou syrovou plnkou z gréckeho syra Feta. Výborné na raňajky, desiatu, ako prílohy k hustým polievkam alebo ako niečo malé pod zub, keď sa ide na výlet.
Slané rožky na grécky spôsob s plnkou z fety od Sisters Bakery
Cesto:
- 1000 g polohrubej múky
- 1 kocka čerstvého droždia
- 7 dcl mlieka
- 1,5 dcl olivového oleja
- 2 vajcia
- 1 ČL kr. Cukru
- 1 ČL hladkej múky
- 2 ČL soli
- 1 vajce na potretie
Plnka:
- 250 g gréckeho syru Feta
- 250 g tvarohu
- 1 vajce
- 2 PL olivového oleja
- 2 PL sušeného oregana
Ako na to?
- Pripravíme si kvások – do 2 dcl vlažného mlieka namrvíme 1 čerstvé kvasnice, pridáme 1 ČL cukru a 1 ČL hladkej múky.
- Do veľkej misy si pripravíme 1 kg polohrubej múky, 2 ČL soli, 2 vajíčka, 1,5 dcl olivového oleja, zvyšné mlieko a pridáme kvások, všetko dobre s mixérom vymiesime.
- Cesto necháme dobre nakysnúť zakryté na teplom mieste.
- Medzitým si pripravíme plnku – zmiešame všetky suroviny, môžeme pridať aj na jemno nakrájané a podusené špenátové listy.
- Keď je cesto nakysnuté, tak si ho rozdelíme na 4 bochníčky, z každého vyvaľkáme kruh a rozdelíme ho na 8 trojuholníkov, na každý trojuholník dáme plnšiu malú lyžičku plnky, zrolujeme a dáme na plech, ktorý sme vystlali papierom na pečenie.
- Rožky potrieme vyšľahaným vajíčkom a pečieme v rúre na 180°C približne 20-25 minút, pokiaľ nezhnednú.
Aj slané recepty máme a radi sa o ne podelíme:
Slané pečivo so semiačkami
Zemiakové pečivo
Rožky s pestom z medvedieho cesnaku
Oškvarkové poagáče
Zemiakové pagáče
Gruľovník s bryndzou
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.