Tento veľkonočný zajačik je upečený z lahodného treného citrónového cesta, ktoré sme vylepšili jogurtom a trochou kokosovej múčky. Je veľmi chutný, šťavnatý a myslíme, že ho nebudete piecť len na Veľkú noc. Z daného cesta totižto napečiete veľmi osviežujúcu bábovku alebo srnčí chrbát.
Veľkonočný zajačik s citrónovou chuťou od Sisters Bakery
Ingrediencie:
- 350 g hladkej múky
- 250 g bieleho plnotučného jogurtu
- 200 g práškového cukru
- 120 g masla
- 100 g mletého kokosu
- 4 vajcia
- 1 vanilkový cukor
- 1 kypriaci prášok
- 1 citrón
Ako na to?
- Zmäknuté maslo šľaháme spolu s práškovým a vanilkovým cukrom do krémovej konzistencie. Potom po jednom všľahávame celé vajcia.
- Keď docielime krémovú konzistenciu, pridáme jogurt, kôru a šťavu z 1 citróna a dobre všetko premiešame.
- Potom prisypeme kokos a po troche pridávame preosiatu hladkú múku s kypriacim práškom. Gumenou varechou postupne tieto sypké prísady vmiešavame do vajíčkovej zmesi.
- Formu na zajačika (alebo barančeka, prípadne formu na srnčí chrbát) vymažeme maslom a vysypeme hladkou múkou. Do formy nalejeme cesto a dáme piecť do dobre rozohriatej rúry na 180 stupňov. Pečieme asi 40-45 minút. Pomocou špajle odskúšame, či je koláč prepečený. Ak zapichneme špajlu do vnútra koláča a vytiahneme ju suchú, koláč je hotový. Ak je špajla lepkavá, ešte pár minút dopekáme. Upečený koláč vyberieme z rúry a po asi 10 minútach ho opatrne vyberieme z formy. Podávame posypané práškovým cukrom.
- Táto dávka vystačí na dvoch menších zajačikov alebo na väčšieho barančeka. Prípadne môžete toto cesto použiť ako základ na bábovku, či citrónový „srnčí chrbát“.
Veľkonočné recepty pre vašu inšpiráciu
Tieto recepty síce radíme medzi veľkonočné, pretože sa nám nejako hodia k týmto sviatkom a k oslave jari. Nič vám ale nebude brániť v tom upiecť si ich kedykoľvek na ne dostanete chuť.
Veľkonočná torta s kúskami čokolády a bielkovou polevou
Veľkonočný baranček z treného cesta
Linecké koláčiky s citrónovou plnkou
Zapletaný kysnutý koláč s citrónovo tvarohovou plnkou
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.