Toastový chlieb je u nás veľmi obľúbený. Deti ho majú radi na chrumkavo, len tak s maslom. Aj keď je veľmi praktocké zbehnúť si do obchodu a kúpiť hotový toastový chlieb v obchode (našťastie je dostať kvalitné toastové chleby bez konzervantov a podobných vecí), raz za čas upečieme tento chlebík doma. Je úžasné sledovať cesto, ako dobre kysne a potom ako ide takmer vykypieť počas pečenia z formy. A vtedy nadobudne chlebík svoj charakteristický tvar. Chutí výborne, je mäkučký, biely a dlho vydrží čerstvý.
Toastový chlieb biely na americký spôsob od Sisters Bakery
Ingrediencie:
- 250 ml teplého mlieka
- 80 ml teplej vody
- 2 PL medu
- 2 PL mäkkého masla
- 3 a pol šálky hladkej múky
- 1 balenie sušeného droždia
- 2 ČL soli
Ako na to?
- V mise zmiešame metličkou mlieko, vodu, med a roztopené maslo.
- V inej mise premiešame suché prísady: múku, droždie a soľ.
- Do misy so sucými prísadami postupne pridávame mokré a v mixéri miesime cesto. Budeme ho miesiť asi 10 minút.
- Vymiesené cesto ešte krátko ručne premiesime na pomúčenej pracovnej doske, potom ho dáme do olejom vytretej misy, prikryjeme potravinovou fóliou a necháme kysnúť, kým cesto nezdvojnásobí svoj objem.
- Jemne vymastíme formu na chlebík. Nakysnuté cesto roztlačíme na doske do tvaru obdĺžnika tak, aby jedo dlhšia strana bola rovnako dlhá ako forma na chlebík.
- Cesto teraz zrolujeme a dáme do formy švom nadol. Jemne ho pritlačíme tak, aby vyplnilo celý objem formy a necáme ho znovu prikryté fóloiou podkysnúť ešte asi pol hodinu.
- Dáme rozoriať rúru na 180 stupňov. Ak máme kameň na pečenie, vložíme ho do rúry.
- Cesto je hotové, keď doňho pichneme prstom a cesto už nepruží späť.
- Do ohňovzdornej nádoby nalejeme horúcu vodu a spolu s nakysnutým chlebom vo forme ich dáme do rúry. Chlebík môžeme na povrchu narezať, aby nám príliš nepraskal.
- Pečieme asi 45-50 minút.
- Po upečení necháme vychladnúť. Skladujeme zabalený v čistej utierke, môžeme aj zmraziť na mesiac.
Ďalšie recepty na domáce chleby rôzneho druhu nájdete tu:
Domáci chlieb bez miesenia
Írsky chlieb bez kysnutia
Kváskový ražný chlieb
Biely pivný chlieb
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.