Na Vianoce musí byť vianočka. Čo takto ale banánová vianočka? Nechceme vás nudiť dlhými príbehmi, ale tento recept vznikol náhodou. Boli sme celá rodia doma chorí a ja som po obede upratovala kuchyňu. A všimla som si, že máme štyri prezreté banány, ktoré bolo treba buď šikovne spotrebovať alebo čoskoro vyhodiť. A kedže sa fakt...

Na Vianoce musí byť vianočka. Čo takto ale banánová vianočka? Nechceme vás nudiť dlhými príbehmi, ale tento recept vznikol náhodou. Boli sme celá rodia doma chorí a ja som po obede upratovala kuchyňu. A všimla som si, že máme štyri prezreté banány, ktoré bolo treba buď šikovne spotrebovať alebo čoskoro vyhodiť. A kedže sa fakt snažíme potravinami neplytvať, premýšľali sme, čo s banánmi. Na internete väčšinou nájdete rôzne banánové chleby, cookies a podobne, ale nám sa žiadalo niečo našské. A tak ma napadlo – čo tak využiť prezreté banány v kysnutom ceste? No a výsledkom tohto nápadu je neskutočne nadýchaná banánová vianočka, sladená len banánmi. Ak teraz zamiesite, do dvoch hodín máte napečené aj u vás.

Nadýchaná banánová vianočka od Sisters Bakery

Ingrediencie:

  • 750 g hladkej múky (plus ešte asi 50 g na podsýpanie)
  • 350 ml mlieka
  • 70 g bravčovej masti
  • 1 vajce
  • 2 prezreté banány
  • 1 kocka čerstvých kvasníc
  • štipka soli
  • žĺtok na potieranie
  • za hrsť nasekaných vlašských orechov na posýpanie

Ako na to?

  • Táto dávka vystačí na dve väčšie vianočky.
  • Do 250 ml vlažného alebo mierne teplého mlieka rozdrobíme kocku droždia a pridáme malú lyžičku múky. Premiešame a necháme na teplom mieste nakysnúť.
  • Do zvyšých 100 ml mlieka dáme banány a ponorným mixérom ich rozmixujeme do tekuta.
  • Do väčšej misy dáme múku, soľ, vajce, masť, pridáme rozmixované banány v mlieku a kvások. Mixérom miesime, až kým sa z cesta nevytvorí kompaktná guľa.
  • Vzhľadom na to, že banány môžu byť rôznej veľkosti, môže sa stať, že cesto bude po vymiesení trochu lepkavé. To však nevadí. Cesto preklopíme na pracovnú dosku, ktorú sme dobre pomúčili a zľahka môžeme ešte pomúčiť aj povrch cesta.
  • Rukami ho ešte premiesime a vrátime do misy. Prikryté igelitom ho necháme vykysnúť na dvojnásobný objem.
  • Nakysnuté cesto vyklopíme opäť na zľahka pomúčenú dosku, rozdelíme ho na 4 rovnaké časti a tie vyšúľame na asi 50-60 cm dlhé pásy. Vezmeme dva pásy, predelíme ich na polovice, aby nám vznikli 4 a zapletáme zo 4 pruhov vrkoč (resp.zapletejte ako sa vám najlepšie páči).
  • Zapletené vianočky uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ich ešte asi 20 minút podkysnúť. Medzitým si rozohrejeme rúru na 200 stupňov a pripravíme si žĺtok s troškou vody n potieranie. Rovanko môžeme využiť čas na nasekanie orechov.
  • Podkysnuté vianočky potrieme žĺtkom rozmiešaným s lyžičkou vody a posypeme orechmi.
  • Pečieme najprv na 200 stupňoch asi 10 minút, potom teplotu stíšime na 190 stupňov a dopekáme ďalších 15-18 minút do zlatohneda.
  • Necháme úplne vychladnúť, až potom vianočku narežeme.

Keď už je reč o vianočkách, máme pre vás hneď niekoľko našich receptov:

Makovník a orechovník ako vianočka

Kvásková vianočka

Tekvicová vianočka

Klasická vianočka – najlepšia na svete

 

Leave a Reply