Tekvicová vianočka? Nevídané, neslýchané? Ak ste už vyskúšali náš recept na vianočku, neváhajte a pustite sa niekedy aj do tejto verzie. Tekvica, najmä maslová, sa výborne hodí do kysnutého cesta. Krásne ho zafarbí do zlatožltej farby, dodá mu šťavnatosť a vláčnosť a vďaka nej cesto neobschne. Chuti tekvice sa nemusíte báť, ak ju nemáte radi, v ceste ju necítiť. Tak ako, zaexperimentujete si?
Tekvicová vianočka od Sisters Bakery
Ingrediencie:
- 600 g hladkej múky (môžeme zmiešať pol na pol s polohrubou)
- 130 g rastlinného tuku do cesta, ideálne izbovej teploty
- 5 PL kryštálového cukru
- 5 PL tekvicového pyré (najlepšie z maslovej alebo hokaido tekvice, tekvicu upečieme v rúre na 200 stupňoch asi pol hodinu, potom vydlabeme dužinu a roztlačíme ju vidličkou, alebo rozmixujeme dohladka, tekvica sa dá dobre zmraziť v plastových krabičkách)
- 200 ml mlieka
- 1 ČL soli
- 1 kopcovitá ČL perníkového korenia
- 3 žĺtky
- 1 kocka čerstvého droždia
- Kôra z polovičky chemicky neošetreného citróna
- 1 vajce na potretie
- 1-2 PL nasekaných tekvicových jadierok
Ako na to?
- Mlieko zohrejeme, rozpustíme v ňom droždie, primiešame trošku cukru a necháme postáť asi 5 – 10 minút, resp.kým zmes nezačne rásť a na povrchu sa urobia bublinky.
- Cukor, maslo, tekvicové pyré a žĺtky (všetko aspoň izbovej teploty) zmiešame s múkou, perníkovým korením, citrónovou kôrou a pripraveným kváskom a varechou zamiešame na jemné cesto.
- Cesto vypracujeme miesiacim mixérom (miesime aspoň 10 minút).
- Vymiesené cesto bude stále mäkké a trochu lepkavé, vyklopíme ho na pomúčený plech a rukami ešte premiesime a posypané múkou ho necháme v mise prikryté asi 2 hodiny kysnúť. Ideálne, kým nezdvojnásobí svoj objem.
- Nakysnuté cesto vyklopíme na pracovnú dosku, rozdelíme ho na dve rovnaké časti a vymiesime z nich guľky, z ktorých nám vzniknú dve vianočky.
- Každú guľu ďalej rozdelíme na štyri časti, z ktorých vyšúľame pásy. Tie zapletáme do vrkoča.
- Vianočky položíme na plech s papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajcom a necháme podkysnúť, minimálne, kým žĺtko na povrchu vianočky nezaschne.
- Medzitým rozohrejeme rúru na 180 stupňov.
- Tesne pred pečením potrieme vianočky ešte raz rozšľahaným vajcom, posypeme nasekanými tekvicovými semiačkami a pečieme asi 35 minút do zlatohneda. Po dopečení necháme úplne vychladnúť.
Ďalšie recepty na vianočku:
Klasická vianočka
Kvásková vianočka
Vianočka ako makovník a orechovník
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.