makový koláč s jahodami
makový koláč s jahodami
makový koláč s jahodami
makový koláč s jahodami
makový koláč s jahodami
Akýkoľvek makový koláč sme napiekli, vždy mal úspech. Najčastejšie asi pečieme klasický makovník alebo makovú tortu s malinami. Teraz sme skúsili skombinovať mak a jahody a povieme vám otvorene, je to fakt veľmi dobrá kombinácia. Tento svieži jarný makový koláč s jahodami si určite napečte aj vy, neoľutujete.  Makový koláč s jahodami pod sklom od...

Akýkoľvek makový koláč sme napiekli, vždy mal úspech. Najčastejšie asi pečieme klasický makovník alebo makovú tortu s malinami. Teraz sme skúsili skombinovať mak a jahody a povieme vám otvorene, je to fakt veľmi dobrá kombinácia. Tento svieži jarný makový koláč s jahodami si určite napečte aj vy, neoľutujete. 

Makový koláč s jahodami pod sklom od Sisters Bakery

 

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 4 vajcia
  • 160 g kryštálového cukru
  • 200 ml oleja
  • 200 g bieleho, ideálne smotanového jogurtu alebo kyslej smotany
  • Kôra z jedného bio citróna
  • 200 g hladkej múky
  • 70 g mletého maku
  • ½ balíčka kypriaceho prášku

 

Na plnku:

  • 500 g hladkého tvarohu
  • 250 ml šľahačky
  • 150 g práškového cukru
  • 8 plátkov želatíny
  • Asi 750 g jahôd
  • Tortové želé

Ako na to?

  • Rúru predhrejeme na 180 stupňov.
  • Celé vajcia šľaháme s cukrom do nadýchanej peny, potom pomaly prilievame olej, ďalej pridáme jogurt, citrónovú kôru a všetko premiešame.
  • Pridáme mletý mak a opäť zamiešame.
  • Na záver preosejeme na zmes múku premiešanú s kypriacim práškom, nalejeme do plechu vystlaného papierom na pečenie (my sme použili menší plech s rozmerom 22 x 34 cm) a pečieme asi 25 minút.
  • Upečený koláč necháme vychladnúť.
  • Medzitým si pripravíme plnku. Plátky želatíny necháme napučať v miske so studenou vodou (asi 10 minút). Šľahačku vyšľaháme do tuha a tvaroh dobre premiešame s práškovým cukrom.
  • Do malého kastrólika odoberieme za lyžicu tvarohovej hmoty, pridáme za lyžicu vyšľahanej šľahačky a na slabom ohni ich zahrejeme, kým sa zmes nerozpustí do tekuta. Pridáme vyžmýkané plátky želatíny a miešaním ich rozpustíme. Pozor, neprevárame.
  • Želatínu stiahneme z ohňa, prilejeme do vyšľahanej šľahačky a gumenou varechou ju riadne zapracujeme tak, aby sme ponechali šľahačku stále nadýchanou.
  • Šľahačkovú zmes so zapracovanou želatínou vmiešame teraz do osladeného tvarohu a všetko potom navrstvíme na upečený korpus. Ideálne umiestnime okolo korpusu hranatý ráfik, aby nám plnka pekne držala tvar. Koláč vložíme do chladničky a necháme ho tam zopár hodín, kým plnka tvarohová nestuhne.
  • Na takmer tuhú plnku potom naukladáme nakrájané jahody a polejeme ich tortovým želé (ktoré si zarobíme podľa návodu na obale). Budeme potrebovať asi 300-400 ml tekutiny na obliatie celého koláča. Môže byť aj menej, ale potom želatína nepokryje celé jahody.
  • Takto pripravený makový koláč necháme v chladničky do plného stuhnutia želatíny a plnky.

 Ako obyčajne, na záver pridávame inšpiráciu na ďalšie jahodové alebo makové recepty:

Jahodový koláč so šľahačkovo tvarohovou plnkou

Kardinálové rezy s jahodami

Jednoduchá roláda s jahodami a mascarpone krémom

Šťavnatý makový koláč s jablkami

Slávnostný makový koláč s bielkovou penou

 

Leave a Reply