Akýkoľvek makový koláč sme napiekli, vždy mal úspech. Najčastejšie asi pečieme klasický makovník alebo makovú tortu s malinami. Teraz sme skúsili skombinovať mak a jahody a povieme vám otvorene, je to fakt veľmi dobrá kombinácia. Tento svieži jarný makový koláč s jahodami si určite napečte aj vy, neoľutujete.
Makový koláč s jahodami pod sklom od Sisters Bakery
Ingrediencie:
Na cesto:
- 4 vajcia
- 160 g kryštálového cukru
- 200 ml oleja
- 200 g bieleho, ideálne smotanového jogurtu alebo kyslej smotany
- Kôra z jedného bio citróna
- 200 g hladkej múky
- 70 g mletého maku
- ½ balíčka kypriaceho prášku
Na plnku:
- 500 g hladkého tvarohu
- 250 ml šľahačky
- 150 g práškového cukru
- 8 plátkov želatíny
- Asi 750 g jahôd
- Tortové želé
Ako na to?
- Rúru predhrejeme na 180 stupňov.
- Celé vajcia šľaháme s cukrom do nadýchanej peny, potom pomaly prilievame olej, ďalej pridáme jogurt, citrónovú kôru a všetko premiešame.
- Pridáme mletý mak a opäť zamiešame.
- Na záver preosejeme na zmes múku premiešanú s kypriacim práškom, nalejeme do plechu vystlaného papierom na pečenie (my sme použili menší plech s rozmerom 22 x 34 cm) a pečieme asi 25 minút.
- Upečený koláč necháme vychladnúť.
- Medzitým si pripravíme plnku. Plátky želatíny necháme napučať v miske so studenou vodou (asi 10 minút). Šľahačku vyšľaháme do tuha a tvaroh dobre premiešame s práškovým cukrom.
- Do malého kastrólika odoberieme za lyžicu tvarohovej hmoty, pridáme za lyžicu vyšľahanej šľahačky a na slabom ohni ich zahrejeme, kým sa zmes nerozpustí do tekuta. Pridáme vyžmýkané plátky želatíny a miešaním ich rozpustíme. Pozor, neprevárame.
- Želatínu stiahneme z ohňa, prilejeme do vyšľahanej šľahačky a gumenou varechou ju riadne zapracujeme tak, aby sme ponechali šľahačku stále nadýchanou.
- Šľahačkovú zmes so zapracovanou želatínou vmiešame teraz do osladeného tvarohu a všetko potom navrstvíme na upečený korpus. Ideálne umiestnime okolo korpusu hranatý ráfik, aby nám plnka pekne držala tvar. Koláč vložíme do chladničky a necháme ho tam zopár hodín, kým plnka tvarohová nestuhne.
- Na takmer tuhú plnku potom naukladáme nakrájané jahody a polejeme ich tortovým želé (ktoré si zarobíme podľa návodu na obale). Budeme potrebovať asi 300-400 ml tekutiny na obliatie celého koláča. Môže byť aj menej, ale potom želatína nepokryje celé jahody.
- Takto pripravený makový koláč necháme v chladničky do plného stuhnutia želatíny a plnky.
Ako obyčajne, na záver pridávame inšpiráciu na ďalšie jahodové alebo makové recepty:
Jahodový koláč so šľahačkovo tvarohovou plnkou
Jednoduchá roláda s jahodami a mascarpone krémom
Šťavnatý makový koláč s jablkami
Slávnostný makový koláč s bielkovou penou
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.