Maková torta bez múky
Maková torta bez múky
Maková torta bez múky

Maková torta bez múky, ktorú vám dnes predstavujeme, je jedným z najobľúbenejších receptov z našej dieľne. Kto ju vyskúšal, nevedel si ju vynachváliť. Netradičná, chutná, zaujímavá a navyše bez múky, teda vhodná aj pre bezlepkáčov. Základ cesta tvorí mak a lieskovce, plnka je z malín, ale nebojte sa ich skombinovať napríklad s jahodami. A je úplne jedno, či použijete ovocie čerstvé alebo mrazené, torta bude chutiť za každých okolností fantasticky.

Maková torta s malinami bez múky od Sisters Bakery

Ingrediencie: 

  • 5 vajec
  • 90 g kryštálového cukru
  • 30 g práškového cukru
  • 200 g mletého maku
  • 100 g pražených a pomletých lieskovcov (môžu byť aj iné orechy)
  • 125 g masla, izbovej teploty
  • citrónová kôra

 

Na ovocnú plnku:

  • 300 g malín (prípadne kombinácia malín a jahôd)
  • 3-4 PL kryštálového cukru (podľa toho, kto má rád ako sladké)
  • 4 plátky želatíny

 

Ako na to?

  • V mise zmiešame mletý mak a pomleté orechy.
  • Oddelíme bielky od žĺtkov, bielky vyšľaháme s kryštálovým cukrom do tuhého snehu.
  • V inej mise vyšľaháme do jemna maslo a práškový cukor. Po jednom pridávme žĺtky, kým ich riadne nezapracujeme. Potom pridáme makovo-orechovú zmes, citrónovú kôru a premiešame do kaše.
  • Odoberieme dve lyžice bielkového snehu a riadne ich vmiešame do makovej zmesi, čím ju rozriedime.
  • Napokon gumenou varechou jemne vmiešame zvyšný sneh do makovej zmesi. Nalejeme do tortovej formy, vystlanej papierom na pečenie.
  • Pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov asi 35-40 minút.
  • Upečený korpus necháme vychladnúť a ponecháme ho vo forme.
  • Na ovocné želé si namočíme želatínové plátky do studenej vody a asi 5 minút ich necháme rozmočiť.
  • Maliny (alebo jahody) rozmixujeme ponorným mixérom, pridáme kryštálový cukor a privedieme do varu. Odstavíme z ohňa, pridáme vyžmýkanú želatínu a miešame, kým sa v ovocnej zmesi nerozpustí. Necháme vychladnúť do vlažna, potom ju nalejeme na pečený korpus vo forme a dáme do cladničky zatuhnúť (asi na 4 hodiny).
  • Keď je želatínová poleva úplne tuhá, môžeme krájať a servírovať.

Maková torta bez múky je len jednou z mála dobrôt, ktorým kraľuje ovocie. Skúste aj iné recepty:

Broskyňová torta

Cheescake s čučoriedkovou penou

Piškótová torta s marhuľami

Čerešňový koláč

Ríbezľovo jogurtový koláč

Egrešový koláč 

Leave a Reply