Mrkvové koláčiky
Mrkvové koláčiky
Mrkvové koláčiky
Mrkvové koláčiky

Mrkvové koláčiky nemusia byť vôbec nudné. Stačí trochu nápaditosti a pripravíte si dezert, ktorý bude chutiť a lahodiť aj oku. Ako to u mrkvových koláčov býva zvykom, do cesta treba nastrúhať veľa mrkvy, ktorá cesto osladí, pekne prifarbí svojím prirodzeným farbivom a zároveň dodá cestu šťavnatosť.  Tieto koláčiky na spôsob cookies sú veľmi atraktívne najmä pre deti alebo praktické, ak čakáte veľa hostí.

Mrkvové koláčiky s polevou od Sisters Bakery

 

Ingrediencie:   

  • 200 g hladkej múky
  • 75 g kryštálového cukru
  • 50 g hnedého cukru
  • 120 g strúhanej mrkvy
  • 120 g masla alebo rastlinného tuku
  • 1 vajce
  • 1 ČL mletej vanilky alebo vanilkového extraktu
  • ½ ČL sódy bikarbóny
  • Štipka kypriaceho prášku
  • Štipka mletého muškátového orecha
  • 1 ČL mletej škorice

Na polevu:

  • 150-200 g kyslej smotany
  • 2-3 PL práškového cukru
  • Mletá škorica
  • Nahrubo nastrúhaná mrkva na ozdobu

 

Ako na to?

  • Biely a hnedý cukor šľaháme s vajcom do bielej nadýchanej peny.
  • Pridáme zmäknuté maslo a zašľaháme ho.
  • Sypké prísady (múku, kypriaci prášok, sódu a koreniny) poriadne premiešame a po lyžiciach zamiešavame do vajíčkovej zmesi. Vznikne nám lepkavé cesto.
  • Dva plechy na pečenie vystelieme papierom na pečenie a pomocou lyžice robíme na papier kôpky (prípadne si pomôžeme naberačkou na zmrzlinu, ak máme).
  • Pečieme na 170 stupňoch asi 12 minút.
  • Upečené koláčiky necháme na mriežke vychladnúť.
  • Na polevu zmiešame vidličkou smotanu (alebo čerstvý syr) a cukor a lyžičkou ju nanesieme na koláčiky.
  • Ozdobíme mletou škoricou a nahrubo nastrúhanou mrkvou.

Chutia vám koláčiky s prídavkom zeleninky? Máme ich v ponuke viac. Nielen mrkvové koláčiky. Skúste aj iné:

Tekvicové koláčiky

Cviklový koláč bez múky

Tekvicová roláda

Kysnuté tekvicové koláčiky – tekvičky

Tekvicová vianočka

Leave a Reply