Jednoduchý krémeš
Jednoduchý krémeš
Jednoduchý krémeš
Jednoduchý krémeš
Jednoduchý krémeš

Kto nemá rád krémeš, nech sa prihlási. Nikto? Výborne. Upiecť si krémeš vôbec nemusí byť zložité a vôbec to nemusí dlho trvať. Stačí vám k tomu kúpené rozvaľkané cesto (poprípade aj domáce, ak ste zdatní a trpezliví), ku ktorému si pripravte chutný vanilkový krém podľa nášho receptu. A potom už len nakrájať a servírovať.

Jednoduchý krémeš od Sisters Bakery

Ingrediencie:   

  • 1 čerstvé rozvaľkané lístkové cesto
  • Práškový cukor na posypanie

Na krém:

  • 400 ml mlieka
  • 30 g kukuričného škrobu
  • 4 PL kryštálového cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • 3 vajcia
  • 5 plátkov želatíny
  • 120 ml šľahačkovej smotany

  

Ako na to?

  • Lístkové cesto rozložíme na opačnú stranu plechu, vyrovnáme, popicháme po celej ploche vidličkou a dáme piecť na 200 stupňov asi 12-15 minút do zlatohneda. Počas pečenia sa cesto môže nafúknuť, ale po dopečení to vyriešime J.
  • Na krém dáme variť mlieko so semienkami z vanilkového lusku.
  • Medzitým si v mise vyšľaháme žĺtky s cukrom, potom pridáme škrob, rozmiešame.
  • Vajíčkovú zmes zalejeme zovretým mliekom s vanilkou, premiešame, vlejeme späť do hrnca a dáme variť. Varíme asi 2-3 minúty do zhustnutia. Odstavíme z ohňa, necháme za občasnho miešania vychladnúť.
  • Medzitým si dáme do misky so studenou vodou napučať želatínu a vyšľaháme šľahačku do tuha.
  • Upečený a vychladnutý plát lístkového cesta rozdelíme po dĺžke na tri rovnako široké pásy.
  • Napučanú želatínu vyžmýkame a rozpustíme vo vlažnej pudingovej zmesi a necháme ďalej chladnúť.
  • Do vychladnutej pudingovej zmesi zľahka vmiešame šľahačku a dáme do chladničky vychladnúť a stuhnúť. Výsledkom bude tuhšia (nie úplne tuhá) zmes, ktorú potom dáme do zdobiaceho sáčku s väčším otvorom a nanášame ju na pláty upečeného cesta.
  • Odporúčame pláty upečeného cesta otočiť tak, aby sme mali zvlnenú stranu naspodku a na rovnú stranu nanášame krém. Prekryjeme druhou vrstvou opäť tak, aby bola hladká strana na vrchu, nanesieme druhú polovicu krému a prikryjeme poslednou vrstvou cesta, hladkým nahor. Uhladíme krém, ktorý môže trochu vytekať bokom a koláč dáme do chladničky.
  • Dobre stuhnutý koláč sa lepšie krája a servíruje. Cesto jemne nasiakne vlhkosť z krému a lepšie chutí.
  • Pred podávaním posypeme práškovým cukrom. Krájame zúbkatým nožom riadne vychladené.

Ďalšie recepty, ktoré by sa vám mohli páčiť

Medový krémeš

Šamrole s malinovým krémom

Medová torta s orechami

Laskonky

Opitý Izidor

 

Leave a Reply