jogurtový koláč s ríbezľami
jogurtový koláč s ríbezľami
Jogurtový koláč s ríbezľami a perníkovým cestom
Jogurtový koláč s ríbezľami na perníkovom ceste, ktorý vám dnes predstavujeme, zvykneme piecť iba v sezóne čerstvého ovocia. Je ľahký, osviežujúci a najlepšie sa pojedá vonku, pod stromami, na tráve, na pikniku. Ale nič vám nebráni v tom, upiecť si ho napríklad aj dnes. A ak nebudete mať po ruke ríbezle, nahraďte ich iným ovocím....

Jogurtový koláč s ríbezľami na perníkovom ceste, ktorý vám dnes predstavujeme, zvykneme piecť iba v sezóne čerstvého ovocia. Je ľahký, osviežujúci a najlepšie sa pojedá vonku, pod stromami, na tráve, na pikniku. Ale nič vám nebráni v tom, upiecť si ho napríklad aj dnes. A ak nebudete mať po ruke ríbezle, nahraďte ich iným ovocím. Najlepšie niečím šťavnatým a kyslým. Kto ho vyskúša?

Jogurtový koláč s ríbezľami a perníkovým cestom

Ingrediencie:

Na krustu:

  • 300 g sušienok
  • 1 ČL perníkového korenia
  • Štipka soli
  • 120 g mäkkého masla

 

Na plnku:

  • 120 ml mlieka
  • 4 plátky želatíny
  • 300 g bieleho gréckeho jogurtu
  • 120 g trstinového cukru
  • 1 ČL citrónovej kôry
  • 1 balíček vanilkového cukru

 

Na dozdobenie:

  • 2 hrnčeky ríbezlí
  • 120 g kryštálového cukru
  • 1 ČL škorice

 

Ako na to?

 

  • Na prach rozdrvené sušienky zmiešame s perníkovým korením alebo škoricou, soľou a potom do nich vpracujeme maslo, aby sme dostali „mokrú“ mrveničku. Natlačíme ju do okrúhlej formy (priemer 20 cm) vystlanej papierom na pečenie, dôležité je krustu riadne utlačiť, aby sa nedrobila. Ak máme pocit, že riadne „nedrží“, kľudne pokvapkajte mrveničku roztopeným maslom.
  • Krustu dáme piecť na 200 stupňov asi 20 minút. A tešíme sa z toho, ako nám krásne rozvoniava kuchyňa od perníkového korenia. Po upečení necháme vychladnúť.
  • A ideme pripravovať plnku. Najprv si dáme do malej misky studenú vodu a do nej ponoríme plátkovú želatínu a necháme ju napučať. Po napučaní želatínu vyžmýkame a dáme ju do kastrólika, do ktorého sme naliali mlieko. Pomaly zahrievame a miešame, kým sa želatína úplne nerozpustí. Neprevárame!
  • Odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť do vlažna (resp.kým nezačne zmes hustnúť). .
  • Do želatínovej zmesi teraz vmiešame jogurt, cukor, vanilku a citrónovú kôru, nalejeme do upečenej krusty a necháme vychladnúť v chladničke, aspoň 2 hodiny, prípadne aj dlhšie. Počas chladenia musí jogurtová plnka úplne stuhnúť.
  • Na ríbezľovú polevu dáme ríbezle, cukor a škoricu do panvice a varíme asi 8-10 minút zaobčasného miešania. Zmes nám vďaka pektínom v ríbezliach pekne jemne zoželíruje. Ozdobíme ňou jogurtový koláč pred podávaním.

Navnadili sme vás na ovocné koláče? Tak ešte neodchádzajte, ak sa vám páčil recept na náš jogurtový koláč, pozrite si aj tieto recepty:

Malinové šatôčky z maslového cesta

Rýchla piškótová torta s marhuľami

Pomarančový koláč s cukrovou polevou

Rebarborový tart s jahodami

Leave a Reply