Jednoduchá piškótová roláda je ten pravý dezert na úvod leta. Keď vonku začína byť krásne slnečno, všetko kvitne, v záhrade dozrievajú prvé jahody a človeku sa žiada len tak si sedieť na terase, popíjať kávičku, kochať sa pohľadom na tú krásu – a aby sme nezabudli, vychutnať si ku káve nejakú dobrú maškrtu.
Jednoduchá piškótová roláda s jahodami a mascarpone krémom od Sisters Bakery
Ingrediencie:
Na cesto:
- 120 g polohrubej múky
- 1 ČL kypriaceho prášku
- 150 g kryštálovho cukru
- 4 malé alebo 3 veľké vajíčka
- 1 PL horkého kakaového prášku
- 4 PL vody
Na plnku:
- 250 g mascarpone
- 250 ml šľahačky
- Asi 3-4 PL práškového cukru
- 1 ČL vanilky
- Za hrsť čerstvých jahôd, nakrájaných na kocky do plnky
- Prípadne 2-3 väčšie jahody na ozdobenie
Ako na to?
- Najprv vymiešame celé vajcia s cukrom do nadýchanej bledej peny.
- Múku preosejeme s kypriacim práškom a kakaom a pridáme do vajcovej zmesi. Pridáme zároveň vodu a všetko zľahka ale dôkladne vmiešame.
- Pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie na 180 stupňoch 8 minút. Aby sa papier na pečenie na plechu nešmýkal, odporúčame plech najprv zľahka potrieť maslom. Papier sa naň dobre prilepí a keď budete nalievať cesto na plech, papier sa nezošmykne a roláda bude krásna a hladká.
- Hneď po dopečení presunieme na čistú, práškovým cukrom posypanú utierku tak, aby na pláte cesta stále ostal papier na pečenie (zo spodnej strany, ktorá sa dotýka utierky.
- Zrolujeme ešte teplé do rolády a necháme chladnúť.
- Na plnku vymiešame s cukrom a vanilkou mascarpone do krémova, potom pridáme vyšľahanú šľahačku, gumenou varechou premiešame obe zmesi.
- Keď je cesto vychladnuté, opatrne ho rozbalíme, naplníme plnkou, na ktorú naukladáme kúsky ovocia a roládu zrolujeme späť, pričom teraz už papier na pečenie odstránime. Plnku nanášame tak, aby sme nechali na okraji cesta aspoň 1 cm voľný, aby plnka pri rolovaní z rolády nevytekala.
- Pred podávaním môžeme posypať cukrom alebo dozdobiť čerstvým ovocím.
Jednoduchá piškótová roláda sa dá upiecť na viacero spôsobov. V našom virtuálnom receptári nájdete aj tieto obmeny:
Karamelová roláda s opraženými orechami
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.