Jednoduchá piškótová roláda
Jednoduchá piškótová roláda
Jednoduchá piškótová roláda
Jednoduchá piškótová roláda
Jednoduchá piškótová roláda

Jednoduchá piškótová roláda je ten pravý dezert na úvod leta. Keď vonku začína byť krásne slnečno, všetko kvitne, v záhrade dozrievajú prvé jahody a človeku sa žiada len tak si sedieť na terase, popíjať kávičku, kochať sa pohľadom na tú krásu – a aby sme nezabudli, vychutnať si ku káve nejakú dobrú maškrtu.

Jednoduchá  piškótová roláda s jahodami a mascarpone krémom od Sisters Bakery

 

Ingrediencie:  

Na cesto:

  • 120 g polohrubej múky
  • 1 ČL kypriaceho prášku
  • 150 g kryštálovho cukru
  • 4 malé alebo 3 veľké vajíčka
  • 1 PL horkého kakaového prášku
  • 4 PL vody

 

Na plnku: 

  • 250 g mascarpone
  • 250 ml šľahačky
  • Asi 3-4 PL práškového cukru
  • 1 ČL vanilky
  • Za hrsť čerstvých jahôd, nakrájaných na kocky do plnky
  • Prípadne 2-3 väčšie jahody na ozdobenie

 

Ako na to?

  • Najprv vymiešame celé vajcia s cukrom do nadýchanej bledej peny.
  • Múku preosejeme s kypriacim práškom a kakaom a pridáme do vajcovej zmesi. Pridáme zároveň vodu a všetko zľahka ale dôkladne vmiešame.
  • Pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie na 180 stupňoch 8 minút. Aby sa papier na pečenie na plechu nešmýkal, odporúčame plech najprv zľahka potrieť maslom. Papier sa naň dobre prilepí a keď budete nalievať cesto na plech, papier sa nezošmykne a roláda bude krásna a hladká.
  • Hneď po dopečení presunieme na čistú, práškovým cukrom posypanú utierku tak, aby na pláte cesta stále ostal papier na pečenie (zo spodnej strany, ktorá sa dotýka utierky.
  • Zrolujeme ešte teplé do rolády a necháme chladnúť.
  • Na plnku vymiešame s cukrom a vanilkou mascarpone do krémova, potom pridáme vyšľahanú šľahačku, gumenou varechou premiešame obe zmesi.
  • Keď je cesto vychladnuté, opatrne ho rozbalíme, naplníme plnkou, na ktorú naukladáme kúsky ovocia a roládu zrolujeme späť, pričom teraz už papier na pečenie odstránime. Plnku nanášame tak, aby sme nechali na okraji cesta aspoň 1 cm voľný, aby plnka pri rolovaní z rolády nevytekala.
  • Pred podávaním môžeme posypať cukrom alebo dozdobiť čerstvým ovocím.

Jednoduchá piškótová roláda sa dá upiecť na viacero spôsobov. V našom virtuálnom receptári nájdete aj tieto obmeny:

Banánová roláda s čokoládou

Karamelová roláda s opraženými orechami

 

Leave a Reply