Citrónové koláčiky
Citrónové koláčiky
Citrónové koláčiky
Citrónové koláčiky

Citrónové koláčiky s limetkami patria medzi naše najobľúbenejšie. Veľmi často sme ich piekli aj pre priateľov a známych, sú totižto perfektnej veľkosti na oslavy, párty, dokonca aj svadby. Malé jednohubky s výborným osviežujúcim krémom z citrónov a limetiek. Ich základom je krehké maslové cesto, z ktorého sme upiekli malé košíčky a naplnili ich spomínanou citrónovou plnkou. Ak očakávate veľa hostí, siahnite po tomto “banketovom” recepte. Okrem samotného receptu na koláčiky vám ukážeme, ako si môžete doma pripraviť výborný citrónový krém, ktorý je základom plnky. Krém sa dá využiť na mnoho spôsobov aj mimo týchto koláčikov.

Citrónové koláčiky s limetkami od Sisters Bakery

Ingrediencie: 

Cesto:

  • 400 g hladkej múky
  • 250 g masla
  • 130 g práškového cukru
  • Kôra z 1 limety
  • Pol ČL kypriaceho prášku
  • 1 ČL vanilkového extraktu alebo mletej vanilky
  • 1 vajce

 

Citrónový krém (pridáva sa do plnky, neminiete ho celý, ale uzavretý v zaváraninovom pohári vám v chladničke vydrží niekoľko týždňov a dá sa využiť do koláčov ako plnka, poleva, do palaciniek, na lievance a pod.)

  • 2 žĺtky
  • 120 g kryštálového cukru
  • Šťava z jedného citróna
  • Štipka soli
  • Kôra z jedného citróna
  • 30 g masla

 

Plnka:

  • 250 g mascarpone
  • 120 g šľahačky
  • 2-3 PL práškového cukru
  • 2 PL citrónového krému

 

Ako na to?

  • Na cesto spracujeme všetky prísady do hladkého nelepivého cesta, ktoré zabalíme do potravinovej fólie a necháme v chladničke hodinu „dozrieť“.
  • Medzitým si pripravíme citrónový krém, ktorý je dôležitou súčasťou citrónového krému. Žĺtky vyšľaháme s cukrom a štipkou soli, potom pridáme kôru a šťavu z citróna a varíme na slabom ohni do zhustnutia asi 15 minút. Odstavíme z ohňa, vmiešame maslo a necháme vychladnúť. Krém chladnutím zhustne a dá sa uchovávať v zaváraninovom pohári v chladničke aj niekoľko týždnov.
  • Odpočinuté cesto rozvaľkáme na tenko, vykrajujeme kolieska, ktoré vložíme do formy na minimuffiny a vytvoríme tak kalíšteky. Popicháme ich dno vidličkou a pečieme ich pri 180 stupňoch asi 10-12 minút do zlatista.
  • Košíčky necháme úplne vychladnúť. Zatiaľ si pripravíme plnku.
  • Na plnku vymiešame mascarpone s cukrom, pridáme citrónový krém a nakoniec zľahka vmiešame vyšľahanú šľahačku.
  • Krémom naplníme vychladnuté košíčky a môžeme ich dozdobiť limetovou kôrou.

Páčia sa vám tieto citrónové koláčiky? Tak ešte zopár tipov na koláčiky vhodné na oslavy, grilovačky, párty, svadby a podobne:

Kávové koláčiky

Čokoládové mini tartletky s karamelom

 

Leave a Reply