grahamové rožky
grahamové rožky
grahamové rožky
grahamové rožky
Keď sme boli malé, naša babka si na raňajky väčšinou dávala grahamové rožky. Natrela si ich maslom alebo trojuholníkovým syrom a pila k tomu kávu. Pamätám si to ako dnes. Ako deťom nám grahamové rožky chutili menej ako tie klasické, biele, dnes sa ale snažíme deťom prepašovať do pečiva aj trochu celozrnnej múky a fakt...

Keď sme boli malé, naša babka si na raňajky väčšinou dávala grahamové rožky. Natrela si ich maslom alebo trojuholníkovým syrom a pila k tomu kávu. Pamätám si to ako dnes. Ako deťom nám grahamové rožky chutili menej ako tie klasické, biele, dnes sa ale snažíme deťom prepašovať do pečiva aj trochu celozrnnej múky a fakt je, že tieto im chutia výborne. Ponúkame vám teda náš recept, ktorý je drožďový a rožky viete mať hotové celkom rýchlo.

Grahamové rožky s kefírom od Sisters Bakery

Ingrediencie:

  • 350 g hladkej múky
  • 150 g celozrnnej pšeničnej múky
  • 200 g teplej vody
  • 75 g kefíru resp.acidofilného mlieka
  • 50 g masti
  • 1 ČL medu
  • 1 ČL soli
  • 20 g (pol kocky) čerstvého droždia

 

Ako na to?

  • V teplej vode rozpustíme droždie a med.
  • Všetky suroviny dáme do väčšej misy, pridáme vodu s droždím a vymiesime cesto. Miesime dostatočne dlho, až kým vznikne kompaktné cesto, ktoré sa odlepuje od okrajov misy.
  • Cesto necháme prikryté fóliou vykysnúť na dvojnásobok objemu, bude to trvať asi hodinu-dve.
  • Po vykysnutí rozdelíme cesto na 8 rovnakých kúskov, ktoré premiesime a vytvarujeme z nich bochníčky. Prikryté fóliou ich necháme na pracovnej doske podkysnúť.
  • Potom každý bochníček vyvaľkáme na ovál a zhora nadol ich natesno zrolujeme, potom ich celými dlaňami ešte trochu vygúľame, aby sme vytvarovali rožky dlhé asi 20 cm.
  • Poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ich tretíkrát prikryté fóliou podkysnúť.
  • Rožky pečieme v dobre rozohriatej rúre na parnom režime (alebo dáme na začiatku vyhrievanie na spodok rúry do ohňovzdornej nádoby vodu a necháme ju tam počas celého pečenia) na 230 stupňoch 10 minút a potom stíšime teplotu na 200 stupňov a pečieme ešte ďalších 5-7 minút, kým sú rožky zhora aj zospodu sfarbené do zlatohneda.
  • Pred konzumáciou ich necháme úplne vychladnúť.

Recepty na domáce pečivo a chlieb

Grahamové rožky sú jedným z mnohých receptov na domáce pečivo, ktoré vám ponúkame. V našej knihe Takmer zabudnuté recepty, ktorú si môžete rovno objednať TU, ak ju ešte nemáte, máme pre vás celú jednu kapitolu venovanú domácemu chlebu a pečivu a ďalšie recepty nájdete priamo na našej stránke receptov, stačí, ak si dáte vyfiltrovať recepty na chlieb a pečivo.

Keď niečo napečiete, napíšte nám do komentára, ako vám chutilo, alebo zanechajte hodnotenie v podobe hviezdičiek priamo pri recepte. Nech vám s nami chutí.

Leave a Reply