Mrkvové koláčiky nemusia byť vôbec nudné. Stačí trochu nápaditosti a pripravíte si dezert, ktorý bude chutiť a lahodiť aj oku. Ako to u mrkvových koláčov býva zvykom, do cesta treba nastrúhať veľa mrkvy, ktorá cesto osladí, pekne prifarbí svojím prirodzeným farbivom a zároveň dodá cestu šťavnatosť. Tieto koláčiky na spôsob cookies sú veľmi atraktívne najmä pre deti alebo praktické, ak čakáte veľa hostí.
Mrkvové koláčiky s polevou od Sisters Bakery
Ingrediencie:
- 200 g hladkej múky
- 75 g kryštálového cukru
- 50 g hnedého cukru
- 120 g strúhanej mrkvy
- 120 g masla alebo rastlinného tuku
- 1 vajce
- 1 ČL mletej vanilky alebo vanilkového extraktu
- ½ ČL sódy bikarbóny
- Štipka kypriaceho prášku
- Štipka mletého muškátového orecha
- 1 ČL mletej škorice
Na polevu:
- 150-200 g kyslej smotany
- 2-3 PL práškového cukru
- Mletá škorica
- Nahrubo nastrúhaná mrkva na ozdobu
Ako na to?
- Biely a hnedý cukor šľaháme s vajcom do bielej nadýchanej peny.
- Pridáme zmäknuté maslo a zašľaháme ho.
- Sypké prísady (múku, kypriaci prášok, sódu a koreniny) poriadne premiešame a po lyžiciach zamiešavame do vajíčkovej zmesi. Vznikne nám lepkavé cesto.
- Dva plechy na pečenie vystelieme papierom na pečenie a pomocou lyžice robíme na papier kôpky (prípadne si pomôžeme naberačkou na zmrzlinu, ak máme).
- Pečieme na 170 stupňoch asi 12 minút.
- Upečené koláčiky necháme na mriežke vychladnúť.
- Na polevu zmiešame vidličkou smotanu (alebo čerstvý syr) a cukor a lyžičkou ju nanesieme na koláčiky.
- Ozdobíme mletou škoricou a nahrubo nastrúhanou mrkvou.
Chutia vám koláčiky s prídavkom zeleninky? Máme ich v ponuke viac. Nielen mrkvové koláčiky. Skúste aj iné:
Tekvicové koláčiky
Tekvicová roláda
Kysnuté tekvicové koláčiky – tekvičky
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.