tekvicová roláda
tekvicová roláda
tekvicová roláda
tekvicová roláda
Pridávame ešte jeden tekvicový recept. V plnej svojej kráse sa vám predstavuje tekvicová roláda s veľmi dobrou plnkou. Ak si myslíte, že nastal čas vyskúšať nejaký nový, „neokukaný“ recept, tak potom určite upečte túto roládu. Podľa nás sú tekvice podceňované. Nie všetky, ale napríklad taká maslová tekvica sa dá nádherne využiť pri pečení bez toho,...

Pridávame ešte jeden tekvicový recept. V plnej svojej kráse sa vám predstavuje tekvicová roláda s veľmi dobrou plnkou. Ak si myslíte, že nastal čas vyskúšať nejaký nový, „neokukaný“ recept, tak potom určite upečte túto roládu. Podľa nás sú tekvice podceňované. Nie všetky, ale napríklad taká maslová tekvica sa dá nádherne využiť pri pečení bez toho, aby ste sa museli báť výslednej chuti koláčov. Maslová tekvica má sladkú karamelovú chuť, ktorú prepožičiava koláčikom a okrem toho im dodáva nádhernú jesennú farbu. Potom sú potešením pre brucho ale aj oči. Ako napríklad táto tekvicová roláda.

Tekvicová roláda s plnkou z čerstvého syra od Sisters Bakery

Ingrediencie:

  • 50 g kryštálového cukru
  • 50 g trstinového cukru
  • 6 vajec
  • 5 kopcom naplnených PL tekvicového pyré = asi 160 g (rozkrájanú tekvicu upečieme na 220 stupňoch asi 40 minút, odstránime šupku a ponorným mixérom zmixujeme na jemnú zmes. Zvyšné pyré môžeme zamraziť, vysterilizovať v sklenených pohároch alebo použiť na polievku)
  • 120 g hladkej múky
  • 5 ČL mletej škorice
  • 1 ČL mletého zázvoru
  • 75 ČL mletého nového korenia
  • Štipka soli
  • práškový cukor na posypanie

 

Na plnku:

  • 250 ml šľahačky
  • 4 PL rumu
  • 125 g čerstvého syra (alternatívne možno použiť krémový nehrudkový tvaroh)
  • 3 plátky želatíny
  • 2 PL práškového cukru

 

Ako na to? 

  • V mise vyšľaháme žĺtky s oboma cukrami do hustejšej bledej peny.
  • Potom pridáme tekvicové pyré a riadne premiešame.
  • Múku a korenia preosejeme a pridáme do tekvicovej zmesi. Poriadne premiešame, aby boli všetky prísady riadne spojené.
  • Napokon vyšľaháme bielka do tuhej špičky a gumenou varechou jemne vmiešame do tekvicovej zmesi.
  • Nalejeme na plech vystlaný papierom na pečenie, uhladíme povrch a pečieme na 160 stupňoch asi 17 minút.
  • Hneď po dopečení vyklopíme na čistú utierku posypanú práškovým cukrom a stiahneme papier na pečenie. Necháme chvíľu vychladnúť a potom pomocou utierky zrolujeme upečené cesto do rolády a necháme v utierke chladnúť.
  • Zatiaľ si pripravíme plnku. Do malej panvičky dáme 4 PL rumu a namočíme doň plátky želatíny. Necháme asi 10 minút naboptnať. Zatiaľ si vyšľaháme šľahačku do tuha.
  • Čerstvý syr vymiešame s cukrom.
  • Želatínu zahrejeme a miešame, aby sa v rume úplne rozpustila. Vmiešame asi 2 PL vyšľahanej šľahačky, rozmiešame na tekutú zmes a tú vlejeme do vyšľahanej šľahačky. Metličkou premiešame, aby sa želatína rovnomerne rozvrstvila. Všetko vlejeme do čerstvého syra a gumenou varechou premiešame.
  • Roládu rozrolujeme, natrieme šľahačkovou plnkou (necháme asi 1-2 cm miesto od každého kraja) a zrolujeme. Dáme do chladničky aspoň na hodinu zachladiť. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom. prípadne potrieme zvyšným krémom.

Ak sa vám páči tento recept, vyskúšajte tiež:

Maková roláda so slivkovým lekvárom a mascarpone krémom

Jednoduchá piškótová roláda s jahodami

Banánová roláda z piškótového cesta

Leave a Reply