Makovník a orechovník všetci veľmi dobre poznáme. Počuli ste už ale niekedy o makovníku a orechovníku skombinovanom s vianočkou? Presne takúto vec sme vyrobili v našej kuchyni. Spojili sme dokopy dva druhy kysnutého pečiva, ktoré zbožňujeme a vyšla z toho originálna vec. Makovník a orechovník ako vianočka. Príjemná zmena, oplatí sa vyskúšať.
Makovník a orechovník ako vianočka od Sisters Bakery
Ingrediencie:
- 500 g hladkej múky a ešte asi 2 lyžice na prípadné dosýpanie
- 250 ml mlieka
- 1 kocka čerstvého droždia
- 100 g kryštálového cukru
- 80 g roztopeného masla
- 2 vajíčka
- Kôra z 1 citróna
- 1 vanilka
- Rozšľahané vajce na potretie
Na plnky:
- 100 g maku a 2 kopcovité PL kryštálového cukru, trochu citrónovej kôry
- 100 g mletých vlašských orechov a 2 kopcovité PL kryštálového cukru, na špičku noža škorice
Ako na to?
- Do misky dáme zohriať mlieko, rozrobíme v ňom kocku droždia, malú lyžičku múky a malú lyžičku cukru. Necháme nakysnúť, až kým sa kvások nedvihne a nespravia sa na ňom bublinky a trhlinky.
- Vo veľkej mise zmiešame múku, cukor, citrónovú kôru, pridáme maslo, vajcia a nakysnutý kvások.
- Miesime asi 10 minút mixérom s miesiacim hákom. Asi po 10 minútach prisypeme zvyšné 2 PL múky, aby sa cesto sformovalo do guľky. Necháme prikryté na teplom mieste vykysnúť.
- Medzitým si pripravíme plnku. V jednej miske zmiešame mak s cukrom a zalejeme asi 0.5-1 dcl vriacej vody a necháme vsiaknuť. Rovnako s orechmi, len tu bude stačiť o čosi menej vody.
- Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti.
- Každú z tých častí rozdelíme na 4 kúsky a tie rozvaľkáme na dlhé pruhy (odhadom asi 5 x 25 cm). Do stredu týchto pruhov nanesieme makovú plnku po dĺžke, ak je v plnke prebytočná voda, odstránime ju. Opatrne spojíme okraje a dobre pritlačíme šev, aby plnka nevytekala, jemne zagúľame. Zo štyroch pruhov upletieme vianočku a prenesieme ju na plech s papierom na pečenie.
- Rovnako postupujeme aj s orechovou plnkou. Aj druhú vianočku dáme na plech.
- Potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňoch asi 30 minút do zlatohneda. Necháme vychladnúť, až potom krájame.
Ak máte radi tradičné veci ako je makovník a orechovník, skúste si prezrieť aj nasledovné recepty:
Kysnuté tvarohové taštičky
Kysnutý ovocný osúch
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.