Banánový koláč tak trochu inak. Upiekli sme ho na spôsob tartu, do okrúhlej formy. Každý vie, že banány a čokoláda sa k sebe výborne hodia, tak prečo ich opäť raz nenakombinovať? Aj dezert, ktorý vyzerá pansky, nemusí byť zrovna náročný na prípravu. Ako základ si pripravíme krehké cesto (vhodné na akékoľvek druhy tartov, aj slané) a do plnky dáme len samé dobré a kvalitné suroviny. Skúste si dnes zamaškrtiť s nami na tomto banánovom tarte.
Banánový koláč s čokoládou od Sisters Bakery
Ingrediencie:
Na cesto (pate brisee):
- 160 g hladkej múky
- Štipka soli
- 110 g vychladeného masla
- 50 ml ľadovej vody
Na plnku:
- 3 zrelé banány
- 70 g masla
- 70 g trstinového cukru
- 1 ČL mletej vanilky
- 1 ČL citrónovej šťavy
- Kôra z polovice citróna
Na polevu a ozdobenie:
- 150 g mliečnej čokolády
- 100 ml šľahačkovej smotany
- 1 banán
- 1 ČL masla
- 1 ČL citrónovej šťavy
- 1 PL trstinového cukru
Ako na to?
- Do mixéra nasypeme polovicu múky a soľ a počas pomalého miešania priedávame na kocky nakrájané maslo. Keď sa maslo vmieša do múky, pridáme druhú polovicu múky a zvýšime rýchlosť miešania.
- Prilejeme ľadovú vodu a necháme mixér vypracovať hladké cesto. Bude to trvať asi 5 minút.
- Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme ho odpočinúť v chladničke aspoň hodinu, kľudne aj cez noc.
- Po odpočinutí cesto vyvaľkáme do kruhu na mierne pomúčenej doske a vystelieme ním okrúhlu tortovú formu. (ideálne s nízkym okrajom, upečená krusta by mala mať výšku okolo 2 cm max.)
- Na cesto položíme papier na pečenie, zaťažíme ho surovou ryžou (inak by sa počas pečenia nafúklo a zdeformovalo) a pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov asi 40 minút. Potom dáme dolu ryžu a papier na pečenie a ešte dopečieme 5-10 minút tak, aby cesto ostalo upečené do bleda.
- Na plnku dáme do panvice maslo, cukor, citrónovú šťavu a chvíľu povaríme, kým sa maslo úplne neroztopí a cukor začne jemne karamelizovať. Potom pridáme na kúsky nakrájané banány a citrónovú kôru a povaríme pár minút, aby banány zmäkli.
- Necháme vychladnúť a potom rozmixujeme ponorným mixérom na kašu.
- Upečené a vychladnuté cesto naplníme banánovou plnkou.
- Na polevu si privedieme šľahačku do varu a zalejeme ňou na kúsky nalámanú čokoládu. Rozmišame, aby sa čokoláda úplne rozpustila a necháme vychladnúť.
- Nalejeme na banánovú zmes a necháme stuhnúť v chlade.
- Posledný banán nakrájame na kolieska, v panvici roztopíme lyžičku masla, lyžicu cukru a lyžičku citrónovej šťavy, do tohto sirupu namočíme banánové kolieska a necháme trochu „pražiť“, aby banány jemne zhnedli.
Sú banány vašou srdcovou záležitosťou? Tak si pozrite aj naše ďalšie recepty:
Banánový koláč na medovom pláte
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.