Makovník a orechovník všetci veľmi dobre poznáme. Počuli ste už ale niekedy o makovníku a orechovníku skombinovanom s vianočkou? Presne takúto vec sme vyrobili v našej kuchyni. Spojili sme dokopy dva druhy kysnutého pečiva, ktoré zbožňujeme a vyšla z toho originálna vec. Makovník a orechovník ako vianočka. Príjemná zmena, oplatí sa vyskúšať.

Makovník a orechovník ako vianočka od Sisters Bakery

 

Ingrediencie:   

  • 500 g hladkej múky a ešte asi 2 lyžice na prípadné dosýpanie
  • 250 ml mlieka
  • 1 kocka čerstvého droždia
  • 100 g kryštálového cukru
  • 80 g roztopeného masla
  • 2 vajíčka
  • Kôra z 1 citróna
  • 1 vanilka
  • Rozšľahané vajce na potretie

 

Na plnky:

  • 100 g maku a 2 kopcovité PL kryštálového cukru, trochu citrónovej kôry
  • 100 g mletých vlašských orechov a 2 kopcovité PL kryštálového cukru, na špičku noža škorice

  

Ako na to?

  • Do misky dáme zohriať mlieko, rozrobíme v ňom kocku droždia, malú lyžičku múky a malú lyžičku cukru. Necháme nakysnúť, až kým sa kvások nedvihne a nespravia sa na ňom bublinky a trhlinky.
  • Vo veľkej mise zmiešame múku, cukor, citrónovú kôru, pridáme maslo, vajcia a nakysnutý kvások.
  • Miesime asi 10 minút mixérom s miesiacim hákom. Asi po 10 minútach prisypeme zvyšné 2 PL múky, aby sa cesto sformovalo do guľky. Necháme prikryté na teplom mieste vykysnúť.
  • Medzitým si pripravíme plnku. V jednej miske zmiešame mak s cukrom a zalejeme asi 0.5-1 dcl vriacej vody a necháme vsiaknuť. Rovnako s orechmi, len tu bude stačiť o čosi menej vody.
  • Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti.
  • Každú z tých častí rozdelíme na 4 kúsky a tie rozvaľkáme na dlhé pruhy (odhadom asi 5 x 25 cm). Do stredu týchto pruhov nanesieme makovú plnku po dĺžke, ak je v plnke prebytočná voda, odstránime ju. Opatrne spojíme okraje a dobre pritlačíme šev, aby plnka nevytekala, jemne zagúľame. Zo štyroch pruhov upletieme vianočku a prenesieme ju na plech s papierom na pečenie.
  • Rovnako postupujeme aj s orechovou plnkou. Aj druhú vianočku dáme na plech.
  • Potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňoch asi 30 minút do zlatohneda. Necháme vychladnúť, až potom krájame.

Ak máte radi tradičné veci ako je makovník a orechovník, skúste si prezrieť aj nasledovné recepty:

Bratislavské rožky

Kysnuté tvarohové taštičky

Kysnutý ovocný osúch

Oškvarkové pagáče

 

Leave a Reply