Veľmi dobre si uvedomujeme, že nie každý je ochotný tráviť v kuchyni toľko času, čo my dve. A práve preto občas prinesieme praktický recept, na ktorý nepotrebujete ani špeciálne vybavenie, ani veľa času a ani extra skúsenosti s pečením. Makový koláč, ktorý ostáva vďaka jablkám v ceste šťavnatým, je presne takým receptom. Do cesta nejde žiadna múka, iba krupica, čiže ak máte po ruke bezlepkové, viete si tento koláč upiecť tak, aby ho mohli aj celiatici.
Šťavnatý makový koláč s jablkami aj v bezlepkovej verzii od Sisters Bakery
Ingrediencie:
- 250 g mletého maku
- 250 ml horúceho mlieka
- 200 g práškového cukru
- Asi 4 veľké jablká, ošúpané a nahrubo nastrúhané
- 6 PL krupice (v bezlepkovej verzii sme použili bezlepkovú krupicu Novalim)
- 125 g masla
- 1 kypriaci prášok
- 6 vajec
Na polevu: hrnček práškového cukru, šťava z 1 citróna a trochu vody, prípadne mandľové lupienky.
Ako na to?
- Mletý mak zalejeme horúcim mliekom, premiešame a necháme odpočívať. Medzitým si načistíme a nastrúhame jablká.
- Pripravíme si dve misy. Do jednej dáme bielky a do tuha ich vyšľaháme.
- Do druhej misy dáme zmäknuté maslo a práškový cukor, vymiešame do hladka, pridáme žĺtky a všetko riadne prešľaháme. Potom postupne pridávame a zašľahávame krupicu a kypriaci prášok, mak (ak treba, odlejeme prebytočné, nevsiaknuté mlieko) a vyžmýkané jablká.
- Do makovej zmesi nakoniec zľahka vmiešame sneh.
- Nalejeme do hlbšieho plechu, ktorý sme vystlali papierom na pečenie (alebo potreli jemnou vrstvou oleja a posypali krupicou) a pečieme na 180 stupňoch asi 50 minút. Dĺžka pečenia závisí od výšky koláča, ak ho pečiete v plytšom väčšom plechu, bude upečený skôr.
- Ešte horúci potrieme cukrovo-citrónovou polevou a môžeme posypať opraženými mandľovými lupienkami.
Ešte nekončíme.
Makové recepty sú veľmi obľúbené a my to dobre vieme. Preto vám ešte pripomíname zopár vychytávok z našej stránky, škoda ich nevyskúšať!
Makové citronové muffiny zo špaldovej múky
Maková roláda so slivkovým lekvárom a mascarpone krémom
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.