Raz sme piekli kváskový chlieb. Rozkvasu sme spravili viac, než bolo treba, tak, reku, že čo s ním. Začala som pridávať postupne jednotlivé prísady, kým sa mi nepodarilo spraviť mäkké hladké cesto a vznikli z toho tieto krásne škoricové osie hniezda. Cesto nádherne nakyslo, dobre sa s ním pracovalo a ani vám snáď nemusím popisovať,...

Raz sme piekli kváskový chlieb. Rozkvasu sme spravili viac, než bolo treba, tak, reku, že čo s ním. Začala som pridávať postupne jednotlivé prísady, kým sa mi nepodarilo spraviť mäkké hladké cesto a vznikli z toho tieto krásne škoricové osie hniezda. Cesto nádherne nakyslo, dobre sa s ním pracovalo a ani vám snáď nemusím popisovať, ako dobre hotové osie hniezda chutili. Rovno sa hádam pustite do príprav :-).

Kváskové škoricové osie hniezda od Sisters Bakery

Ingrediencie:

  • 500 g hladkej múky
  • 200 g rozkvasu (návod na prípravu viď nižšie)
  • 50 g kryštálového cukru
  • 80 g bravčovej masti
  • 1 celé vajce a 1 žĺtok
  • 250 ml mlieka
  • 1 ČL citrónovej kôry
  • Štipka soli
  • Asi 50 g roztopeného masla na potieranie, trstinový cukor na posypanie, mletá škorica na posypanie
  • 1 rozšľahané vajce na potieranie

 Ako na to? 

  • Večer pred spaním si pripravíme rozkvas. Do misky dáme 100 g múky (rovnakej, akú používame na prípravu kvásku), 100 ml vody a materský kvások. Zamiešame a necháme prikryté igelitom do rána pri izbovej teplote kvasiť.
  • Ráno odoberieme z rozkvasu 200 g, zvyšok vrátime späť do pohára a do chladničky.
  • K rozkvasu pridáme hladkú múku, cukor, masť, vajcia, soľ, citrónovú kôru a všetko spolu necháme miesiť kuchynským robotom aspoň 10 minút.
  • Vznikne nám hladké cesto, ktoré sa odlepuje od okrajov misy, ale stále trochu lepí.
  • Cesto vyklopíme na pomúčenú pracovnú dosku, zľahka ho premiesime, vrátime naspäť do misy a prikryté potravinárskou fóliou necháme kysnúť, kým cesto nezdvojnásobí svoj objem.
  • Nakysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske asi na hrúbku 7-10 mm, povrch potrieme roztopeným maslom, po celom povrchu posypeme trstinový cukor a mletú škoricu (nebojíme sa a nešetríme 😊).
  • Cesto opatrne natesno zrolujeme a krájame asi 1,5 cm hrubé kúsky, ktoré kladieme na plech vystlaný papierom na pečenie.
  • Okraje slimákov a povrch potierame rozšľahaným žĺtkom.
  • Pečieme v dobre rozohriatej rúre na 200 stupňoch asi 15-17 minút, kým sa okraje slimákov nesfarbia do zlatohneda.

Kváskujete? Super, určite vás potešia naše kváskové recepty:

Kvásková vianočka

Kváskový pita chlieb

Kváskové chrumkavé žemličky

Kváskový osúch s ovocím

Kváskový ražný chlieb

Kváskový tekvicový chlieb s tekvicovými semiačkami

Kváskový mazanec s hrozienkami

Leave a Reply