tekvicová vianočka
tekvicová vianočka
tekvicová vianočka
Tekvicová vianočka? Nevídané, neslýchané? Ak ste už vyskúšali náš recept na vianočku, neváhajte a pustite sa niekedy aj do tejto verzie. Tekvica, najmä maslová, sa výborne hodí do kysnutého cesta. Krásne ho zafarbí do zlatožltej farby, dodá mu šťavnatosť a vláčnosť a vďaka nej cesto neobschne. Chuti tekvice sa nemusíte báť, ak ju nemáte radi,...

Tekvicová vianočka? Nevídané, neslýchané? Ak ste už vyskúšali náš recept na vianočku, neváhajte a pustite sa niekedy aj do tejto verzie. Tekvica, najmä maslová, sa výborne hodí do kysnutého cesta. Krásne ho zafarbí do zlatožltej farby, dodá mu šťavnatosť a vláčnosť a vďaka nej cesto neobschne. Chuti tekvice sa nemusíte báť, ak ju nemáte radi, v ceste ju necítiť. Tak ako, zaexperimentujete si?

Tekvicová vianočka od Sisters Bakery

 Ingrediencie:

  • 600 g hladkej múky (môžeme zmiešať pol na pol s polohrubou)
  • 130 g masla, ideálne izbovej teploty
  • 5 PL kryštálového cukru
  • 5 PL tekvicového pyré (postup na jeho prípravu v úvode receptu)
  • 200 ml mlieka
  • 1 ČL soli
  • 1 kopcovitá ČL perníkového korenia
  • 2 žĺtky
  • 1 kocka čerstvého droždia
  • Kôra z polovičky chemicky neošetreného citróna
  • 1 vajce na potretie
  • 1-2 PL nasekaných tekvicových jadierok

 

Ako na to? 

Najprv si pripravíme tekvicové pyré. Je trvanlivé a preto je dobré pripraviť si ho pokojne aj pár dní vopred a skladovať ho v chladničke. Ak ho je viac, bude sa hodiť aj na iné recepty. Môžete ho pridať do krémovej polievky, do cesta na lievance, sladké aj slané kysnuté cesto.

Najvhodnejšou tekvicou na prípravu pyré je buď maslová tekvica alebo hokkaido. Maslovú alebo hokkaido tekvicu upečieme v rúre na 200 stupňoch asi pol hodinu, kým úplne nezmäkne. Necháme ju vychladnúť a potom vydlabeme dužinu. Dužinu roztlačíme vidličkou, lepšie je však ju rozmixovať dohladka ponorným mixérom. Tekvicové pyré uchovávame v chlade, dá sa však dobre zmraziť, uskladnené v plastových krabičkách.

Príprava vianočky

A ideme sa pustiť do receptu na našu jesennú tekvicovú vianočku. Mlieko zohrejeme, rozpustíme v ňom droždie, primiešame trošku cukru a necháme postáť asi 5 – 10 minút, resp.kým zmes nezačne rásť a na povrchu sa urobia bublinky.

Cukor, maslo, tekvicové pyré a žĺtky (všetko aspoň izbovej teploty) zmiešame s múkou, perníkovým korením, citrónovou kôrou a pripraveným kváskom a varechou zamiešame na jemné cesto. Cesto vypracujeme miesiacim mixérom (miesime aspoň 10 minút).

Vymiesené cesto bude stále mäkké a trochu lepkavé, vyklopíme ho na pomúčenú pracovnú dosku a rukami ešte premiesime a posypané múkou ho necháme v mise prikryté asi 2 hodiny kysnúť. Ideálne, kým nezdvojnásobí svoj objem.

Nakysnuté cesto vyklopíme na pracovnú dosku, rozdelíme ho na dve rovnaké časti a vymiesime z nich guľky, z ktorých nám vzniknú dve vianočky. Každú guľu ďalej rozdelíme na dvei časti, z ktorých vyšúľame pásy. Zapletanie je asi najlepšie vysvetlené vo videjku na mojom Instagrame alebo TikToku. Ak sa rozhodnete pre svoj overený spôsob zapletania, cesto môžete, samozrejme, rozdeliť do 4 pruhov, 6 a pod.a zapletať (na internete nájdete veľa návodov ako na to).

Zapletené vianočky položíme na plech s papierom na pečenie a necháme ich prikryté podkysnúť. Potom ich potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme tekvicovými semiačkami a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 180 stupňov. Tekvicová vianočka sa pečie asi 35 minút do zlatohneda. Po dopečení ju necháme úplne vychladnúť. Podávame ju posypanú práškovým cukrom.

Tekvicová vianočka a ďalšie vianočkové recepty

Ďalšie recepty na vianočku:

Klasická vianočka

Kvásková vianočka

Vianočka ako makovník a orechovník

Banánová vianočka

Leave a Reply