slivkový koláč s mandľovu plnkou
slivkový koláč s mandľovu plnkou
slivkový koláč s mandľovu plnkou
Slivky sú práve v sezóne, tak prinášame ďalší overený a chutný recept. Tento slivkový koláč s mandľovou plnkou je trochu netradičný, o to viac je zaujímavý. Ulahodí aj oku, aj brušku. Jeho základom je tukové cesto paté sucré, ktoré sa používa ako základ na rôzne tarty a tartaletky. Mandľová plnka sa pečie spolu s koláčom...

Slivky sú práve v sezóne, tak prinášame ďalší overený a chutný recept. Tento slivkový koláč s mandľovou plnkou je trochu netradičný, o to viac je zaujímavý. Ulahodí aj oku, aj brušku. Jeho základom je tukové cesto paté sucré, ktoré sa používa ako základ na rôzne tarty a tartaletky. Mandľová plnka sa pečie spolu s koláčom a vďaka nej je výsledný slivkový koláč šťavnatý ale zároveň ľahký. 

Slivkový koláč s mandľovou plnkou od Sisters Bakery

Ingrediencie: 

Na cesto (Pate Sucre):

  • 185 g hladkej múky
  • 23 g práškového cukru
  • Ešte raz 47 g práškového cukru
  • 24 g mletých a preosiatych mandlí
  • 112 g mäkkého masla
  • Polovica vanilkového lusku (pozdĺžne rozrezaná)
  • 25 g vajce rozšľahané (je to asi polovica väčšieho vajca)

Na mandľový krém:

  • 73 g mletých preosiatych mandlí
  • 7 g hladkej múky
  • 73 g mäkkého masla
  • 73 g práškového cukru
  • 1 rozšľahané mešie vajce

Plus asi 15 sliviek (lepšie sú tvrdšie)

Ako na to? 

  • Do misky preosejeme múku, mandľovú múku a menšiu porciu práškového cukru.
  • V druhej miske šľaháme zvyšok práškového cukru a maslo do penista. Potom vmiešame semiačka z vanilkového lusku.
  • Na dva razy pridáme sypkú zmes zakaždým ju dobre premiešame.
  • Nakoniec primiešame vajce.
  • Cesto preložíme na pracovnú dosku a ešte ho spracujeme. Zabalíme ho do potravinovej fólie a necháme v chladničke odpočívať aspoň 2 hodiny, ideálne cez noc.
  • Na krém preosejeme múku, mandľovú múku. V inej miske vyšľaháme maslo a cukor asi 2-3 minúty.
  • Prisypeme mandľovú sypkú zmes a premiešame. Nakoniec zapracujeme vajce a hotový krém dáme do uzatvárateľnej nádoby do chladničky, kým nemáme hotové cesto.
  • Z oddýchnutého cesta vyvaľkáme kruh o pár cm väčší než je forma, položíme ho na formu a jemne pritlačíme na dno a potom po bokoch.
  • Na cesto nanesieme mandľový krém a rovnomerne ho rozotrieme. Na krém naukladáme na plátky nakrájané slivky. Slivky sa pečením začnú scvrkávať, preto ich ukladáme tak, aby sa prekrývali. Z
  • Pečieme pri 175 stupňoch asi 40 minút, kým okraj cesta nezačne hnednúť.

Páčil sa vám tento recept? Potom vás možno zaujmú aj nasledovné:

Jednoduchý slivkový koláč s mandľami

Broskyňová galetka

Mriežkový koláč s čučoriedkami a mandľami

Karamelový koláč s mandľovými lupienkami

 

 

Leave a Reply