Nebojte sa kysnutých koláčov, výborne chutia a okrem funkcie dezertu plnia niekedy funkciu dobrých raňajok, večere, desiaty alebo olovrantu. Kysnuté čučoriedkové uzly sú toho dôkazom. Je to vlastne podobný koláčik ako osie hniezda s výnimkou toho, že do cesta zapracujeme ovocie. Vďaka nemu sú koláče chutnejšie, zaujímavejšie a povedzme si otvorene, aj krajšie. Vyskúšajte jeden z našich mnohých kysnutých receptov.
Kysnuté čučoriedkové uzly od Sisters Bakery
Ingrediencie:
- 400 g polohrubej múky
- 80 g kryštálového trstinového cukru
- 80 g mäkkého masla
- Štipka soli
- 4 žĺtky
- 1 balenie sušeného droždia
- Kôra z polovice citróna
- 160 ml mlieka
Na plnku:
- Hrsť čučoriedok
- 1 ČL mletej škorice
- 1 PL kukuričného škrobu
- Štipka soli
- 1-2 PL kryštálového cukru alebo medu
- Trochu citrónovej šťavy
Na sirup:
- 100 ml vody
- 7 PL kryštálového cukru
- Trochu vanilkového cukru
Ako na to?
- Najprv zmiešame suché prísday, k ním pridáme žĺtky, maslo a mlieko a vypracujeme v mixéri hladké, ťahavé mäkké cesto. Necháme ho prikryté nakysnúť na dvojnásobok objemu.
- Medzitým si pripravíme plnku. Všetky prísady na plnku rozvaríme do mäkka, na slabom plameni povaríme pár minút, kým plnka nezačne hustnúť do džemovej konzistencie. Potom necháme vychladnúť.
- Nakysnuté cesto rozdelíme na 4 časti, ktoré premiesime a necháme podkysnúť.
- Čas využijeme na prípravu sirupu. Do malého kastrólia dáme všetky potrebné prísady a varíme na silnejšom asi 2-3 minúty. Odstavíme a necháme pri izbovej teplote.
- Podkysnuté časti cesta rozvaľkáme na veľmi tenké obdĺžniky (asi 15 x 40 cm). Na každý obdĺžnik nanesieme opatrne plnku a rozotrieme ju po celej ploche. Necháme však od každého okraja aspoň 1-1.5 cm voľné miesto. Obdĺžniky potom zrolujeme do dlhej rúrky a prerežeme na dva rovnaké kúsky, každý asi 20 cm dlhý.
- Jednotlivé kúsky teraz pozdĺžne narežeme tak, že na jednom konci ostane asi 2 cm kúsok nenarezaný. Dva narezané pásiky zamotáme ako copček a zrolujeme ich do uzlíka.
- Pečieme v rozohriatej rúre na 220 stupňoch asi 12-15 minút.
- Ešte horúce ich ponatierame sirupom a necháme vychladnúť.
Nech sa páči, pozrite si aj ďalšie recepty z kysnutého cesta:
Mliečne pečivká pre deti
Kysnutý zapletaný koláč s citrónovou plnkou
Mandľové žemličky
Kysnutý ovocný osúch s mrveničkou
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.