Slané rožky na grécky spôsob
Slané rožky na grécky spôsob
Slané rožky na grécky spôsob

Slané rožky na grécky spôsob sú jedným z mnohých receptov, ktoré sme sa naučili od našej jaji Navsiky. Je to svokra jednej z nás, pochádza z Grécka a vie výborne variť. Vždy, keď príde na návštevu, pripravuje nám grécke špeciality a aj keď je vonku sychravo, vďaka tej chuti sa cítime ako cez prázdniny pri mori. Kysnuté cesto, kde tukovú zložku tvorí, ako ináč, olivový olej, plnené výraznou syrovou plnkou z gréckeho syra Feta. Výborné na raňajky, desiatu, ako prílohy k hustým polievkam alebo ako niečo malé pod zub, keď sa ide na výlet.

 

Slané rožky na grécky spôsob s plnkou z fety od Sisters Bakery

Cesto:

  • 1000 g polohrubej múky
  • 1 kocka čerstvého droždia
  • 7 dcl mlieka
  • 1,5 dcl olivového oleja
  • 2 vajcia
  • 1 ČL kr. Cukru
  • 1 ČL hladkej múky
  • 2 ČL soli
  • 1 vajce na potretie

 

Plnka:

  • 250 g gréckeho syru Feta
  • 250 g tvarohu
  • 1 vajce
  • 2 PL olivového oleja
  • 2 PL sušeného oregana

 

Ako na to?

  • Pripravíme si kvások – do 2 dcl vlažného mlieka namrvíme 1 čerstvé kvasnice, pridáme 1 ČL cukru a 1 ČL hladkej múky.
  • Do veľkej misy si pripravíme 1 kg polohrubej múky, 2 ČL soli, 2 vajíčka, 1,5 dcl olivového oleja, zvyšné mlieko a pridáme kvások, všetko dobre s mixérom vymiesime.
  • Cesto necháme dobre nakysnúť zakryté na teplom mieste.
  • Medzitým si pripravíme plnku – zmiešame všetky suroviny, môžeme pridať aj na jemno nakrájané a podusené špenátové listy.
  • Keď je cesto nakysnuté, tak si ho rozdelíme na 4 bochníčky, z každého vyvaľkáme kruh a rozdelíme ho na 8 trojuholníkov, na každý trojuholník dáme plnšiu malú lyžičku plnky, zrolujeme a dáme na plech, ktorý sme vystlali papierom na pečenie.
  • Rožky potrieme vyšľahaným vajíčkom a pečieme v rúre na 180°C približne 20-25 minút, pokiaľ nezhnednú.

Aj slané recepty máme a radi sa o ne podelíme:

Slané pečivo so semiačkami

Zemiakové pečivo

Rožky s pestom z medvedieho cesnaku

Oškvarkové poagáče

Zemiakové pagáče

Gruľovník s bryndzou

Leave a Reply