dulové želé cukríky
dulové želé cukríky
dulové želé cukríky
dulové želé cukríky
dulové želé cukríky
Už ste niekedy chutnali dulové želé cukríky? Dula je asi posledné ovocie, ktoré v našich podmienkach dozrieva. Keď som od susedky dostala plnú tašku dulí, začala som pátrať po tom, čo sa z tohto voňavého ovocia, ktoré je niekde na ceste medzi jablkom a hruškou, dá spraviť. Pýtala som sa známych, kúpila som si dokonca...

Už ste niekedy chutnali dulové želé cukríky? Dula je asi posledné ovocie, ktoré v našich podmienkach dozrieva. Keď som od susedky dostala plnú tašku dulí, začala som pátrať po tom, čo sa z tohto voňavého ovocia, ktoré je niekde na ceste medzi jablkom a hruškou, dá spraviť. Pýtala som sa známych, kúpila som si dokonca knihu o duliach a študovala som rôzne recepty a spôsoby spracovania dulí. Toto ovocie je vraj bohaté na vitamín C, železo, draslík a vlákninu. Za surova z nich však veľa nebudete mať, dule treba tepelne upraviť. Najčastejšie sa z nich vyrábajú kompóty, želé alebo lekváre. My sme si z nich spravili chutné dulové želé cukríky. Alebo stopnite celý proces na pol ceste a spravte si dulový lekvár. Pozrite si náš recept dva v jednom :-).

Dulové želé cukríky

Ingrediencie:

  • 2 kg dulí
  • 1 kg kryštálového cukru
  • 1 škoricové drievko (prípadne 2 ČL mletej škorice)
  • Šťava z 1 väčšieho citróna
  • Kokos na obaľovanie

 

Ako na to?

  • Povrch dulí očistíme papierovou utierkou, dule umyjeme, odstránime jaderník a spolu so šupkou ich nakrájame na malé kúsky.
  • Kúsky dulí dáme do väčšieho hrnca a zalejeme ich vodou tak, aby siahala tesne nad úroveň dulí. Pridáme škoricové drievko alebo mletú škoricu. Prikryté ich varíme asi pol hodinu, kým ovocie úplne nezmäkne. Niekedy treba variť dlhšie, závisí to od veľkosti nakrájaných kúskov dulí.
  • Prebytočnú tekutinu z dulí opatrne zlejeme, ak sme použili škoricové drievko, odstránime ho a odložíme bokom (pre prípad, že by sme ju potrebovali na zriedenie). Rozvarené dule rozmixujeme pomocou ponorného mixéra na kašu.
  • Do kaše pridáme šťavu z citróna. Na slabom ohni teraz ovocnú kašu varením redukujeme. Občas premiešame, aby sa nepripálila. Odporúčame variť ju vo väčšom plytkom hrnci, aby sa dobre odparovala prebytočná tekutina.
  • Keď kaša zhustne na konzistenciu lekváru – v tomto okamihu môžeme dule odstaviť. Ak chceme, rovno ich naplníme do vysterilizovaných pohárov, zavrieme a otočíme dnom hore – takto budeme mať dulový džem.

Chcete radšej dulové želé cukríky?

  • Ak chceme dulové želé cukríky, dulový lekvár nalejeme na plech, ktorý sme vystlali potravinárskou fóliou. Ovocnej kaše by malo byť asi na výšku 1 cm.
  • Plech dáme do rúry na teplovzdušný režim (ventilátor) na 90 stupňov a necháme pri otvorených dvierkach sušiť. Toto môže trvať dosť dlho, orientačne aj 6 hodín. Ďalšia možnosť je pridať do ovocnej kaše želatínu alebo agar podľa návodu a proces tým urýchliť.
  • My sme nechali želé sušiť pomaly niekoľko dní (striedavo v rúre a na jesennom slnku).
  • Keď je konzistencia ovocia hutná a pružná (vyslovene ako želé cukríky), celý plát želé nakrájame na menšie kúsky, ktoré obaľujeme v strúhanom kokose, aby sa nelepili.
  • Uskladňujeme ich v suchu, uzatvorené, takto vydržia aj niekoľko týždňov. Prípadne ich neobalené skladujeme v chladničke.
  • Dulové želé cukríky môžeme použiť namiesto kandizovaného ovocia do vianočky, bábovky či perníka, alebo len tak pojedať ako želé cukríky.

Nezabudnite si prelistovať aj naše ďalšie nápady na domáce maškrtky:

Citrónový lekvár a sirup

Penové cukríky marshmellows

Domáce piškóty

Section

1/1

Leave a Reply