žemle s chrumkavou kôrkou
žemle s chrumkavou kôrkou
Keď som napiekla tieto žemle, premýšľala som, ako ich nazvem. Ale nakoniec som si povedala, nazvi ich podľa toho, v čom ťa najviac zaujali alebo príjemne prekvapili. A bolo vybavené. Nazvala som ich žemle s chrumkavou kôrkou. Musím ich upiecť niekedy môjmu ocovi. On má na chlebe najradšej chrumkavú kôrku a tieto žemle sú vlastne...

Keď som napiekla tieto žemle, premýšľala som, ako ich nazvem. Ale nakoniec som si povedala, nazvi ich podľa toho, v čom ťa najviac zaujali alebo príjemne prekvapili. A bolo vybavené. Nazvala som ich žemle s chrumkavou kôrkou. Musím ich upiecť niekedy môjmu ocovi. On má na chlebe najradšej chrumkavú kôrku a tieto žemle sú vlastne dokola obkolesené chrumkavou kôrkou.

Žemle s chrumkavou kôrkou

Ingrediencie:

  • 550 g hladkej chlebovej múky (T650)
  • 300 ml vlažnej vody
  • 2 PL olivového oleja
  • ½ kocky čerstvého droždia (20 g)
  • 10 g soli

 

 

Ako na to?

Do misy preosejeme hladkú chlebovú múku. Na jej povrchu spravíme priehlbinku, do ktorej nalejeme vlažnú vodu a do nej rozdrobíme čerstvé droždie. Vidličkou droždie vo vode s trochou múky rozmiešame na kašu, misu prikryjeme fóliou a necháme asi 20 minút, kým sa nám z droždia na povrchu múky vytvorí kvások.

Potom pridáme olej, soľ a miesime cesto. Odporúčam miesiť cesto kuchynským robotom s hnetacím nástavcom, lebo bude lepkavé a horšie sa s ním pracuje ručne. Cesto miesime asi 10 minút, kým nie je hladké, kompaktné a neodliepa sa od okrajov misy. Potom ho na povrchu potrieme olivovým olejom, prikryjeme misu fóliou a cesto necháme vykysnúť do zdvojnásobenia objemu.

Vykysnuté cesto vyklopíme na dobre pomúčenú pracovnú dosku, rozdelíme ho na 8-10 rovnakých častí a tie poskladáme na tretiny ako list do obálky zhora do stredu a potom zdola do stredu, potom poskladaný batôžtek cesta otočíme o 90 stupňov a znovu zopakujeme skladanie na tretiny. Šev cecsta potom dobre postláčame, rovnako aj kraje, aby sa vytvarovali podlhovasté žemle.

Tie umiestnime na plech vystlaný papierom na pečenie a prikryté fóliou ich necháme ešte asi 20 minút podkysnúť. Medzitým si rozohrejeme rúru na 240 stupňov. Podkysnuté žemličky poprášime múkou, narežeme ostrým nožom alebo žiletkou a dáme ich piecť asi na 25 minút. Dĺžka pečenia môže byť rôzna v závislosti od veľkosti žemličiek, preto odporúčam odsledovať si ju.

Do chrumkava upečené žemle potom necháme vychladnúť. Podávame ich na grilovačke k mäsu alebo zelenine, dobre padnú aj na raňajky 😊.

Domáce pečivo

Ak máte radi domáce žemle, rožky, chlebík – jednoducho povedané, domáce pečivo, tak určite zavítajte na našu stránku. Je tam veľa receptov tohto druhu a veľmi ľahko si ich vyselektujete tak, že na stránke receptov na pravej lište zakliknete vo filtri kategóriu Chlieb a pečivo a hotovo. Potom už len vyberajte, čo najbližšie napečiete :-).

A okrem toho, v mojich oboch knihách – Takmer zabudnuté recepty a Takmer zabudnuté recepty 2 som venovala jednu samostatnú kapitolu domácemu pečivu a chlebom. Sladké, slané, drožďové, dokonca aj niečo kváskové sa tam nájde. Obe knihy sú dostupné na mojej stránke a keď sa poponáhľate, pribalím vám k ním aj malý darček (ponuka platí do vyčerpania zásob darčekov).

Leave a Reply