Parížske rožky sú vážne, ale vážne jedným z top dezertov. Nerobievame ich často, aby sme sa ich neobjedli, ale pri špeciálnych príležitostiach vyťahujeme náš recept a pečieme. Máme odskúšanú aj bezlepkovú verziu a rozdiel takmer nespoznáte. Bez ďalších zbytočných slov, prejdime rovno k receptu.

Parížske rožky od Sisters Bakery

Ingrediencie: 

Na cesto :

  • 4 bielky
  • 300 g práškového cukru
  • 250 g mletých orechov
  • 3 PL hrubej múky (pre bezlepkovú verziu môžete nahradiť ryžovou múkou)
  • Štipka kypriaceho prášku

 

Na plnku:

  • 4 žĺtky
  • 250 g kryštálového cukru
  • 1 kopcovitá PL horkého kakaa
  • 1 maslo (250 g)

 

Na polevu a ozdobenie:

  • 200 g horkej čokolády
  • Asi 50 g Cery

 

Ako na to?

  • Bielky a práškový cukor šľaháme vo vodnom kúpeli – nad parou do veľmi tuhej zmesi (na tuhú špičku). Mixérom to bude trvať asi 10 minút.
  • Po došľahaní gumenou varechou vmiešame orechy zmiešané s múkou a kypriacim práškom a premiešame tak, aby sme mali homogénnu zmes bez kúskov snehovej peny.
  • Zmes naplníme do zdobiaceho vrecka s hladkou špičkou (ak nemáme, použijeme väčší igelitový sáčok, ktorému ustrihneme jeden roh, aby sme mali asi 1 cm otvor) a na plech vystalný papierom na pečenie nanášame tyčinky asi 6-7 cm dlhé a 1.5 -2 cm hrubé.
  • Pečieme na 160 stupňoch teplovzdušných asi 30 minút, kým sa tyčinky nevysušia. Odporúčame odskúšať si na prvom plechu dĺžku pečenia, môže sa stať, že budete potrebovať pridať čas. Tyčinky by mali byť na povrchu chrumkavé, vo vnútri trochu žuvavé. Táto dávka nám vystačila na 3 plechy tyčiniek.
  • Na plnku šľaháme nad parou žĺtky a kryštálový cukor tak dlho, kým nám nevznikne bledá nadýchaná ale hustá zmes. Mixérom to môže trvať tiež aspoň 10 minút.
  • Odstavíme z pary, pridáme kakao a vmiešame ho tak, aby sme docielili pekný hladký kakaový krém. Necháme ho trochu vychladnúť.
  • V mise metličkami rozmiešame zmäknuté maslo a postupne doň pridávame po lyžiciach kakaový krém.
  • Krém naplníme do zdobiaceho vrecka s hviezdicovou špičkou a vlnovkovito nanášame na upečené orieškové tyčinky.
  • Dáme do chladničky a nechám krém úplne stuhnúť.
  • Na polevu si nad parou roztopíme čokoládu s tukom, poriadne premiešame a do čokolády ponárame stuhnuté koláčiky. Necháme na chladnom mieste zaschnúť.

A keby vám teda nestačil recept na parížske rožky, máme aj iné, neodolateľné dobroty:

Opitý Izidor

Košíčky s pralinkovým krémom

Makrónky

Limetkovo citrónové košíčky

Košíčky s gaštanovou plnkou

Leave a Reply