Čučoriedkové koláčiky
Čučoriedkové koláčiky
Čučoriedkové koláčiky
Čučoriedkové koláčiky
Čučoriedkové koláčiky

Čučoriedkové koláčiky do ruky sú príkladom toho, že ak dáte do cesta kyslú smotanu a maslo, docielite efekt lístkového cesta. Výsledkom bude jemné, krehké cesto, ktoré sa lístkuje a na jazyku sa priam rozplýva. My sme tieto koláčiky napiekli v sezóne čučoriedok. Mali sme ich doma toľko, že sme nevedeli, čo s nimi, tak sme ich naplnili do “taštičiek” a deti sa ich nevedeli dojesť. Namiesto čučoriedok môžete použiť akékoľvek ovocie, dokonca aj mrazené. Koláčiky sa super hodia na výlety a pikniky, prípadne do školy na desiatu.

Čučoriedkové koláčiky do ruky od Sisters Bakery

Ingrediencie:  

  • 300 g polohrubej múky
  • Štipka soli
  • ½ balíka kypriaceho prášku
  • 100 g kyslej smotany
  • 250 g masla

Na plnku:

  • 150 g čučoriedok
  • 1 ČL mletej škorice
  • 1 PL kukuričného škrobu
  • Štipka soli
  • 60 g kryštálového cukru
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 1 rozšľahané vajce na potieranie
  • Trstinový hrubozrnný cukor na posypanie

 

Ako na to?

  • Z prísad na cesto vypracujeme cesto, ktoré na pomúčenej doske rozvaľkáme na obdĺžnik. Preložíme ho ako list na tri časti a znovu rozvaľkáme. Tento postup zopakujeme dokopy trikrát. Vďaka nemu sa nám cesto nalístkuje podobne ako lístkové cesto. Po poslednom poskladaní cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme ho v chladničke aspoň hodinu.
  • Medzitým si pripravíme čučoriedkovú plnku. Všetky prísady dáme do hrnca a rozvaríme do mäkka. Asi po 5 minútach začne plnka tuhnúť, odstavíme ju z ohňa a necháme vychladnúť.
  • Odpočinuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na obdĺžnik na hrúbku asi pol cm. Rozkrájame ho na malé štvorce, alebo vykrajujeme srdiečka alebo iné tvary.
  • Na spodnú časť nanesieme plnku, okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom a priložíme vrchnú časť cesta (ktorá by mala mať ale otvor, aby mala kadiať unikať para počas pečenia, viď foto). Okraje pritlačíme vidličkou, aby sa spodná aj vrchná časť zlepili, inak bude počas pečenia vytekať plnka.
  • Potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme cukrom a ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
  • Pečieme v rozohriatej rúre na 200 stupňov asi 15 minút do zlatohneda. Podávame vychladnuté.

Pečte s deťmi, ponúkame vám zopár receptov, pri ktorých vám bude spolu fajn:

Lieskovcové keksíky

Madlenky

Čokoládová bublanina s višňami

 

 

Leave a Reply