Keď sme piekli kysnuté, ostali nám v šálke vaječné bielky. Tak sme začali hľadať v starých knihách nejaký nový nápad, ako spracovať bielky do nejakej dobroty. Našli sme zaujímavo vyzerajúci recept na kakaové keksíky. Jednoduchý tak, že jednoduchší už ani nemohol byť. Keď sme keksíky piekli, trochu nás prekvapilo, ako sa správali počas posledných minút pečenia, vďaka čomu nakoniec neostali krásne pravidelné, ale jednoducho – vykypeli . Čo je ale dôležité, všetkým chutili. Ak je teda pre vás vonkajšia krása druhoradá, pozývame vás upiecť si tieto chrumkavé kakaové keksíky.
Kakaové keksíky od Sisters Bakery
Ingrediencie:
- 1 bielok
- asi 250 g práškového cukru
- 2 PL kakaa
- Štipka škorice
- Prípadne 1-2 PL hladkej múky (alebo kukuričného škrobu) alebo práškový cukor na posypanie dosky
Ako na to?
- Práškový cukor spolu s kakaom preosejeme, pridáme mlet škoricu a vaječný bielok. Z týchto surovín vypracujeme cesto. Vzhľadom na to, že každý bielok má inú veľkosť, v prípade, že sa cesto bude príliš lepiť, pridáme ešte cukor, ak bude cesto príliš husté, zriedime ho pár kvapkami vody.
- Cesto rozvaľkáme na doske, ktorú sme posypali buď práškovým cukrom, alebo múkou či kukuričným škrobom. Hrúbka cesta by mala byť asi pol centimetra.
- Z kakaového cesta vykrajujeme rôzne tvary, ideálne kvetinky, krúžky alebo hviezdičky.
- Kakaové keksíky kladieme na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Pečieme ich v rozohriatej rúre na 160 stupňoch (alebo 140 stupňov teplovzdušný režim – vrtuľa) asi 12 minút.
- Koláčiky budú väčšinu času pečenia stabilné, ale v posledných minútach sa nadvihnú, nafúknu a zmenia tvar na nie práve estetický. To ale nevadí, chutiť budú aj tak.
- Upečené kakaové keksíky necháme vychladnúť. Vzhľadom na to, že sú to cukrové suché keksíky, vydržia veľmi dlho.
Máte radi sušienky a keksíky?
Tak ste na dobrej adrese. Na našej stránke nájdete veľa receptov, ktoré sa oplatí vyskúšať:
Krehké keksíky s lieskovým orieškom
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.