Kto nemá rád krémeš, nech sa prihlási. Nikto? Výborne. Upiecť si krémeš vôbec nemusí byť zložité a vôbec to nemusí dlho trvať. Stačí vám k tomu kúpené rozvaľkané cesto (poprípade aj domáce, ak ste zdatní a trpezliví), ku ktorému si pripravte chutný vanilkový krém podľa nášho receptu. A potom už len nakrájať a servírovať.
Jednoduchý krémeš od Sisters Bakery
Ingrediencie:
- 1 čerstvé rozvaľkané lístkové cesto
- Práškový cukor na posypanie
Na krém:
- 400 ml mlieka
- 30 g kukuričného škrobu
- 4 PL kryštálového cukru
- 1 vanilkový lusk
- 3 vajcia
- 5 plátkov želatíny
- 120 ml šľahačkovej smotany
Ako na to?
- Lístkové cesto rozložíme na opačnú stranu plechu, vyrovnáme, popicháme po celej ploche vidličkou a dáme piecť na 200 stupňov asi 12-15 minút do zlatohneda. Počas pečenia sa cesto môže nafúknuť, ale po dopečení to vyriešime J.
- Na krém dáme variť mlieko so semienkami z vanilkového lusku.
- Medzitým si v mise vyšľaháme žĺtky s cukrom, potom pridáme škrob, rozmiešame.
- Vajíčkovú zmes zalejeme zovretým mliekom s vanilkou, premiešame, vlejeme späť do hrnca a dáme variť. Varíme asi 2-3 minúty do zhustnutia. Odstavíme z ohňa, necháme za občasnho miešania vychladnúť.
- Medzitým si dáme do misky so studenou vodou napučať želatínu a vyšľaháme šľahačku do tuha.
- Upečený a vychladnutý plát lístkového cesta rozdelíme po dĺžke na tri rovnako široké pásy.
- Napučanú želatínu vyžmýkame a rozpustíme vo vlažnej pudingovej zmesi a necháme ďalej chladnúť.
- Do vychladnutej pudingovej zmesi zľahka vmiešame šľahačku a dáme do chladničky vychladnúť a stuhnúť. Výsledkom bude tuhšia (nie úplne tuhá) zmes, ktorú potom dáme do zdobiaceho sáčku s väčším otvorom a nanášame ju na pláty upečeného cesta.
- Odporúčame pláty upečeného cesta otočiť tak, aby sme mali zvlnenú stranu naspodku a na rovnú stranu nanášame krém. Prekryjeme druhou vrstvou opäť tak, aby bola hladká strana na vrchu, nanesieme druhú polovicu krému a prikryjeme poslednou vrstvou cesta, hladkým nahor. Uhladíme krém, ktorý môže trochu vytekať bokom a koláč dáme do chladničky.
- Dobre stuhnutý koláč sa lepšie krája a servíruje. Cesto jemne nasiakne vlhkosť z krému a lepšie chutí.
- Pred podávaním posypeme práškovým cukrom. Krájame zúbkatým nožom riadne vychladené.
Ďalšie recepty, ktoré by sa vám mohli páčiť
Medový krémeš
Šamrole s malinovým krémom
Medová torta s orechami
Laskonky
Opitý Izidor
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.