Cookies sú šikovné koláčiky, ktoré napečiete a môžete ich vziať so sebou kdekoľvek. Na výlet, do školy či práce na desiatu alebo ich proste rovno zjete. Náš recept ponúka viacero variácií. Základný recept je na čokoládové cookies s mätou, ale jednoducho si môžete pretvoriť na orieškové alebo cookies so sušenými brusnicami a bielou čokoládou. Ako sa vám len páči.
Cookies s čokoládou a mätou od Sisters Bakery
Ingrediencie:
100 g hnedého trstinového cukru
100 g bieleho kryštálového cukru
125 g mäkkého masla alebo tuku
2 vajcia
1 ČL soli
1 ČL sódy bikarbóny
asi 10 lístkov čerstvej mäty (môžete nahradiť pár kvapkami mätového extraktu)
300 g hladkej múky
30 g práškového horkého kakaa (môžeme úplne vynechať, napr.pre prípad orieškovej verzie)
100 g nasekanej horkej čokolády alebo čokoládových špičiek
3 PL smotany na šľahanie
Ako na to?
- Smotanu na šľahanie dáme do malého kastrólika a ponoríme do nej mätu. Necháme zovrieť, stíšime oheň, aby šľahačka nevykypela a povaríme asi minútu a potom odstavíme. Ideálne necháme stáť aspoň pol hodinu. Mäta sa dobre vyluhuje v šľahačke a odovzdá jej svoju chuť a vôňu. Ak máte po ruke mätový extrakt, použite ten, bude to rýchlejšie. Pár kvapiek extraktu nakvapkáme rovno do šľahačky, ktorú nemusíme ani prevárať.
- Hnedý a biely cukor zmiešame a vyšľaháme do penista s vajcami. Potom pridáme zmäknuté maslo a znovu riadne vyšľaháme.
- Múku preosejeme, zmiešame so sódou, kakaom a soľou a prisypeme ju do vyšľahanej vaječnej zmesi. Len zľahka ju vmiešame tak, aby sa akurát spojili všetky ingrediencie. V tejto fáze pridáme aj šľahačku, z ktorej sme odstánili mätové lístky.
- Nakoniec pridáme čokoládové špičky alebo nasekanú čokoládu, zapracujeme ju do cesta a pomocou lyžice (alebo ideálne pomocou naberačky na zmrzlinu) kladieme na papier na pečenie.
- Medzi jednotlivými kôpkami cesta nechávajte dostatok priestoru, lebo cookies sa počas pečenia roztečú.
- Pečieme na 190 stupňoch asi 10 minút (nie viac, koláčiky by príliš vyschli, pravé cookies majú byť jemne žuvavé a mäkké).
Obmeny cookies
- Orieškové cookies: Kakao môžeme z cesta vynechať, namiesto neho pridáme trochu vanilky alebo vanilkového extraktu a namiesto kúskov čokolády do cesta vmiešame za hrsť nasekaných orechov.
- Arašidové cookies: Do cesta pridáme 2 PL arašidového masla a hrsť nasekaných arašidov, kakao vynecháme.
- Brusnicové cookies s bielou čokoládou: Z receptu vynecháme kakao, do cesta pridáme sušené brusnice a kúsky bielej čokolády.
Ak radi pečiete drobné koláčiky, potom vás iste zaujmú aj tieto recepty:
Banánové cookies s arašidovým maslom
Mrkvové koláčiky s polevou z kyslej smotany
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.