Keď dostanem chuť na dobrý koláč, tak si ho upečiem. Ako napríklad tento kysnutý makový koláč s mrveničkou. Chcela som niečo trochu jesenné, nie príliš komplikované a najmä – veľmi makové. Tak som si napiekla túto parádu. Krásne mäkučký kysnutý makový koláč s mrveničkou, na ktorej som nešetrila. A vlastne ani na maku nie. Upečte si ho tiež a potom sa zababušte do deky, uvarte si kávu a vychutnajte si ju spolu s koláčom napríklad pri dobrej knihe. Lebo ja to práve idem spraviť :-).
Kysnutý makový koláč s mrveničkou od Sisters Bakery
Ingrediencie:
Na cesto:
- 200 g polohrubej múky
- 70 g mlieka
- 10 g čerstvého droždia
- 30 g masla
- 1 PL kryštálového cukru
- 1 vajce
Na plnku:
- 150 g mletého maku
- 170 g mlieka
- 40 g masla
- 75 g kryštálového cukru
- Kôra z polovice citróna
Na mrveničku:
- 75 g hladkej múky
- 75 g práškového cukru
- 75 g mäkkého masla plus trochu na potretie cesta
Ako na to?
- Múku preosejeme do misky. V strede spravíme jamku, do ktorej rozdrobíme droždie a zalejeme ho polovicou teplého mlieka. Premiešame, vytvoríme v strede múky kašičku a potom misku prikryjeme fóliou a necháme asi 15-20 minút postáť pri izbovej teplote, kým kašička nepodkysne.
- V zvyšku mlieka, ktoré zohrejeme, rozpustíme maslo, nalejeme na cesto a pridáme ostatné prísady: cukor, soľ, vajce. Vymiesime na lepkavé cesto (neprisypávame múku, aj keď sa cesto lepí), to prikryjeme fóliou a necháme asi hodinu kysnúť.
- Vykysnuté cesto natlačíme na dno okrúhlej formy (priemer 23 cm) mokrými rukami (cesto sa bude pravdepodobne stále lepiť ale opäť sa vyvarujeme prisýpaniu múky) a prikryjeme ho fóliou, aby ešte mohlo podkysnúť.
- Medzitým si pripravíme plnku. Všetky prísady na plnku zmiešame v kastróliku a za častého miešania krátko povaríme, kým sa rozpustí maslo a všetky prísady sa prepoja do hustej kaše. Necháme trochu vychladnúť.
- Vykysnuté cesto vo forme ešte dlaňami upravíme tak, aby nám cesto po okrajoch trochu prečnievalo.
- Na cesto nanesieme plnku, zarovnáme povrch a posypeme ho mrveničkou, na ktorú jednoducho zmiešame všetky uvedené prísady. Pred pečením ešte potrieme okraje cesta roztopeným maslom.
- Pečieme v rozohriatej rúre na 190 stupňov asi 25-30 minút, kým sa okraje cesta neupečú do zlatohneda a aj mrvenička na povrchu koláča sa začne sfarbovať.
- Vyberieme z rúry, necháme vychladnúť a potom servírujeme.
Koláče s mrveničkou
Keď som bola malá, často som u babky jedla rôzne koláče s mrveničkou. Mrveničku som mala najradšej a snívala som o tom, že keď budem veľká, tak si upečiem koláč, ktorý bude len z mrveničky. Dnes, v čase crumble dezertov by sa mi sen splnil, ale ja som vyrástla a dozrela a zistila, že všetko treba mať vyvážené. Aj množstvo mrveničky na koláči. Ak máte radi mrveničkové koláče, ste na dobrej adrese. My ich máme v našom archíve hneď niekoľko:
Slivkový koláč so škoricovou mrveničkou
Kysnutý ovocný koláč s mrveničkou
Kváskový osúch s ovocím a mrveničkou
Banánové muffiny s orechovou posýpkou
Takmer zabudnuté recepty
Tento kysnutý makový koláč mi pripomína koláče, ktoré robievala moja babka. Nikdy nešetrila dobrými surovinami, plnky bolo v koláčoch vždy poriadne veľa a cesto bolo mäkučké aj po niekoľkých dňoch. Niečo podobné zažijete, keď si upečiete tento kysnutý makový koláč.
Dobré recepty si treba uchovať, odložiť, zopakovať a potom raz posunúť na mladšie generácie. A jednu takú zbierku dobrých, klasických receptov na sladké a slané pečenie, na ktoré by sa nemalo zabudnúť, nájdete aj v našej knihe Takmer zabudnuté recepty. Vyberali sme ich uvážlivo tak, aby reprezentovali to dobré, čo poznáme od babiek a na čo si radi zaspomíname.
A ak ste fanúšikmi maku, v knihe nájdete hneď niekoľko výborných makových receptov.
Ak knihu ešte nemáte, môžete si ju objednať na našej stránke ešte dnes a hneď po zaplatení vám ju posielame. Urobte radosť sebe alebo niekomu blízkemu, kto rád pečie. Využite zároveň našu limitovanú ponuku. Kým nám zásoby vystačia, ku každej knihe vám zadarmo pribalíme receptárik s našimi obľúbenými sladkými a slanými kváskovými receptami. A poštovné máte tiež ZADARMO.
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.