Slané rožky s rascou
Slané rožky s rascou
Slané rožky s rascou

Slané rožky z nášho receptu sú upečené podľa návodu majstrov pekárov. Príprava vyžaduje trochu trpezlivosti, odmenou za ktorú sú rožky nenapodobiteľnej chuti. Správne dozretie cesta spôsobí, že chuť kysnutých rožkov má čas dobre sa vyvinúť a cesto ostane mäkké, nadýchané s krásnou textúrou. Keď sa pustíte do ich miesenia, odporúčame rovno zamiesiť dve dávky, pretože tá prvá zmizne z plechu hneď ako stihnú vychladnúť. A ak by vám predsa len nejaké zvýšili, hneď po vychladnutí ich zmrazte a budete ich mať poruke, kedykoľvek na ne opäť dostanete chuť.

Slané rožky s rascou podľa receptu pekárov od Sisters Bakery

Ingrediencie:

  • 370 g paté fermenté (predkysnuté cesto, viď návod)
  • 340 g hladkej múky (môže byť aj špaldová hladká)
  • 1 PL kryštálového cukru
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL instantného droždia
  • 1 rozšľahané vajce
  • 1 PL mäkkého masla
  • Asi 200 ml vlažnej vody

 

Na paté fermenté:

  • 280 g hladkej múky
  • Pol ČL soli
  • Pol ČL instantného droždia
  • Asi 200 ml vody


Ako na to?

  • Deň vopred si pripravíme predkysnuté cesto – paté fermenté. Na toto cesto zmiešame všetky prísady a miesime asi 5 minút do hladka, aby nebolo príliš lepkavé, ani príliš tuhé. Ak treba, pridáme buď trochu vody alebo trochu múky.
  • Cesto odložíme do väčšej misky, ktorú sme potreli olejom, cesto v oleji „omočíme“, aby bolo celé pekne naolejované a necháme pri izbovej teplote asi hodinu-dve podkysnúť.
  • Na druhý deň vyberieme paté fermenté asi hodinu vopred z chladničky a nakrájame ho na 10 malých kúskov, ľahšie z neho vyprchá chlad.
  • Vo veľkej mise zmiešame múku, cukor, soľ a droždie, pridáme kúsky paté fermenté, vajcia, maslo a vodu. Varechou miešame, kým nám nevynikne z prísad jedna veľká guľa.
  • Cesto ďalej miesime na pomúčenej doske asi 10 minút, alebo 5-6 minút v mixéri miesiacim hákom. Cesto by malo byť mäkké, elastické, malo by sa dať natiahnuť do „priesvitna“ a netrhať sa.
  • Cesto dáme opäť do olejom vytretej misy, celé ho tým olejom potrieme a necháme fermentovať zakryté asi 2 hodiny. Počas kysnutia ho môžeme premiesiť, aby sme z neho uvoľnili vzduch a potom bude ďalej lepšie kysnúť. Výsledné vykysnuté cesto by malo byť dvojnásobne väčšie ako pred kysnutím.
  • Vykysnuté cesto rozdelíme na 8 kúskov (môžete aj na 12, ak chcete menšie rožteky), každý kúsok vyvaľkáme do tenka na predĺženú elipsu a zrolujeme, okraje zohneme do rožteka.
  • Cesto necháme na plechu na papieri na pečenie ešte asi 20 minút odpočívať.
  • Pred pečením ho posypeme hrubozrnnou soľou a celou rascou. Pred vložením do rúry pokropíme alebo postriekame vodou.
  • Pečieme na 230 stupňoch do zlatohneda, podľa veľkosti rožkov to môže trvať 15-20 minút.
  • Pred podávaním ich nechajte asi hodinu vychladnúť.

 Ak chcete piecť ako majstri pekári, skúste aj ďalšie naše recepty:

Slané rožky plnené pestom

Ražný kváskový chlieb

Špaldový kváskový chlieb

Americký toastový chlieb

Bavorské praclíky

Leave a Reply