Galetka s broskyňami
Galetka s broskyňami
Galetka s broskyňami
Keď je vonku teplo, človeku sa nechce prikurovať si ešte aj rúrou. Ale keď príde „hlad na sladké“, ako to moje deti volajú, tak sa nedá nič robiť a rúru zapneme. Pretože máme aj šikovné recepty, pri ktorých nestrávite veľa času a výsledný efekt je lepší, než by ste čakali. Broskyňová galetka je presne taký...

Keď je vonku teplo, človeku sa nechce prikurovať si ešte aj rúrou. Ale keď príde „hlad na sladké“, ako to moje deti volajú, tak sa nedá nič robiť a rúru zapneme. Pretože máme aj šikovné recepty, pri ktorých nestrávite veľa času a výsledný efekt je lepší, než by ste čakali. Broskyňová galetka je presne taký recept. jednoduchá, rýchla a zvládne ju aj začiatočník. A navyše, toto je koláč do ktorého sa hodia práve broskyne, a ktoré veľa dobrých receptov nieto. Ak nemáte po ruke broskyne, dobre vám poslúžia aj nektaríny alebo slivky, prípadne ringloty. 

Broskyňová galetka od Sisters Bakery

Ingrediencie:

  • 180 g hladkej múky
  • 50 g trstinového cukru
  • 80 g masla
  • 3 zarovnané PL bieleho jogurtu
  • asi za hrsť – dve mandľových hoblín
  • trochu marhuľového alebo broskyňového džemu
  • vajíčko na potretie
  • práškový cukor na poprášenie
  • asi 3 broskyne (alebo nektaríny, hodia sa aj slivky)

Ako na to?

  • Preosiatu múku premišame s cukrom, pridáme zmäknuté maslo, jogurt a premiešame lyžicou. Potom ručne vymiesime cesto (stačí miesiť dovtedy, kým sa jednotlivé prísady nespoja do kompaktnej gule).
  • Pracovnú plochu pomúčime a posypeme polovicou mandľových hoblín.
  • Na hobliny položíme cesto a rozvaľkáme ho do kruhu.
  • Pomocou radielka začistíme okraje cesta.
  • Rozvaľkané cesto zľahka potrieme, alebo pofrkame marhuľovým džemom, ten posypeme druhou polovicou mandľových hoblín.
  • Na hobliny naukladáme na mesiačiky nakrájan broskyne.
  • Okraje cesta teraz pozakladáme (urobíme tak asi 2-3 cm lem).
  • Lem cesta potrieme royšľahaným vajíčkom. Broskyňoná galetka je takmer hotová, už len upiecť.
  • Pečieme na 180 stupňoch asi 20-25 mimnút.
  • Hotovú galetku môžeme posypať práškovým cukrom.

Páčil sa vám tento recept? Ohodnoťte ho na našej stránke, alebo pridajte komentár, uľahčíte tak dalším čitateľom výber receptu a mne pomôžete vylepšovať a „vychytávať muchy“.

Ponúkame vám aj iné rýchle recepty, ktoré by sa vám mohli páčiť:

Pomarančový koláč s cukrovou polevou

Kokosové muffiny s krémom z bielej čokolády

Bublanina s višňami a horkou čokoládou

Gaštanový koláč bez múky

Leave a Reply