Punčový rez, laskonky, krémeše a iné dobroty sú pre nás symbolom socialistickej cukrárne. Na “punčák” sme museli dorásť, ako deti sme ho nemali rady, ako dospelé si na ňom rady pochutnáme. Tento konkrétny punčový rez sme poňali viac ovocne a menej rumovo, rum totižto môžete nahradiť napríklad malinovým sirupom.
Punčový rez od Sisters Bakery
Ingrediencie:
Cesto:
- 2 vajcia
- 4 žĺtky
- 130 g práškového cukru
- 4 bielky
- Kôra z 1 citróna
- 150 g polohrubej múky
- Rum na pokvapkávanie (namiesto rumu možno použiť malinový sirup)
- Lekvár na potretie
Plnka:
- 100 g kryštálového cukru
- 3 PL vody
- 50 g piškót
- Šťava z 1 citróna
- 150 g mletých orechov
- 50 g nastrúhanej horkej čokolády
- 100 ml rumu (alebo malinového sirupu)
Poleva:
- 250 g práškového cukru
- 2 PL vriacej vody
- 2 PL rumu (nemusí byť)
- 1 ČL oleja
- Šťava z 3 malín na zafarbenie
Ako na to?
- Celé vajcia, žĺtky a cukor vymiešame do krémova. Potom pridáme kôru z citróna, tuhý sneh zo 4 bielkov a vmiešame ich do žĺtkovej zmesi.
- Pomocou gumenej varechy zľahka ale dôkladne primiešame múku.
- Nalejeme na plech vystlaný papierom na pečenie (alebo na vymastený a vymúčený plech), uhladíme povrch a pečieme na 180 stupňoch asi 15-18 minút do zlatohneda.
- Necháme úplne vychladnúť, potom rozrežeme na 3 rovnako dlhé pásy.
- Na plnku si rozdrobíme piškóty, pridáme nastrúhanú čokoládu, orechy, citrónovú šťavu, rum a premiešame.
- Cukor s vodou rozvaríme na hustejší situp (bude to trvať asi 5-7 minút) a tým zalejeme piškótovú zmes. Riadne premiešame a necháme chvíľu odstáť.
- Jeden pás cesta pokvapkáme rumom a potrieme džemom. Na vrch nanesieme polovicu pripravenej plnky a uhladíme ju. Prikryjeme druhým pásom cesta, ktorý opäť pokvapkáme rumom a potrieme druhou polovicou plnky. Prikryjeme tretím pásom cesta.
- Pásy zarovnáme, na vrch dáme papier na pečenie a zaťažíme aspoň na 2 hodiny niečím ťažkým, napríklad knihami.
- Na polevu si zmiešame cukor s vodou, rumom a šťavou z malín, ktorá polevu krásne zafarbí do ružova. Vymiešame do hladka a touto polevou potrieme povrch, prípadne boky koláča.
- Necháme vyschnúť, krájame na asi 2 cm hrubé plátky.
Náš tip:
Prostredný pás cesta môžeme namočiť do ovocného sirupu, aby bol koláč šťavnatejší. Na ovocný sirup si dáme do hrnca 100 g kryštálového cukru a 100 ml ovocného sirupu (napríklad malinového). Povaríme opäť asi 5 minút, kým nezhustne. Týmto sirupom namočíme prostredný pás cesta.
Ďalšie cukrárenské klasiky nájdete tu:
Rýchly krémeš z lístkového cesta
Šamrole
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.