tekvicová vianočka
tekvicová vianočka
tekvicová vianočka

Tekvicová vianočka? Nevídané, neslýchané? Ak ste už vyskúšali náš recept na vianočku, neváhajte a pustite sa niekedy aj do tejto verzie. Tekvica, najmä maslová, sa výborne hodí do kysnutého cesta. Krásne ho zafarbí do zlatožltej farby, dodá mu šťavnatosť a vláčnosť a vďaka nej cesto neobschne. Chuti tekvice sa nemusíte báť, ak ju nemáte radi, v ceste ju necítiť. Tak ako, zaexperimentujete si?

Tekvicová vianočka od Sisters Bakery

 Ingrediencie:

  • 600 g hladkej múky (môžeme zmiešať pol na pol s polohrubou)
  • 130 g masla, ideálne izbovej teploty
  • 5 PL kryštálového cukru
  • 5 PL tekvicového pyré (najlepšie z maslovej alebo hokaido tekvice, tekvicu upečieme v rúre na 200 stupňoch asi pol hodinu, potom vydlabeme dužinu a roztlačíme ju vidličkou, alebo rozmixujeme dohladka, tekvica sa dá dobre zmraziť v plastových krabičkách)
  • 200 ml mlieka
  • 1 ČL soli
  • 1 kopcovitá ČL perníkového korenia
  • 2 žĺtky
  • 1 kocka čerstvého droždia
  • Kôra z polovičky chemicky neošetreného citróna
  • 1 vajce na potretie
  • 1-2 PL nasekaných tekvicových jadierok

 

Ako na to? 

  • Mlieko zohrejeme, rozpustíme v ňom droždie, primiešame trošku cukru a necháme postáť asi 5 – 10 minút, resp.kým zmes nezačne rásť a na povrchu sa urobia bublinky.
  • Cukor, maslo, tekvicové pyré a žĺtky (všetko aspoň izbovej teploty) zmiešame s múkou, perníkovým korením, citrónovou kôrou a pripraveným kváskom a varechou zamiešame na jemné cesto.
  • Cesto vypracujeme miesiacim mixérom (miesime aspoň 10 minút).
  • Vymiesené cesto bude stále mäkké a trochu lepkavé, vyklopíme ho na pomúčený plech a rukami ešte premiesime a posypané múkou ho necháme v mise prikryté asi 2 hodiny kysnúť. Ideálne, kým nezdvojnásobí svoj objem.
  • Nakysnuté cesto vyklopíme na pracovnú dosku, rozdelíme ho na dve rovnaké časti a vymiesime z nich guľky, z ktorých nám vzniknú dve vianočky.
  • Každú guľu ďalej rozdelíme na štyri časti, z ktorých vyšúľame pásy. Tie zapletáme do vrkoča.
  • Vianočky položíme na plech s papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajcom a necháme podkysnúť, minimálne, kým žĺtko na povrchu vianočky nezaschne.
  • Medzitým rozohrejeme rúru na 180 stupňov.
  • Tesne pred pečením potrieme vianočky ešte raz rozšľahaným vajcom, posypeme nasekanými tekvicovými semiačkami a pečieme asi 35 minút do zlatohneda. Po dopečení necháme úplne vychladnúť.

Ďalšie recepty na vianočku:

Klasická vianočka

Kvásková vianočka

Vianočka ako makovník a orechovník

Leave a Reply